Vrijdag
03-05-2019 10:30
Reacties: 3 dagen Limburg, dag 2: Door het Savelsbos
provincie Limburg  vertrekpunt eindpunt NS Randwijck Maastricht - Sint Geertruid (bus)  afstand 17  aantal deelnemers op dit moment 4
 
Reactie dik v. (organisator / kaartlezer)  (07-05-2019)
Hier is dan toch het verslag van de wandeling door het savelsbos van vorige week. Het bakery cafee bij station Randwijck was van het station af al goed te zien, je liep er zo naartoe. Ik had gedacht dat het een beetje onoverzichtelijk zou zijn rond het station maar dat viel mee. Een geschikte afspreekplek vol verleiding met lekkers. het weer was minder zoet,een frisse dag, tegen de tien graden, maar toen we vertrokken scheen de zon. Later, boven de heuvels voor ons zagen de wolken er toch weer donker en dreigend uit. We waren met een klein groepje van vijf personen, gek eigenlijk voor zo n mooi gebied.
Over de Veldstraat loop je zo Maastricht uit en het bos tegemoet. En de geschiedenis: een stukje verderop langs de straat is een oud landhuis, later klooster waar gevluchte nonnen uit eerst Duitsland later Frankrijk onderdak vonden. Het klooster dient na het vertrek van de nonnen nu andere (buurtgerichte) doelen. Klooster en kapel zien er ouder uit dan ze zijn, van begin 20ste eeuw. De kloostertuin is n u park. Omdat ik niet weet of er nog een andere uitgang is lopen we verder over de weg, langs de uitgang die er verderop toch is. Volgende keer door het park.
Dan lopen we het bos tegemoet en lopen al gauw erin. Groen, hier en daar een bloeiende meidoorn, de eerste daslook, wat aronskelken, salomonszegel, grote muur, een afgesloten kalksteengroeve. We lopen de Riesenberg op, kruisen wat dwarswegen. Dan zijn we bovenop en lopen langs de bosrand weer naar het noorden. We dalen tamelijk steil af over een smal pad, eerst door bos, dan ligt er een mooi glooiend weiland voor ons met boterbloemen en walnootbomen. Achter het weiland ligt de Dorreweg of Dorrenweg die ons naar Gronsveld brengt tussen steile hellingen, het is dan ook een oud erosiedal, een grub, waar we door lopen. Bij een bankje houden we een korte pauze.
Langs de weg zit een oranjetipje op een look zonder look-bloem. Vlak voor Gronsveld is er een boomgaardje met mooie oude appelboompjes. Omdat het niet helemaal duidelijk is of het pad erlangs echt ergens heen voert lopen we een stukje over de weg. Maar dat blijkt niet nodig. Zo komen we bij de Trichterberg, met tussen het groen grote roodbruine beukenkruinen. Het eerste stuk van de wandeling is nogal groen met niet heel veel bloeiende bloemen. Een rapunzel langs de weg is nog groen. Dat verandert in het tweede stuk. Aan de voet van de Trichterberg staan de zwartblauwe rapunzels al te bloeien.
Verderop zijn de paden afgezoomd met daslook. Op de Trichterberg is ook een oude (open) kalksteengroeve. Een grote bruinrode beuk staat boven op de steile wand. Na een weg en veel lelietjes van dalen komen we bij de nogal indrukwekkende Scheggeldergrub, een tweede erosiedal op ons pad. Van bovenaf kijken we in de diepte, ietsje verder kijken we vanaf een bruggetje in een overweldigende massa daslook onder in de grub. Het pad door de grub langs nog meer daslook brengt ons het bos uit en voorbij een veldje met twee ezeltjes in Rijckholt waar we iets drinken en eten, buiten in de luwte, dat blijkt goed te doen.
Vanaf Rijckholt lopen we het bos weer in. Hier staan meer rapunzels. Na een klim komen we bij de Henkeput, waarschijnlijk ook een oude (ondergrondse) groeve, met wat raadsels omgeven. Dan weer een steile afdaling. Dan komen we voorbij de ontoegankelijke Schone Grub en is er iets verder de vuursteenmijn van Rijckholt, zo n 6000 jaar oud. Links en rechts veel daslook en wat salomonszegel en lelietjes van dalen. Daarna lopen we langs de bovenkant van het bos naar het Eijsdenerbosch. En in een bocht, eerst omlaag en dan weer omhoog komen we tenslotte aan het eind van de wandeling in Sint Geertruid.
Een mooie wandeling. Ondanks de dreiging bleef het droog. En dankzij de deelnemers was het een gezellige en ontspannen wandeldag. Ik wil iedereen bedanken voor het meewandelen en voor de prettige sfeer en de gesprekken. Graag tot ziens. (Hierbij een link naar de foto s en wat informatie en nog een link naar de route van de wandeling.)
Foto's

Kijk hier voor de foto's van deze tocht.

 
Reacties deelnemers

Carpoolen, voorpret of even laten weten wat je vond van de tocht?
Stuur een reactie in (alleen voor deelnemers)


terug

deze pagina is zichtbaar voor alle bezoekers van de site www.dewandelsite.nl

  •  
  • LOPUS wandelvakanties
  • TT wandelreizen