Vrijdag
21-06-2019 10:50
Reacties: Zwanenwater en Pettemer duinen, van Callantsoog naar Petten
provincie Noord-Holland  vertrekpunt eindpunt Callantsoog (Dorpsplein) - Petten (Plein 1945)  afstand 17  aantal deelnemers op dit moment 5
 
Reactie dik v. (organisator / kaartlezer)  (26-06-2019)
Hier is een verslag met fotoos van de wandeling van Callantsoog naar Petten en rond het Zwanewater van afgelopen vrijdag.
Callantsoog is voor veel mensen nogal verweg en is wat lastig te bereiken - met de bus vanuit Schagen -, vooral sinds er geen busverbinding meer is tussen Petten en Gallantsoog, zodat je niet meer s morgens je auto in Petten kunt neerzetten. Daardoor is het niet zo n populaire wandeling. En dan gaat ook nog de treinaansluiting niet altijd goed... Maar het Zwanewater is zo n bijzonder gebied dat je je afvraagt waarom het niet meer mensen trekt. Vooral in juni wanneer de orchidee-en bloeien is het een zeldzaam mooie plek, een kleurige natte duinvallei zoals er in de duinen maar op drie of vier plaatsen te vinden zijn, zoals op Texel, bij Oostvoorne en het laarzenpad bij Wassenaar. Daarom wil ik hier toch graag elk jaar een of twee keer wandelen.
Gelukkig waren er deze keer genoeg deelnemers voor een gezellige wandeling. Helaas had een deelneemster vanwege werk nog op het laatste moment afgezegd. Het openbaar vervoer voegde zoals vaker wat extra spaning toe aan de dag: eerdere treinen uit Amsterdam hadden tot wel 20 minuten vertraging gehad, maar de trein die aansloot op de bus reed netjes op tijd, zodat alleen degenen die vroeger gekomen waren last hadden van de vertraging. Met de bus reden we van Schagen naar Callantsoog. We besloten - ook omdat het al tegen elven liep - niet eerst nog naar Callantsoog te gaan. Dus stapten we direct bij het Zwanewater uit, zodat we daar niet eerst naartoe hoefden te lopen. Bij de automaat konden mensen die geen lid waren van natuurmonumenten of Landschap Noord Holland een toegangskaartje kopen. het was prima wandelweer, met veel zon en blauwe lucht en geen kans op regen.
Het rondje om het Zwanewater is ongeveer 5 km., maar er is zoveel te zien dat de wandeling eromheen meestal wel een paar uur in beslag kan nemen. Na een beginnetje met een heuvel met ijzervarens en wat heide kom je in de natte duinvallei rond het Eerste Water waar al gauw, tuzzen zee-en van gele ratelaars - de eerste paarse orchidee-en te zien waren, die bij sommigen een groot enthousiasme opwekten. Maar ook de reden dat je de wandeling hier doet. Vooral rietorchissen met en zonder vlekken op de bladeren en ook wat verlate brede orchissen die voor een deel al uitgebloeid waren.
Nog mooier vind ik de witbloeiende nachtorchissen, die iets verderop tussen de paarse bloeiaren opdoken, enkele eerst nog, maar verderop in hel groepen. Welriekende nachtorchissen waarschijnlijk, de bergnachtorchis zou alleen in Limburg voorkomen. Over een week kunnen ze misschien hele velden wit kleuren. Het Zwanewater is de plek met het meeste van deze witte orchissen in ons land. En dan stonden er ook nog keverorchissen, minder spectaculair, met kleine groene bloempjes, maar zeker niet minder bijzonder. En dat zijn dan alleen nog de orchidee-en. Over een week bloeien er waarschijnlijk ook sierlijke moeraswespeorchissen.
Het gebied rond het Zwanenwater is elke keer weer een openbaring en een belevenis. Vanaf een hoog uitkijkpunt zagen we dat langs het Tweede meer een rand met moerasandijvie lag, die we iets verderop ook van dichtbij konden zien langs het Eerste Water. Over het water vlogen aalscholvers en in de lucht gierzwaluwen. Verder loop je de hele route tussen de paarse orchidee-en, met bijzonder grote en volle exemplaren ertussen, telkens weer bijzonder. In het drogere deel stonden verschillende rozensoorten te bloeien, waaronder witte duinroosjes op een duinhelling. De gaspeldoorns een stekelig uitgevallen bremsoort had in deze tijd van het jaar geen bloem meer, alleen kleine gedrongen peultjes.
Aan het eind van het bijzondere rondje rond het Zwanewater liepen we langs de weg richting strand, met in de sloot nog bloeiende grote egelskop, langs molen De Zwaan en Callantsoog met het zeventiende eeuwse kerkje. Op het strand - bij de kieftenglob - streken we neer voor een pauze bij paviljoen De Strandtent, om even iets te drinken of te eten. De wandeling erna naar Petten is verder iets gewoner. Eerst ruim vier kilometer strand, lekker doorlopen, met wat koelte van de wind.
Bij Maartenszee aan zee verlaten we het strand. Er staat wat tamelijk bijzondere zeewolfsmelk langs de duinweg. Een zandpaadje gaat door het duin naar het halfverharde fietspad richting Petten. We lopen door een smal stukje duin waar nogal wat activiteiten plaatsvinden of plaatsgevonden hebben. Er staat een toren van een schietterrein en aan de landdkant ligt het Energie Centrum Nederland, onderdeel van TNO, met o.a. een kernreactor. De dennebomen, hier erg dicht bij de zee, hebben hun kruin allemaal van de zee afgebogen. In het zand staan zeewindes met grote roze bloemen en erg blauw slangekruid.
Vlak voor Petten lopen we om een mooi plasje met visjes erin en een familie ernaast. Dan staan we tenslotte op de nog niet zo lang geleden vernieuwde dijk van de Pettemer Zeewering, langs de dijk is aan de zeekant een duinenrij aangelegd en aan de kant van Petten staat een hoog uitkijkduin. We kijken vanaf de dijk nog even terug op het ECN, dat je van hieraf goed kunt zien liggen. Maar niemand heeft zin of energie om het duin nog te bestijgen. We lopen nog een stukje langs de dijk o.a. begroeid met wilde peen en een enkele grote zeekool. En dan dalen we af naar Petten, naar Plein 1945. We hebben ongeveer 16 km gelopen, een kilometer minder dan aangegeven omdat we meteen bij het Zwanewater zijn begonnen en niet vanuit Callantsoog ernaartoe zijn gelopen.
Terwijl een deelneemster iets te drinken in een winkel haalde, dtopte een snelbus vlak voor ons. We konden de verleiding niet weerstaan om heel onsolidair in te stappen, met vkug even een sms je ter verklaring voor waar we waren gebleven. Ik vond het een mooie wandeling, vooral om het Zwanewater, maar eigenlijk vind ik het stuk droge open duin tussen Maartenszee en Petten (met de gekke bomen en de kale duinen) en de dijk bij Petten ook heel bijzonder. En verder was het wat mij betreft een prettige en ontspannen wandeldag. Iedereen was het er eigenlijk wel over eens dat het prettig wandelt in een kleine groep. (Ook al organiseer je geen wandeling voor weinig mensen.) Iedereen erg bedankt voor het meewandelen, voor de prattige sfeer en aangename dag en tot een volgende keer. (Onder de link de fotoos van de wandeling met wat informatie en een link naar de route van de wandeling.)
Foto's

Kijk hier voor de foto's van deze tocht.

 
Reacties deelnemers
Tonia V. (21-06-2019)
hoi Rink Gelukkig dat je het niet erg vond! ik denk dat we gegrepen werden door het woordje SNELbus en de chauffeur wou absoluut niet wachten, dus snel er in en weg was ie. Het was een hele mooie en gezellige dag. Iedereen bedankt! groet, Tonia 
Rink van der H. (21-06-2019)
Hoi allemaal, bedankt voor de excuses, geeft niks, ik keek wel even aar toen ik buiten kwam, maar ik kon na een kwartier weer mee met de volgende bus.Was een prachtige tocht allemaal, bedankt. k was om half 7 weer thuis. misschien tot een volgende keer. 

Carpoolen, voorpret of even laten weten wat je vond van de tocht?
Stuur een reactie in (alleen voor deelnemers)


terug

deze pagina is zichtbaar voor alle bezoekers van de site www.dewandelsite.nl

  •  
  • LOPUS wandelvakanties
  • TT wandelreizen