Woensdag
09-10-2019 10:00
Reacties: Door UNESCO erkent biosfeer gebied De Maasheggen
provincie Noord-Brabant  vertrekpunt eindpunt St Agatha (Cuijk), rondwandeling  afstand 22  aantal deelnemers op dit moment 8
 
Reactie Lieke van L. (organisator / kaartlezer)  (09-10-2019)
We wandelden langs de Maas over uiterwaarden en dijken met weids uitzicht over het Maaslandschap.
Hoewel het herfst is, kleurt het bladerdek nog vrijwel helemaal groen. De miljoenen rode besjes aan de meidoorn struiken zouden de heggen een prachtig rode kleur geven als de zon zich even liet zien. Helaas liet die verstek gaan.
De fikse bui waar we mee te maken kregen kwam op de juiste tijd. Tijdens de lunch pauze regende het pijpenstelen. We hernamen de wandeling in de stromende regen. Gelukkig duurde het niet lang meer en werd de paraplu overbodig.
We startten en eindigden de wandeling bij een voormalig Kruisherenklooster, dat gesticht werd in 1371. Het klooster is fraai gelegen aan de rand van de Maasvallei.
Tegenwoordig is er in het klooster het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven gevestigd met de archieven van de kloosters in Nederland.
De kloosterhof is toegankelijk via de kloosterpoort uit 1644, en omgeven door een even oude rood bakstenen tuinmuur.
Het is een van de best bewaard gebleven kloostertuinen van Nederland uit de 18e eeuw met monumentale bomen waaronder een reusachtige echte tulpenboom (liriodendron tulipifera) die in 1825 is geplant.
Er is in Nederland maar een handjevol tulpenbomen van deze leeftijd te vinden.

 
Reacties deelnemers
Joss S. (09-10-2019)
Beste Lieke&Jan. Als iedere regendruppel van de talrijke buien die we hadden vandaag, een letter zou zijn voor woorden over vandaags ervaringen, zouden we ontelbare druppels te kort komen. We liepen door Unesco erkend biosfeer-gebied, zoals de Wadden en de Mont Ventoux. Die wereldlijke erkenning geeft alom de schoonheid weer van het landschap van door mei-en sleedoorn gevormde heggen, die de talloze weilanden begrenzen. De veelheid aan paddenstoelen en de vraag welke was deze, bood de app van Lieke uitkomst, Google-Lens. Foto van de "stoel" en de juiste naam verscheen........Superlatieven over het landschap en de Maas te-over, terwijl elk woord het mooie niet kan weergeven. Klein gezelschap vandaag, mannen in de meerderheid, gelopen op een dag, die Lieke nog nooit ver-wandeld had, de woensdag. Lieke&Jan bedankt voor het organiseren, Hilde&Paul, Marc en Geert bedankt voor jullie gezelschap. Voor mij, mag het volgende week, weer de Maasheggen nabij Sint Agatha zijn. Met een smile en een Bossche groet, Joss. 

Carpoolen, voorpret of even laten weten wat je vond van de tocht?
Plaats een bericht (alleen voor deelnemers)


terug

deze pagina is zichtbaar voor alle bezoekers van de site www.dewandelsite.nl

  •  
  • LOPUS wandelvakanties
  • TT wandelreizen