Vrijdag
12-04-2019 10:40
Reacties: Krenteboompjes in het Gooi, op heide, in bos en op de berg
provincie Noord-Holland  vertrekpunt eindpunt NS Bussum Zuid - Blaricum dorp (bus)  afstand 16,5  aantal deelnemers op dit moment 12
 
Reactie dik v. (organisator / kaartlezer)  (15-04-2019)
Twee jaar is het misgegaan met de krenteboompjes. Twee jaar geleden waren de krenteboompjes al ruimschoots uitgebloeid op 25 april en vorig jaar waren ze nog kaal op 6 april. Maar dit jaar was het precies goed. Op de parkeerplaats bij station Bussum-Zuid stonden de boompjes ons al toe te lachen. Met ons elven vertrokken we van het station, met twee afmeldingen de laatste dag. Het weer was zoals de laatste weken fris, met blauwe lucht en dreigende wolken (die landschappen vormden in de lucht) afgewisseld met zon, en een al even frisse wind. Dankzij een hardnekkig hogedrukgebied in het noorden. Droog, met een paar momenten met ijzige spetters. (Of ben ik nu in de war met de wandeling van woensdag.)
Eigenlijk best wel goed wandelweer met koude momenten en warme als we wat beschut in de zon liepen. En er was van alles te zien, dat begon al bij het station met in het gras vergeten wikke (ook wel voederwikke of vergeten wikke), heermoes en wat warrige spurrie. Zeker voor wie het leuk vindt om naar (kleine) plantjes te kijken, dus. Aan de overkant van het parkeerterrein stond een Japanse dwergkweestruik vooral ontzettend rood te zijn, geen wilde soort, maar wel erg mooi en erg rood. En daarachter lag de Franse Kampheide met krenteboompjes. In de zon.
Ook op de heide tussen de grijze heidestruiken lage, liggende groene takjes met gele bloemetjes, en met stekels: stekelbrem, die ons de dag zou vergezellen net als de krenteboompjes, over alle heides. En lage boompjes met bloemknopjes, er staan altijd veel van zulke kleine boompjes op de heide en ze worden ook uitgetrokken volgens mij, het lijken ook kleine krenteboompjes. Daarvan kunnen er dus ook teveel zijn. Door het bos bij het Franse Kamp liepen we naar de natuurbrug bij de Zanderij.
Daar stond nog meer geel, heel erg geel, en heel erg stekelig, gaspeldoorn, nog een bremachtige. Vaak en voor veel mensen een verrassing. In januari stond het hier knalgeel in de sneeuw. De natuurbruggen bieden meestal wat verrassingen, deze en ook verderop de natuurbrug Laarderhoogt. Sleedoorn, driekleurige viooltjes, roze reigersbek, zandraket, de ruwbladige blauwbloeiende kromhals, en ook nog gewone brem en een akkerviooltje. Op de Bussummerheide is het altijd een kwestie van kiezen: linksom of rechtsom, allebei is mooi maar net iets anders.
Ik koos voor rechtsom. Langs de Aardjesberg met het (uitgegraven) urnenveld uit 1000 tot 500 voor Chr., van bronstijd naar ijzertijd en langs een nog enkele duizenden jaren oudere grafheuvel op de heide en uitzicht over de heide met nog enkele grafheuvels in de verte. Voor de tweede natuurbrug loop je eerst door een stukje bos. De natuurbrug zelf bood ook weer enige bekijks, vooral het eigenlijk heel gewone klein hoefblad trok aandacht: eerst met zijn gele bloem omhoog op een rechte steel, dan hangend aan het eind van de bloei en dan weer rechtovereind met een witte bol met zaadbluis als een tweede bloei.
Het bankje aan het eind van de natuurbrug dat ik had bedacht voor een pauze bleek helaas bezet. (Maar restaurant de Tafelberg was al dichtbij.) Ook aan vogels was er genoeg te horen en zien, een zingende heggemus in een boomtopje, een roodborsttapuit, vinkjes en roodborstjes en uiteraard meesjes, een torenvalkje op de tafelbergheide en een zwartkop, is wat ik zoal heb opgevangen (of zelf gezien). En een of meerdere spechten (gehoord). Ik zal nog wel wat gemist hebben.
Vlak voor de Blaricummerheide stond nog een klien maar mooi groepje bosanemonen, wat weinig om heel lang te overleven denk ik elke keer. Over de heide met aan de andere kant de grote afgraving omringd door een bos. We keken nog even tussen de heide of er misschien wat heidespurrie te zien was. Zonder succes. En toen waren we bij restaurant De Tafelberg waar eigenlijk geen plaats was, maar we toch een plekje vonden dat nog tot 14.15 vrij was. Tijd genoeg voor ons en een drankje, al dan niet met iets erbij. Volgende keer met zo n groep toch maar even bellen.
Verder gaand beschouwden we nog even de Tafelberg en zijn contekst en enkele leemkuilen en keken naar een torenvalk en de krenteboompjes op de heide. Het pad ging verder door een stukje bos en de akkertjes van de Huizer Eng. Verderop kom je langs de mooie woningen van de Huizerhoogt met rieten daken en Amsterdamse Schoolstijl. En dan staan we op de Woensberg en lopen tussen de stakerige stammenbosjes van krenteboompjes die een kroon of wolken (al naar believe) dragen van witte bloemetjes. Een lenteregen van krenteboompjesbloesem komt over ons als in een Walhalla om in buurt van de mythologie van deze tafelberg te blijven. (Al zijn we niet in de strijd gesneuveld wat een voorwaarde schijnt te zijn om in het walhalla te komen, dus eigenlijk horen we meer in de hel. Een krenteboompjeshel.
Eenmaal afgedaald komen we iets verderop in de Groeve Oostermeent met een laaggelegen kleine natte heide, die doet alsof hij een uitgestrekte Ierse bog (veenmoeras) is met in de steile rand langs enkele plassen nestelplaatsen voor oeverzwaluwen. Langs het pad ligt een grote struik kraaiheide met bloeiende vrouwelijke bloemetjes. Ernaast op het hoger gelegen (niet afgegraven) t Harde kijken we uit op een zee krenteboompjes. Dan lopen we via de Blaricummer Eng naar Blaricum en zigzaggen door smalle straatjes naar Moeke Spykstra. Een deel neemt hier direct de bus, anderen drinken binnen nog een drankje.
De wandeling blijft mooi, ook na alle keren lopen is het een mooie route. Met vandaag de krentboompjes en al wat het voorjaar meer te bieden heeft, de wolken en de frisse heldere lucht. En wat mij betreft een prettige, ontspannen en geanimeerde wandeling met een prettig gezelschap. Iedereen bedankt voor het meewandelen en voor de de prettige sfeer. En graag tot ziens. (Onder de link nog wat fotoos en extra informatie, en een link naar de route van de wandeling.)
Foto's

Kijk hier voor de foto's van deze tocht.

 
Reacties deelnemers
Marin De B. (15-04-2019)
Dank je wel Dick.👏 Vooral voor de informatie en je wijsheid. Een prachtige dag en nog nagenieten van de mooie foto s. 
Agneta . (15-04-2019)
Hoi Dik, ik vond de wandeling erg mooi en fijne uitleg over de culturele aspecten en je kennis over alles wat groeit en bloeit. Bedankt voor je uitgebreide verslag met mooie fotoreportage en medewandelaars bedankt voor de gezelligheid! Voor mij was het de eerste keer in Moeke Spijkstra, waar nog kleden van vroeger op tafels liggen. Ik las op internet dat het helemaal opgeknapt moest worden, na de brand van vorig jaar. PS. Het Paviljoen Fort Uitermeer is ook weer geopend na de brand van vorig jaar las ik op hun website. Dus een rondje Naardermeer mét horeca halverwege kan ook weer;-) 
cisca s. (12-04-2019)
Hallo Dik en medewandelaars, het was vandaag veel mooier weer dan voorspeld.IK heb genoten van alle zonneschijn onderweg. Ook van de afwisselende wandeling met uitleg van Dik over allerlei plantjes. Het stuk van de Huizer Eng en de Blaricumer Eng was nieuw voor mij; zeer de moeite waard. Bedankt allemaal voor de gezelligheid. Groet van Cisca 

Carpoolen, voorpret of even laten weten wat je vond van de tocht?
Stuur een reactie in (alleen voor deelnemers)


terug

deze pagina is zichtbaar voor alle bezoekers van de site www.dewandelsite.nl

  •  
  • LOPUS wandelvakanties
  • TT wandelreizen