Vrijdag
08-11-2019 10:45
Reacties: Groet, Camperduin, Petten - dijken en duin
provincie Noord-Holland  vertrekpunt eindpunt Groet (rondwandeling)  afstand 17,5  aantal deelnemers op dit moment 5
 
Reactie dik v. (organisator / kaartlezer)  (09-11-2019)
Hier alvast een verslag van de wandeling van vrijdag vanuit Groet naar Camperduin en Petten, de fotoos komen later.
Het was in sommige opzichten een beetje rommelige wandeling vrijdag, anders dan gepland in ieder geval. Om te beginnen met aankomst en vertrek, daarna een stukje dwalen in de duinen en tenslotte de wat ver te zoeken horeca bij Petten. (Maar uiteindelijk eindigden we mooi voor half vijf weer terug in Groet.) Het avontuur van een wandeling zit vaak in de reis ernaartoe, met het ov. Vrijdag reed de trein niet verder dan Uitgeest vanwege een "aanrijding met persoon" bij Castricum. Wat te doen? Doorgaan of niet? Een blik op de deelnemerslijst maakte duidelijk dat niet iedereen uit Amsterdam kwam in elk geval. Misschien kon iemand met de auto langs station Uitgeest rijden om me mee te nemen. Rein uit Noordwijkerhout was onderweg en kon me ophalen. Me was intussen ons geworden omdat nog twee deelnemers op station Uitgeest stonden.
Nog tamelijk snel opgelost. We zouden zelfs nog op tijd zijn. Geweest. Als niet een grote vrachtwagen met aanhanger met het bouwpakket van een huis erop vlak voor ons de Herenweg naar Groet was opgedraaid. Eenmaal in Groet waren de twee andere deelnemers zoek. Die zaten in de inmiddels opengegane Bockensprong met een koffie. Lustten wij ook wel. Niet volgens plan vertrokken we dus een half uur te laat, ruim na elven uit Groet. Een ding was in ieder geval wel duidelijk: het weer was prachtig, stralende zon, blauwe lucht, imposante wolken boven zee. De weg door het duin hoeft op zich niet zo n probleem te zijn. Maar ik wilde graag doorsteken via afsteekpaadjes. Op de satelietkaart waren ze duidelijk te zien. In het echt ook, maar nogal veel. Een stukje ging het goed maar toen kwamen we toch verkeerd uit bij een diepe kuil waar we een rondje bleven lopen. Dankzij een kaartje op een mobiel (van Rein) raakten we weer in de goed richting. Zigzaggend door bos en een stukje heide stonden we iets later op het grote stuifduin bij de Baaknolweg. Ik wilde hier in ieder geval langs.
Het stuifduin lag toen ik hier in 2014 voor het eerst na lange tijd weer kwam over de Baaknolweg heen en grotendeels ten westen ervan als een grote hoop zand. In de afgelopen jaren is het zand volledig naar het oosten verplaatst. Het stuifduincomplex is indrukwekkend. Er bovenop staan ook. Eigenlijk is het niet meer een duin, want het is sinds juli volledig uit elkaar geslagen, met enorme scherpe geulen ertussen. Van het stuifduin liepen via de Hargerzeeweg zigzaggend naar het pad aan de duinrand met uitzicht op de Vereenigde Harger- en Pettemmerpolder in het zonlicht. Met een oude poldermolen in een decor van moderne windmolens. Het pad bracht ons naar Camperduin, aan het begin van de vernieuwde Hondsbossche Zeewering.
Bij Camperduin besloten we een kopje koffie of thee op het strand over te slaan (we hadden net in Groet nog gehad) en door te lopen naar Petten. Het eerste stuk boven over het oude dijklichaam met uitzicht op de polder en de plassen van de Putten met vooral wat aalscholvers en enkele meeuwen, zo te zien vanaf de dijk. Na De Putten steken we over naar de zeekant. De zeewering is na de vernieuwing eigenlijk niet meer alleen een dijk, maar een soort complex met aan de landzijde de oude strakke dijk met ernaast een nieuwe dijk met een duin erover. Ertussen een diepe geul, met een ruiterpad en op sommige plekken water. Midden over het geheel lopen tussen duinen een verhard fiets- en voetpad. Langs de zee loopt een breed strand met jonge duintjes. Het strand is breed en kaal. En kilometers lang.
Vlak voor Petten gaan we weer het duin op.Om te zien waar we precies zijn en waar horeca is. Het strandpaviljoen Zee en zo is dicht, wegens vakantie 3 weken gesloten zie ik op internet. Pech. Een poging over camping Het Korfwater door te steken loopt vast op een hek aan de andere kant. Dus houden we maar een pauze op een hoekje met bankjes aan de ingang van de camping, in de luwte en in de zon. Geen horeca in Petten vandaag. Twee deelnemers besluiten vanuit Petten de bus terug te nemen. Met zijn vieren gaan we zeseneenhalve km. terug lopen naar Groet. Eerst een stuk over of aan de voet langs de dijk. Tot aan de huisjes aan de Hazeweg, voorbij de Hazepolder. Via de Hazeweg, met een mooie hoge hooischuur, komen we op de Oude Schoorlse Dijk die tussen een wiel en de Abtskolk door slingert, getuigen van oude dijkdoorbraken. Het gras is kort maar hier en daar wat glibberig. Het uitzicht over de polder is prachtig of geweldig. Zonlicht. De Hargermolen, die (nog steeds, sinds 1804) de Harger- en Pettemerpolder bemaalt. Oude karakteristieke boerderijen. Vaarten. Riet.
De Schoorlse Dijk komt uit bij de oude Hondsbossche Slaperdijk recht op het duin af langs de Hargervaart. Langs de vaart en de voet van de dijk lopen we naar Groet (en Hargen). Het pad en ernaast zijn op plekken nat, mijn broek raakt bespat tot boven de knie. Kwel van de dijk? Aan het eind ligt eetcafe Duingroet. We hebben nog wel tijd voor een afscheidsdrankje of een nabespreking zoals Wim zegt. We hebben de wandeling afgemaakt. Wat in Petten nog even niet helemaal zeker was. Ik hoor dat iedereen het erover eens is dat het een mooie wandeling was. Zeker ook dankzij de zon. Sommigen kwamen vooral voor de dijk en kregen er een stuifduin bij (en polder). Ik vond het weer prettig om met een kleinere groep te wandelen. Tamelijk ontspannen. Allemaal in ieder geval bedankt voor het meewandelen, voor het gezelschap, voor de prettige sfeer en de gesprekken. Wellicht tot een volgende wandeling. (Ik stuur later nog bericht als de foto s netjes bij elkaar staan.)
Foto's

Kijk hier voor de foto's van deze tocht.

 
Reacties deelnemers
Ineke D. (10-11-2019)
Ik heb een fijne dag gehad. Op het laatst wel mijn spieren gespaard, om op zondag ook nog te kunnen wandelen. Hartelijk bedankt Wim en Lilian voor de mooie foto s.  
Rein van K. (10-11-2019)
Dik, het was een schitterende wandeling, ik heb genoten! Bedankt allemaal voor de gezellige dag. 
Lilian S. (09-11-2019)
Dag Dik en Kitty en Ineke en Rein en Wim, Dat was een hele mooie dag gisteren. Wat een verhaal DIk; er mankeert niets aan je geheugen. Wat een schitterende foto’s Wim. Met een camera of je telefoon? Hierbij een paar plaatjes van mij. Die donkere man aan het strand ben jij Wim. Ik vind de foto uit de polder met de molen het mooist. Ik heb genoten, tot een volgende keer. Dank DIk voor de organisatie en de anderen voor het prettige gezelschap ( en de lift van Rein). 
https://myalbum.com/album/ZLebgjWwBb4C..


Carpoolen, voorpret of even laten weten wat je vond van de tocht?
Plaats een bericht (alleen voor deelnemers)


terug

deze pagina is zichtbaar voor alle bezoekers van de site www.dewandelsite.nl

  •  
  • LOPUS wandelvakanties
  • TT wandelreizen