Vrijdag
07-06-2019 11:30
Reacties: 3 dagen Texel, dag 1 - van t Horntje naar De Catharinahoeve
provincie Noord-Holland  vertrekpunt eindpunt Veerhaven t Horntje - Rozendijk (bushalte)  afstand 20  aantal deelnemers op dit moment 5
 
Reactie dik v. (organisator / kaartlezer)  (12-06-2019)
Hier is alvast het verslag van de eerste wandeling op Texel vorige week vrijdag vanaf de veerhaven bij t Horntje.
Met ons vijven vertrokken we na aankomst van de veerboot rond 11.30 voor de wandeling. Sommigen met alle bagage op de rugzak in de rug, enkelen kwamen van een overnachtingsplek in de omgeving en een deelnemer had bagage achter kunnen laten in de auto van een ander. Het bleek moeilijk om bij de veerhaven ergens bagage achter te laten, een punt om op te letten. Het was zonnig, maar tamelijk winderig. Klaprozen wapperden in de wind. Aan het eind van de middag, tegen de avond werd regen verwacht, maar hopelijk hadden we daar geen last meer van, al hield het ons nog wel bezig gedurende de wandeling.
Het begin van de wandeling gaat meteen door een van de mooiste en meest typische stukjes van het eiland, vooral in deze tijd van het jaar: om de Mokbaai, langs de grens van zout en zoet en dan langs een van de Horsmeertjes om uit te komen op het strand. De duinen langs de baai zagen rood van de schapezuring. Aan de rand van de baai, op zilte bodem kwam zeekraal op en stond zeealsem. Verderop stond kamperfoelie te bloeien en hondsroos en egelantier. En rond de Horsmeertjes stonden volop (verschillende soorten) orchidee-en te bloeien. Maar ook wateraardbei en wintergroen. Voor het eerst vond ik er het zeldzamere kleine wintergroen.
Tussen de struiken floten vogels, vlinders, hommels en andere insecten vlogen rond of zaten op bloemen, rupsen op de grond en op planten. Aan een van de Horsmeertjes stond een hoek moerasandijvie met gele bloemen en wit zaadpluis. Na de meertjes loop je langs de Kreeftepolder richting strand. Langs de polder loopt een breed pad dat we volgden, maar er blijkt daarnaast ook een mooi groen pad (tussen orchidee-en door) dezelfde kant uit te lopen. Goed om te onthouden. Tussen witte zandduinen door kom je op het strand. Daar is verderop horeca bij paal 9, er bleek op het duin een nieuw paviljoen gekomen.
Na een korte pauze waarin we iets dronken en aten liepen we verder. Jammer genoeg misten we de strandafslag over een zandpad, het Kompaspad, door de Bollekamer en het Pieter Rozenvlak, een mooi stuk. Doordat we doorliepen tot de afslag bij de volgende strandhuisjes. Volgende keer opletten dat je daarvoor al de duinen in moet dus. We kwamen nu uit bij de Dirk Ayeslag en moesten een stuk langs een asfaltweg lopen. Met duindoornstruiken in het duin en heiden met groene kraaiheide. Langs een stukje heide kwamen we in het bos met links hoge duinen met duinroos en kamperfoelie.
Vanuit het bos sloegen we af richting de Catharinahoeve aan de Rozendijk en de bushalte op de hoek van de Pontweg. Langs een mooi natuurgebiedje met meer orchidee-en langs de Tureluursweg. Op het nippertje haalden we de bus van half 6 die eigenlijk de halte al voorbij was, maar toch nog voor ons zwaaien stopte. Niet veel later begonnen de eerste druppels te vallen.
Een mooie eerste dag, met een route die wat mij betreft net op maat is. Verder richting De Koog lopen wordt de wandeling al gauw te lang. Bovendien blijkt het laatste stukje een mooie toevoeging aan de wandeling met het extra natuurgebiedje als afronding van een wandeling door een mooi stuk van Texel. Ik vond het al met al een prettige wandeldag. Een goed begin van drie wandeldagen op het eiland. (Bijgaand onder de link fotoos van de eerste wandeldag.)
Foto's

Kijk hier voor de foto's van deze tocht.

 
Reacties deelnemers

Carpoolen, voorpret of even laten weten wat je vond van de tocht?
Stuur een reactie in (alleen voor deelnemers)


terug

deze pagina is zichtbaar voor alle bezoekers van de site www.dewandelsite.nl

  •  
  • LOPUS wandelvakanties
  • TT wandelreizen