Woensdag
14-08-2019 10:23
Reacties: Elspeet, Vierhouten, Nunspeet: jeneverbessen op Veluwe
provincie Gelderland  vertrekpunt eindpunt NS Nunspeet (rondwandeling)  afstand 22,4  aantal deelnemers op dit moment 5
 
Reactie dik v. (organisator / kaartlezer)  (15-08-2019)
Hier alvast een verslag van de wandeling van afgelopen woensdag. De fotoos komen later nog. Ik ben een paar dagen weg, dus het zal wel na het weekend worden.
De wandeling van woensdag over de Veluwe van Elspeet via Vierhouten naar Nunspeet was weer eens een bewijs van hoe prettig een wandeling met een kleine groep kan zijn. Na 2 afzeggingen op het laatste moment waren nog 3 deelnemers overgebleven. Het openbaar vervoer gaf geen problemen en toen we met z n 3en in Nunspeet in de afgesproken bus naar Elspeet stapten zat de vierde deelnemer, een joviale Noord-Limburger, voor ons in de bus zich al af te vragen waar de andere wandelaars waren. Ook het weer was optimaal gelukkig: geen overdadige warmte waarbij de oversteek over de open Elspeetse Heide eigenlijk niet te doen zou zijn geweest. En ook geen zware regens. Wel werd wat regen vanuit het westen verwacht in de middag of avond. Maar ook dat bleef uit tijdens de wandeling.
De wandeling van 23,5 km is eigenlijk aan de te lange kant om nog te lopen voor me. Maar ik vind het een erg mooie waandeling dus ik wilde het nog eens proberen, nu het wandelen tamelijk goed ging de laatste tijd. En door ons nog een paar keer te verlopen werd hij nog wat langer. Na iets gedronken te hebben, al dan niet met een stuk appeltaart erbij, bij Pannekoekenhuis 1760 begonnen we met de wandeling, over een achterafpaadje langs de achterkant van Elspeet (en de Vijf Sterren Slagerij) in de richting van molen De Hoop. Vlak na de molen vergat ik rechtsaf te slaan waardoor we de weg te lang volgden. Toen we iets later bij een uitgestrekte heide (rond de Oude Garderense Weg) kwamen was de vergissing duidelijk en konden we het geplande route weer opnemen langs de rand van de heide. Uitziend over stukken bloeiende paarse vlakte met hier en daar vergraste stukken.
Verderop verlaat je de heide om de Staverdense Weg over te steken, waarna je een stuk over een brede bosweg (met fietspad) loopt en door een stuk rommelig, weinig charmant typisch Gelders boerenland tot aan de rand van de uitgestrekte Elspeetsche Heide. Met als opmerkelijk punt Houthandel De Ruiter waar grote boomstammen omgewerkt werden tot robuuste tuinmeubelen en picknicktafels bijna 6 meter lang. Omdat de wandeling na de insluiting van het Jeneverbesbos bij Ede binnen de hekken van Hoge Veluwe was ontstaan als alternatieve jeneverbesroute liepen we langs de rand van de heide naar heideveldje met jeneverbessen aan de Stakenbergweg.
Tot voor kort kon je hier om het veld met jeneverbessenstruiken heenlopen. Maar een paadje erlangs is sinds kort tot rustgebied voor het wild verklaard. Daarom lopen we na een blik op het heideveldje met de markante struiken en bomen, met veel groene en wat zwarte rijpe bessen, terug naar het grote heideveld iets eerder. Dat maakt de wandeling ook iets korter. Het pad loopt, aan de rand van het Schotkamp, langs de rand van een vakantiepark dat midden vorige eeuw door het pensioen- en kinderfonds van de Post, Telegraaf en Telefoon (PTT) werd opgezet. Op het pad kijken de bloemetjes van roze schijnspurrie omhoog en verderop in de heide staat dopheide op vochtige plaatsen, soms op hogere stukken vochtige venige heide. Over het fietspad gaan kolonnes fietsers.
We volgen een stukje het fietspad (waar gele agrimonie die van droge plaatsen houdt staat te vedrinken bij een grote plas op een zandpad). Dan gaan we door een klein hoekje bos de uitgestrekte glooiende heide op waar we uitkijken op hoogten van tegen de 40 meter. We lopen over de heide met hier en daar veel dopheide naar de Vierhouterweg die we over moeten steken. Maar doordat ik teveel op ga in het gesprek loop ik het oversteekje naar de andere kant van de weg bij een aantal groepejes bijenkorven voorbij (ik merk het als we weer van de af aan het lopen zijn). Gelukkig niet heel ver. Iets later vervolgen we het pad weer aan de overkant van de weg.
Ook hier naar alle kanten een glooiende heuvelachtige heide met mooi afgeronde heuvels, als grote grafheuvels. Een echte grafheuvel ligt verderop tegen Vierhouten aan. Hij is half opgegraven en half not intact met palen erop geplaatst en dient nu als replica en met uitleg als aanschouwelijk voorbeeld van een grafheuvel. Een van de opmerkelijke dingen is dat de graf in verschillende perioden werd gebruikt, de palen zijn van de laatste periode. Iets verderop, na een stukje betonblokken fietspad, zijn we bij horecagelegenheid Het Kleine Verschil langs Het Frusselt, een aardige plek voor een korte pauze.
Vanaf Het Frusselt lopen we grotendeels onverhard langs de rand van Vierhouten en aan de andere kant van de grote weg de plaats weer uit via de Reelaan met bijna alle tuinen hertenbeelden. Naar de Vierhoutense Heide, een groot deel ervan bestaat nu vooral uit dennebos. Aan de rand met een onderbegroeiing van bosbesstruiken en verderop met stakerige dennen boven een keur van heideachtigen: bloeiende struikheide, dopheide, groene kraaiheide, gewone bosbessen en altijdgroene vossebessen of rode bosbes nu volop in bloei met mooie witte bloemen. De slingerende bosweg brengt ons naar het hart van het gebied, een open stuk heuvelachtige heide met verspreide jeneverbessen, sommige als donkere ruige struiken, sommige als elegante cypressen.
Met Europese subsidie is het gebiedje de afgelopen jaren opener gemaakt om de jeneverbesstruiken meer ruimte te geven en de mogelijkheid zich voort te planten. Dat maakt de aanblik ervan op het ogenblik wat kaal. Met in het midden een enkel sprookjesachtig plekje in het midden met jeneverbesstruiken op een paar heuvels. Hierna lopen we richting de grote camping Samoza, voorheen camping Saxenheim en een van de oudste campings van het land. Bij de camping ligt nog een mooi maar klein stukje open stuifzand. Daarna lopen we over de camping, die de allure heeft van een kleine voorstad, naar het pad aan de andere kant (net voorbij de ingang), dat naar het Mosterdveen gaat (nog niet zo lang geleden ook een camping, nu aan de natuur teruggegeven).
Het Mosterdveen is een uitgestrekt stuk nat natuurgebied met open plassen, met op het moment weinig water. In juli staan er grote plakken met helder geel bloeiende beenbreek een narcisachtig plantje van veengronden. Daarna wordt het vaak roodbruin. Maar nu staat het wat verstopt tussen het gras. Er vlakbij staat nog wat van het vleesetende zonnedauw. Aan de andere kant van het uitgestrekte veld van het Mosterdveen komen we langs een plek met opmerkelijk veel planten die je meer met tuinen associeert: vlinderstruiken, vrouwemantel, tuinspirea, wat toortsen, een enkele marjolein. Vreemd. Maar misschien toch niet als je weet dat hier een camping was. Iets verderop was een hele rand langs het pad met koninginnekruid omgewoeld door zwijnen, die uit leken te zijn op de wortels van het kruid.
De paden hier zijn wat door elkaar geschud en lijken niet op wat de kaart aangeeft. Na wat extra studie vooraf is me nu duidelijker waar ze heen leiden. Daardoor is het vervolg door het bos, eerst over een stuk recht pad, daarna over een kronkelpad richting de oversteek over de autosnelweg bij Nunspeet goed te vinden. Het Buurtbos bij Nunspeet lijkt ook een wirwar van paden en paadjes, we volgen met paaltjes aangegeven wandelroutes die ons zigzaggend erdoor lijken te sturen, tot aan de parkeerplaats bij de hoge toren aan de achterkant van het station.
Bij cafe restaurant Joris strekken we onze voeten om nog een afscheidsdranje te drinken. Het was rond 6 uur. Volgens de routeplanner hebben we circa 26 km. gelopen, iets minder dan de gps van Johan aangaf, maar meer dan de geplande 23,5. Een flinke prestatie. Als ik terugkijk weinig gepoauzeerd en flink doorgelopen. Maar het voelde allemaal goed aan. Ik vond het een erg fijne wandeldag. Allemaal erg bedankt voor het meewandelen en voor de prettige dag. (Ik stuur nog bericht wanneer het fotoverslag klaar is.)
Foto's

Kijk hier voor de foto's van deze tocht.

 
Reacties deelnemers
Paulien V. (19-08-2019)
Dank je wel Dik voor het leuke verslag! Ja wat was het weer een schitterend mooie wandeling met heel veel interessante planten. Medewandelaars hartelijk dank voor deze gezellige en zeer geslaagde wandeldag. Groetjes Paulien 
Johan R. (16-08-2019)
Hoi medewandelaars, Wat mooi om het verslag te lezen. Ik was al weer veel bloem-, en plantnamen vergeten. Maar nu ik de namen lees weet ik ook weer welke bloem of plant erbij hoort. Ik heb er dus toch iets van opgestoken. Het was prachtig wandelweer een een mooie route. groetjes, Johan 
james b. (15-08-2019)
Beste Dik, Het was weer het vertrouwde wandelrecept. Naast de prachtige heidevelden en jeneverbesstruiken in en rond Elspeet, Vierhouten en Nunspeet, heb je ons kennis laten maken met een uitgebreide tabel van plantnamen en hun betekenis. Chapeau! Leuke groep medewandelaars en een aangename nazit aan het einde van tocht. Groet en tot een volgende wandeling, James 

Carpoolen, voorpret of even laten weten wat je vond van de tocht?
Plaats een bericht (alleen voor deelnemers)


terug

deze pagina is zichtbaar voor alle bezoekers van de site www.dewandelsite.nl

  •  
  • LOPUS wandelvakanties
  • TT wandelreizen