Dinsdag
10-09-2019 10:40
Reacties: De Veluwezoom - Langs een beek, twee heides en over de heide
provincie Gelderland  vertrekpunt eindpunt NS Velp (rondwandeling)  afstand 19  aantal deelnemers op dit moment 12
 
Reactie dik v. (organisator / kaartlezer)  (11-09-2019)
Hier is alvast een verslag van de wandeling van vrijdag Over het Roozendaalse Veld en door de Veluwezoom, de fotoos komen later nog.
Omdat 1 deelnemer helaas de treinaansluiting had gemist begonnen we de wandeling in Velp met 11 deelnemers. Het weer liet zich van zijn goede kant zien. Officieel volgens het weerbericht halfbewolkt en rond de 18 graden werd het een vrijwel zomerse dag en in de loop van de dag steeds zonniger. Alle extra kleding verdween al gauw in de rugzakken. De wandeling door de Veluwezoom is wat mij betreft een van mijn topwandelingen en ik loop hem elk jaar zeker wel een keer en soms twee. Om de gaspeldoorn te zien bloeien in het najaar of het voorjaar.
En in augustus of september natuurlijk voor de bloeiende heide. Dat was dit jaar nog maar de vraag. Of eigenlijk zelfs dat niet. De echte bloei lag al zeker enkele weken achter ons dit jaar. Terwijl er in vorige jaren op 6 september nog volop heide bloeide, was het deze keer niet meer dan een enkele nog paarse heidestruik tussen vele bruinkleurige. Met zulke droge, hete zomers geld de spreekwoordelijk bloeiende heide van half augustus tot half september niet meer. Wil je zeker van je zaak zijn dan moet je zeker in het oosten van het land voor half augustus zijn, lijkt het. Dus we moesten het doen met het landschap op zich en ook dan blijft het een van de mooiste wandelingen die ik ken.
Vanaf station Velp loop je eerst langs een aantal mooie art nouveau- of jugendstil-villa s, dan langs een typisch zestiger jaren flatgebouw uit 1954 en tenslotte langs woningen en grote villa s met Amsterdamse Schoolkenmerken het plaatsje uit. Naar een bruggetje over de Beekhuizerbeek aan de rand van het Beekhuizerbos. We kijken even omhoog naar het pad de Ossendaalse berg op, maar niemand kiest ervoor om over de berg te lopen. We volgen de beek over een pad met stukjes vlak langs de beek, langs een vijver met een watertrap, even helemaal benden langs de beek in een diepe uitsnijding en over een breed pad tot aan de sprengen in een diepe kom.
Dan steken we de Beekhuizerweg over, het bos in en langs een glooiende bosweide. Ook deze keer slaag ik er niet in om het goede paadje te vinden, dat ik in gedachte heb, bij het Rozendaalse Veld, een mooi, smal paadje dat vlak langs de rand van de heide door het bos loopt. het staat ook niet op de kaart. Op stukken is de bosbes nu echt zichtbaar door tengevolge van hitte en droogte van vorig jaar. Aan het eind staat wel vossebes of rode bosbes in mooie groene pollen te bloeien. Dan staan we voor de heide en lopen het brede pad op, omhoog.
Het Roosendaalse Veld is een grote, uitgestrekte heide met een imposant hoogteverschil. Van bovenop de heide kijk je uit op de laagte voor je aan het eind van het pad. We lopen omhoog en weer omlaag de laagte in. Halverwege is een heuveltje een mooi plekje om een korte pauze te houden. Met ernaast een sierlijk jeneverbesboompje met overhangende takken. We lopen langs de rand van de heide richting Veluwezoom en Herikhuizerveld bij de Posbank met aan het eind uitzicht op het open Roozendaalse Zand aan de andere kant van de vlakte. Hier en daar een pluk nog paarse heide. Behalve bloeiende heide zijn ook de paddestoelen trouwens schaars, ondanks regen van de afgelopen weken.
Na een stukje bos staan we bovenaan het Herikhuizerveld, met een niet mooi paars, maar wel mooi golvend uitzicht van afgeronde heuvels en rond uitgesleten dalen, een mooi voorbeeld van een door smeltend ijs van de ijstijden gevormd landschap. Na een blik over het gebied dalen we via een trap erin af en lopen we door de laagte van een dal naar paviljoen de Posbank om iets te eten en drinken. Eerder in het jaar ontdekte ik al dat Natuurmonumenten een nieuw pad heeft aangelegd in plaats van het pad dat tot nu buitenom naar het koepeltje bij de Kaap liep. Nu loop je binnen de omheining met het voordeel van een beter uitzicht over heuvels en dalen. Het nadeel is dat je de leuke begroeiing langs de rand van het pad met o.a. de halfparasiet hengel nu mist.
Ook het pad omlaag tussen de gaspeldoorn door is afgesloten (en ondoordringbaar geworden). We lopen dus (buitenom) naar de trap die bij de Kaap omlaag loopt en ons weer het gebied inbrengt. Koepel de Kaap is eigenlijk een leukere plek om pauze te houden dan het Posbank-paviljoen. Het is alleen zeer onregelmatig open en je weet nooit wanneer. Het pad gaat langs en tussen de stekelige helaas niet bloeiende gaspeldoorn door. Aan het eind van het pad door het Herikhuizerveld gaat een pad linksaf waarmee je naar station Rheden loopt. Twee mensen kiezer ervoor om hier naar Rheden af te slaan.
Met de overigen klimmen we over een heuvel en lopen we langs een paar oude vijvers van een voormalig landgoed (met een paar boomstronken met opvallende paddestoelen) naar de schaapskooi. Er tegenover staat een hoek met het tamelijk zeldzame kruidvlier. Over de bovenrand van de stuwwal langs de rand van de IJsselvallei lopen we eerst door bos en dan over open heideveldjes met gaspeldoorn en steeds meer tot bos wordende berkeboompjes terug richting Velp. Een grote zwarte vogel met een erg schor geluid vliegt op uit een boom en strijkt verderop neer in een andere. Misschien een raaf, er vliegen er hier weer rind. Langs de begraafplaats bij de Kamerdalsche Berg en over de berg zelf, door een paar beuken lanen en dan omlaag naar de Ossendaalse laan die aan de benedenkant van de stuwwal naar Velp loopt. Iets over half vijf zijn we terug bij het station. Waar we (met voldoening) het erover eens zijn dat het een erg mooie wandeling was en erg mooi weer. En met een aangenaam gezelschap. Ik vond het een prettige en ontspannen wandeling. Iedereen erg bedankt voor het meewandelen en voor de ontspannen sfeer. Wellicht tot ziens. (Ik stuur nog een bericht wanneer de fotoos klaar zijn.)
Foto's

Kijk hier voor de foto's van deze tocht.

 
Reacties deelnemers
Arent B. (11-09-2019)
Het was weer een prachtige velpdtocht met zn allen. En zelfs de weersomstandigheden waren verrassend goed! Dank Dik voor de goede zorgen en ook alle medewandelaars voor de gezelligheid! Groet, Arent  
Herman H. (11-09-2019)
Een prachtige wandeling en heerlijk weer Het is een fantastisch gebied en Dik had een mooie route Bij de Posbank een wat grotere rustpauze en iets kunnen drinken en eten Bij ons zat ook een wielrenner die een eigensite heeft en ook trainingen geeft in wandelen en runnen (hardlopen) Martijn Mensink, wie interesse heeft kan een kijkje nemen op zijn site www.mindfulrun.nl Al met al een heerlijke dag in de natuur Dank je wel 
https://myalbum.com/album/CSKY8soYYG3R..

Len de J. (11-09-2019)
Een super mooie wandeling, veel onbekende paden wat het extra leuk maakte! Bedankt, Dik!! 
Anne van M. (11-09-2019)
Zoals altijd weer een prachtige wandeling met jou Dik. En steeds relaxt en gezellig. Ik moest nog 2 uur reizen en vond het daarom fijn dat ik in Rheden al op de trein kon stappen. Net een uurtje eerder thuis. Ik kijk uit naar je foto s. Dankjewel en tot ziens! 

Carpoolen, voorpret of even laten weten wat je vond van de tocht?
Plaats een bericht (alleen voor deelnemers)


terug

deze pagina is zichtbaar voor alle bezoekers van de site www.dewandelsite.nl

  •  
  • LOPUS wandelvakanties
  • TT wandelreizen