Zaterdag
06-07-2019 10:35
Reacties: VERPLAATST Over Dwingelderheide en Dwingelderveld
provincie Drenthe  vertrekpunt eindpunt NS Beilen - bushalte Pesse  afstand 19  aantal deelnemers op dit moment 7
 
Reactie dik v. (organisator / kaartlezer)  (07-07-2019)
Hier is alvast een verslagje van de wandeling van zaterdag over het Dwingelderveld, fotoos komen later.
De dagen voor de wandeling was het aantal deelnemers aan de wandeling teruggelopen van 12 naar 7. Vermoedelijk ten gevolge van (een bericht over) werkzaamheden op het spoor rond Zwolle, waarvoor treinvervangende bussen werden ingezet. Alleen deelnemers uit het noorden van het land (tussen Zwolle en Groningen) waren overgebleven. Zelf had ik er aan het begin van de wandeling ruim twee-enhalf uur reizen opzitten uit Amsterdam. In ieder geval er waren deelnemers, vorige jaren is de wandeling enkele keren niet doorgegaan vanwege het ontbreken ervan. Maar sommige gebieden wil je toch zo nu en dan een wandeling maken. Daarom uiteindelijk nu de wandeling verplaatst naar zaterdag, in plaats van wat ik eerst wilde: vrijdag.
Het weer was wat aan de koele kant na de warmte van afgelopen maand, met wat zon en wat wolken. In de middag werd wat regen verwacht. We zouden wel zien. Rond half elf vertrokken we vanaf station Beilen en de Campina-melkfabriek ertegenover waarachter Beilen zelf verstopt ligt. Een wat kortere route dan de wat omslachtige van het Drenthepad bracht ons langs een watertje met waterplanten als zwanebloem, pijlkruid en watergentiaan en grote kattestaarten langs de oever Beilen uit. Naar het gehucht Ter Horst, daar kon je rechtdoor over een verharde weg en met een bochtje over een landweg om de Ter Horster Eng.
We kozen voor de mooiere variant zoals aan het begin afgesproken, langs koren en aardappelvelden. De weg bracht ons naar het Terhorster Zand, op zich al een reden om de wandeling bij Beilen te beginnen, inmiddels geen zand meer maar een mooie heide met fee-erieke en wat dreigende jeneverbesstruiken. Voor mij in de top twee van jeneverbesgebieden. In het midden glimmert Makkumer plas met volop bloeiende dopheide er rondom. Ook de eerste gewone struikheide bloeit. Langs de plassen en een mooi afsteekpaadje komen we bij de brug over de A28.
Aan de andere kant begint het nationaal park Dwingelderveld, het noordelijk del bezit van Staatsbosbeheer. Een paadje brengt ons van de weg het bos weer in en slingert naar een brede weg om het Witteveen. De weg is op zich niet erg spannend net als het Witteveen zelf. Wel groeit er in het zand de aparte (maar niet zo opzienbarende) grondster. We houden een pauzetje op een brede bank bij een eik met zoals we later ontdekken wat processierupsen in top. Bij het Lheebroekerzand staan meer jeneverbessenbos. Je kunt daar kiezen om linksaf een vlonderpad door (nu niet zo) natte heide te nemen of om in een bocht verder te lopen. We doen het laatste. Om het Wolfklauwtjesveen heen. Maar bij de wolfsklauwtjes bij het veen kun je niet komen, het veen ligt afgeschermd achter een omheining. Het is er in de bocht wel een mooie plek.
Door bos slingerend komen we bij het Blanke Veen met in de buurt vreemde struiken met bessen. Ze hebben wat van bosbes, maar veel groter. Het zijn, inderdaad vreemde, blauwe bessenstruiken. Misschien hier terecht gekomen door vogels, vanuit kwekerijen in de buurt. Daar is ook de cafetaria-achtige Boslounge in Natuurpoort Spier, waar we iets drinken en een hapje eten. Aan de andere kant kunnen we voor de tweede helft van de wandeling meteen een pad op naar en langs het Westerveen, een heide met meer jeneverbessen op heuveltjes erlangs, een oude, vastgelegde, zandverstuiving.
Langs een fietspad komen we voorbij een mooie deels drooggevallen roodkleurende plas (waar net een kudde runderen oversteekt, de kalfjes voorop). Aan de rand van de uitgestrekte Dwingelderheide (het zuidelijk deel van het gebied, in beheer bij Natuurmonumenten) en verderop het drooggevallen Koelevaartsveen. Mijn bedoeling is om aan de andere kant van de plas terug te lopen langs het Noordenveld, maar het pad blijkt na een stukje lopen afgesloten, zodat we weer terug moeten. Qua afstand maakt het niet eens heel veel uit ten aanzien van wat ik tevoren had bedacht. Wel mis je de beleving van het open veld die je op dit pad hebt. Het begint ook licht te regenen, maar net iets te veel om geen regenkleding aan te trekken, hoewel de regen alweer mindert. De regen blijft verder in de lucht hangen, dan weer iets meer, dan weer iets minder.
Via een stukje bos komen we door een gebiedje met verschillende veenplassen bij het moddergat, waaronder een waarin een bioloog wat exotische waterlelies heeft geplant, die hier eigenlijk niet horen maar wel erg mooi ogen. Jammer genoeg loop je hier deels langs een fietspad. Het is daarna even zoeken naar Commisaris Cremerpad langs het Holtveen met waterplassen (en met observatiehut) waarbij we in het bos terechtkomen. We lopen terug. Het pad blijkt het verlengde van het fietspad te zijn. Dat brengt ons naar een zandweg aan de kant van Pesse. (Aan de ander kant van de plassen loopt als het goed is nog een ander pad door het veen. Om nog eens te proberen) Over de zanderige weg en lopen we richting het plaatsje. We zijn er om tien voor vijf, ruim op tijd voor de bus van tien over half zes en een drankje vooraf bij pannekoekenboerderij Het Erfgoed.
Al met al vind ik het een mooie wandeling met een afwisseling van heide, met jeneverbessenvelden en open heidevelden, bos en vennetjes en wat akkerland. En het grootste deel door natuurgebied of langs akkers, vrijwel geheel onverhard. In een deel van het land, waar ik vanwege de afstand (te) weinig kom. De regen was al met al niet heel erg (naar mijn idee). En ik vond het een prettige en ontspannen wandeling in een prettig gezelschap. Met wat oude bekenden van elders en nieuwe gezichten. Iedereen bedankt voor het gezelschap en voor de prettige dag en wellicht (weer) tot ziens.
NB. Ik stuur nog bericht en een link naar de fotoos als ik daarmee klaar ben.
Foto's

Kijk hier voor de foto's van deze tocht.

 
Reacties deelnemers
sjouk o. (10-07-2019)
Hallo Dik, het was leuk je weer te zien en wat was het weer een mooie wandeling die je uitgedokterd hebt. Het meeste wat je verteld hebt zijn we alweer kwijt, maar het is boeiend om je te horen vertellen. Doordat de bus te laat was misten we alle aansluitingen, dus laat thuis. Dank voor de mooie wandeling, groeten aan iedereen van Fons en Sjouk. 

Carpoolen, voorpret of even laten weten wat je vond van de tocht?
Stuur een reactie in (alleen voor deelnemers)


terug

deze pagina is zichtbaar voor alle bezoekers van de site www.dewandelsite.nl

  •  
  • LOPUS wandelvakanties
  • TT wandelreizen