Vrijdag
04-01-2019 10:30
Reacties: Zwerven door de Kennemerduinen, over smalle paden
provincie Noord-Holland  vertrekpunt eindpunt NS Overveen (rondwandeling)  afstand 18  aantal deelnemers op dit moment 12
 
Reactie dik v. (organisator / kaartlezer)  (08-01-2019)
Het heeft even geduurd maar hier is toch nog een verslag van de wandeling van afgelopen vrijdag door de Kennemerduinen.
Ik vond het een mooie en plezierige wandeling. Voor mij erg bekend terrein, ik heb hier in de 80 er en 90 er jaren erg veel in mijn eentje rondgelopen. De wandeling is voor mij zo bekend dat hij een beetje gewoontjes lijkt. Maar ik denk dat het eigenlijk een erg mooie wandeling is. Grotendeels over smalle (zand)paden, wat het natuurlijk wel weer zwaarder maakt. Gelukkig was het vrijdag geen droge zomerdag maar een bewolkte beetje vochtige dag met meestal steviger ondergrond.
Vanaf het mooie ontmoetingspunt van Klein Centraal op station Overveen liepen we langs de Joodse begraafplaats naar het duingebied. (Met ons twaalven. Twee deelnemers konden Overveen niet bereieken door problemen met de trein en twee waren zonder bericht afwezig.) Langs het bezoekerscentrum dat op zich niet zo bijzonder lijkt, maar het toch wel een beetje is omdat het gebouwd is naar een 6de eeuwse langhuisboerderij die in het duin is opgegraven. En daarna verder over smalle paadjes. Met veel groen om ons heen van mos dat de dag naast veel grijstinten sterk groen inkleurt. Over smalle en stille paden. We treffen weinig anderen.
Verderop is een stuk duin kaalgemaakt van gras en andere begrieing om verjong van het duin mogelijk te maken. Op de Starreberg waait een straffe wind ons toe, reden om niet te lang stil te blijven staan. De wandeling is hierna wat ingekort. Voorheen liep ik door tot aan Duin en Kruidberg. Nu nemen we een mooi om het fietspad slingerend paadje (als de slang om de esculaap). Aan het eind een uitgestrekt stuifduin.
Voor we het duin oversteken langs het paraboolduin en open stuifduin De Bruid van Haarlem kijken we uit op het gebied van Groot Olmen waar na 2003 bij opgravingen een vroeg Middeleeuwse nederzetting (400 - 700) werd gevonden, een niet alledaagse aangelegenheid. Over het duin en door de Ogenkuil liepen we naar het strand en via het strand naar Parnassia, waar we een pauze hadden en iets dronken dan wel aten. Dat was met alle moderne techniek nog best een hele operatie maar liep al met al naar tevredenheid af.
Vanaf Parnassia liepen we door een droogstaande natte duinvallei, over de Hazenberg (32 m) met uitzicht, langs het Vogelmeer, over de Konijnenberg met wat minder uitzicht en langs duin- en recreatieplas sinds mensenheugenis t Wed terug naar station Overveen waar we samen nog iets dronken ten afscheid.
Al met al een dag met veel groen mos, rood van de kruipwilgen, goudbruin van de duindoornknoppen, aardig wat korstmos (grijd en geel), wat paddestoelen (stuk of 5) en gallen, en met 1 ree of hert en weinig vogels: 1 gaai, wat vinken, 1 boomkruiper (bruin), 1 roodborst en enkele eksters en zwanen en natuurlijk wat meeuwen op het strand. Wat mij betreft dus een mooie dag. En met een prettige ontspannen sfeer en gesprekken. Iedereen erg bedankt voor het meewandelen en wellicht tot ziens. (Onder de link nog wat fotoos en informatie. De korstmossen moet ik later nog eens uitzoeken.)
Foto's

Kijk hier voor de foto's van deze tocht.

 
Reacties deelnemers
Marianne van D. (13-01-2019)
Dank Dik, voor deze wandeling die net zo mooi en boeiend was als het verslag en de foto s! Dank ook aan de medewandelaars voor de inspirerende gesprekken. Ze deden de snijdende wind op de uitkijkpunten vergeten. Tot een volgende keer! Marianne 
Agneta . (10-01-2019)
Hartelijk dank weer voor de mooie uitgezette wandeling door duingebied en de uitgebreide fotoreportage met uitleg! Ik vond het een fijne dag met goed gezelschap en aangename horeca! Helaas vernam ik dat afgelopen zaterdag de leuke Gasterij Nieuw Westert in Egmond-binnen, waar we een paar weken geleden nog waren met jouw mooie wandeling om Heiloo, tot de grond toe is afgebrand. Wat balen, zeg. 
Ferna B. (09-01-2019)
Tjonge, wat een prachtige collectie foto s over wat leeft en bloeit en ons altijd weer boeit. Met dank en groeten van Ferna 

Carpoolen, voorpret of even laten weten wat je vond van de tocht?
Stuur een reactie in (alleen voor deelnemers)


terug

deze pagina is zichtbaar voor alle bezoekers van de site www.dewandelsite.nl

  •  
  • LOPUS wandelvakanties
  • TT wandelreizen