Vrijdag
05-07-2019 10:00
Reacties: Maas, uiterwaarden, dijken, geulen en overloopgebieden
provincie Noord-Brabant  vertrekpunt eindpunt Lith (Oss), rondwandeling  afstand 24  aantal deelnemers op dit moment 11
 
Reactie Lieke van L. (organisator / kaartlezer)  (05-07-2019)
Op deze zomerse dag struinden we langs Maas en plassen. We klommen over poorten, wurmden ons tussen draden door en klommen over overstapjes.
Ondertussen genietend van mooie rivierlandschappen met Hollandse wolkenluchten.
De rivier bleef binnen ons blikveld maar werd soms onttrokken door hoog struweel.
In deze omgeving zien we smalle paden de dijk op lopen (kerkenpaden) Ze waren onderdeel van het padenstelsel, dat de Lithenaren in staat stelde bij dreigende watersnood snel de dijk te bereiken.
Mede dankzij het boek Dorp aan de rivier van Anton Coolen werd de Fries Jacob Wiegersma een bekend Nederlander. Van 1889 tot 1929 was hij arts in Lith en in het Gelderse Maas en Waal gebied. Wiegersma woonde in het monumentale pand aan de Lithse Dijk dat nu Wiegersma huis wordt genoemd. Het is een Rijksmonument uit 1686 en eveneens het oudste huis van Lith.
 
Reacties deelnemers
Mirjam van W. (07-07-2019)
Hallo Lieke en Jan, genoten van de mooie tocht. Was wel vermoeiend op het laatst, veel struinen en behoorlijk warm. Toch en goede oefening voor de 4-daagse met daarna nauwelijks spierpijn. Wie weet tot een volgende tocht. 
Betty K. (06-07-2019)
Fijn dat ik weer met Lieke en deze mooie wandeling kon meelopen. Ik heb genoten van het landschap. Helaas geen foto s via deze reactie. Evt wel op fb in de faceboekgroep van de wandelsite. Allen bedankt voor de gezelligheid deze dag. Groet Betty 
Theo L. (06-07-2019)
Na een wandeling blijven er doorgaans beelden en herinneringen hangen.Deze wandeling van Jan & Lieke leende zich er prima voor om struinkilometers af te leggen. Wie wilde kon de ruigte inlopen langs de maasoever.
Wat opviel waren de vele bloeiende distels in de uiterwaarden.Knikkende distel, Kruldistel, Akkerdistel, Kruisdistel en Poelruit troffen we aan. Vooral planten die in het rivierengebied thuishoren (stroomdalflora). Heel mooi was de loop langs een ruige zanderige rivierdijkhelling waar de kalkminnende flora zich mooi ontwikkeld had. Geel walstro, Vijfdelig kaasjeskruid, Wouw en Kattendoorn waren opvallende waarnemingen.
Jan, Lieke, wat hebben jullie met de gelopen route een prachtige wandeling neergezet. Dank, ook medewandelaars voor een aangename dag met elkaar. Hoi.  
Josee T. (06-07-2019)
Lieke en Jan bedankt voor de mooie wandeling.. Wat is het riviierenlandschap toch mooi! Totziens. 
Marjan G. (05-07-2019)
Dorp aan de rivier: de Maas die nauwelijks uit het zicht was vandaag en Lith waar we nagenoten bij het Lithse bakkertje. De uiterwaarden waren droog en hobbelig, maar het rivierlandschap blijft mooi met veel variatie, trage koeien in de schaduw van een boom en veel schepen op de Maas. Mooie vergezichten met erboven Hollandse wolkenluchten en het rustgevende water, het was een prachtige dag. In de warmte en de zon genoot ik van de heerlijke wandeling van Lieke en Jan. Ook de fijne ontspannen sfeer maakte vandaag tot al weer een unieke dag. Dank! 
Joss S. (05-07-2019)
Hoi Lieke&Jan. Fijne wandeling met zo nu en dan heerlijk struinen langs de oevers van de Maas op weg naar de Blauwe Sluis, prima horeca. Mede-wandelaars goed om jullie weer te zien en te spreken, dank voor jullie gezelschap. Bossche groet, Joss m n 

Carpoolen, voorpret of even laten weten wat je vond van de tocht?
Stuur een reactie in (alleen voor deelnemers)


terug

deze pagina is zichtbaar voor alle bezoekers van de site www.dewandelsite.nl

  •  
  • LOPUS wandelvakanties
  • TT wandelreizen