Vrijdag
18-10-2019 10:45
Reacties: Najaar in Maasheggen van Cuijk naar Boxmeer
provincie Noord-Brabant  vertrekpunt eindpunt NS Cuijk - NS Boxmeer  afstand 19  aantal deelnemers op dit moment 8
 
Reactie dik v. (organisator / kaartlezer)  (19-10-2019)
Hier alvast een verslag van de wandeling van vrijdag door het Maasheggengebied tussen Cuijk en Boxmeer, de fotoos komen later.
Van te voren had een deelnemer al ontdekt dat het treintje van Nijmegen naar Venray vrijdag niet reed vanwege de herfstvalantie, waarmee noorderlingen mooi op tijd in Cuijk konden zijn. Maar dat werd gelukkig opgelost doordat we vanaf Den Bosch mee konden rijden naar Den Bosch, zodat we toch redelijkk op tijd konden gaan wandelen. Fijn. Dus iedereen was mooi op tijd aanwezig. Na drie afzeggingen de laatste dagen waren dat nog vijf deelnemers. Het weer(bericht) was niet helemaal duidelijk, zoals vaker met wisselvallig weer. Wel werd regen voorzien, maar niet helemaal duidelijk was wanneer en waar en specifike bij ons. Aanvankelijk droog en daarna fikse buien van zuidwest naar noordoost... Bij een blik op buienradar zag ik nog net dat de kaart er na ongeveer 12 uur verder voorlopig wolkenloos uitzag.
In de auto vanuit Den Bosch reden we onder een stralende zon naar Cuijk, waar langzaam voor ons naar het oosten schilderachtige wolkenpartijen zich rond de verzamelden. Maar ook in het zuiden waren vooral donkere wolken. En inderdaad, voor we Cuijk uit waren begon de regen te vallen. Op het stationsplein bleken twee grote tandartspraktijken gevestigd. Langs de Stationsstraat charmante villa s in een gematigde Nederlandse Art Nouveau-stijl en chaletstijl van rond 1913, zoals je vaker in de buurt van stations ziet. Verderop liepen we langs de neogotische Martinuskerk uit 1911-1913, een kruisbasiliek met twee torens. Eromheen en toen liepen we al langs de Maas. Naast de regen stond er een flinke wind. De stevige regen viel eigenlijk wel mee; heel even regende het kort harder, daarna nam de regen weer af. Iets later trok de lucht weer open. Ook de paraplu-s hielden het goed in de wind.
Iets verderop liepen we (nog in de regen) een pad op vlak langs de rivier, mooi beschut achter een hoge haag die de wind mooi tegenhield. We liepen op een dik zandpakket van zo n 2 tot 3 meter boven de rivier met langs de rand kliffen, waar de rivier het zand nu op zijn beurt weer aanvrat. We liepen over lage zandduinen, met hier en daar wat lage glooiingen in het landschap. Een erg mooi pad, zo n 2 km. lang tot bij klooster Sint Agatha. Aan de overkant boerderijen op terpen. Rond de rivier in het water en de lucht vrijwel alle ganzen die we hier hebben: kolganzen met hun hoge geluid, blaffende brandganzen en grote Canadese ganzen, met wat wilde eenden en futen. Van veraf zie je de kapel van klooster Sint Agatha al liggen, het is het oudste in gebruik zijn klooster in Nederland, sinds 1371 onafgebroken bewoond door Kruisheren. Ook nu wonen er nog enkele Kruisheren waarnaast delen van het klooster een andere bestemming hebben.
Langs het klooster en langs de dijk en een stukje erover lopen we naar de Meerkempen een stukje maasheggengebied. Daar loopt een pad met draaihekjes over weiland tussen de heggen door naar de Maas, met jonge koetjes die ons willen besnuffelen. De heggen zijn hier tot hoge houtwallen uitgegroeid, met erg veel hondsroos met rode bottels en sleedoorn met donker paarse bessen. Langs de Maas komen we verderop bij Koude Oord in de Oeffeltse Meent, waar we weer over weiden tussen de maasheggen door lopen, hier ook veel stukken recente gevlochten heggen, wellicht bij de Nationale Kampioenschappen Maasheggen vlechten die hier worden gehouden. We lopen een stukje langs de Virdsche Graaf die we al een paar maal gekruist hebben en die vlak voor klooster Sint Agatha in de Maas uitmondt. Iets verderop komen we met vieze schoenen bij t Veerhuis in Oeffelt, gelukkig hebben ze er vooral tegels op de vloer. We drinken er in het wat labyrinthische bouwwerk thee en koffie en eten soep of een broodje of tosti voor we verder gaan.
Vanaf het Veerhuis lopen we naar de brug over de Maas bij gennep toe, een stalen brug als een liggende eifeltoren uit 1955 aardig in het landschap opgaat. Langs het pad liggen rivierkazematten uit de vooroorlogse periode. We lopen naar de Oeffeltsche Weiden, nog een stuk maasheggengebied met weer een pad over weiden tussen de heggen door met recent gevlochten heggen, sommige een beetje dunnetjes. Op het pad een groot zwart paard, ik denk een Fries die nog een kleine elegante show voor ons geeft. Uit de heggen vliegen vogels op van het formaat lijster, koperwieken misschien. Aan de andere kant wordt langs de weg uitleg gegeven over het maasheggen vlechten. Daar kun je ook zien dat de heggen hun dichte structuur deels krijgen door het snoeien dat voor een dichte heg zorgt.
We lopen naar hoog uitgegroeide hagen naar Beugen en daar gaan de we Heerstraat in naar Boxmeer. We komen uit bij het van oorsprong 13e eeuwse kasteel van de heren en vrouwen van Boxmeer. Boxmeer bleef tot 1797 officieel een onafhankelijke heerlijkheid hoewel de praktische status sinds de 80-jarige oorlog onduidelijk was. Na 1780 kwam er een ziekenhuis in geleid door zusters. Nu is het verzorgingshuis en museum. We zijn hier aangeland op de route van de jaarlijkse Boxmeerse bloedprocessie waar elk jaar honderden schoolkinderen uit de omgeving aan deelnemen, met beeldjes van misdienaars en engeltjes. De processie stamt uit de 15e eeuw en heeft te maken met het wonder van een druppel miswijn die gestold zou zijn tot een bloeddrupppel van Christus.
Bij een kruisbeeld langs de weg, een kapelletje en een engeltje slaan we het Zandpad in, de stad in richting het station. Langs de Petrusbasiliek, gebouwd in 1952 (de kerk werd in 1944 verwoest) en het ernaast gelegen Karmelietenklooster gebouwd tussen 1653 en 1709 (wonderbaarlijk genoeg, in de tijd van de republiek waarin het katholieken niet was toegestaan hun geloof te beleiden). Na een bocht door een lelijk stuk winkelcentrum komen we nog langs het Hotel Klooster Elsendael, gebouwd in 1642(!), nu hotel. Langs de Bilderbeekstraat staan nog wat huisjes in Amsterdamse School-stijl en dan zijn we bij station Boxmeer (1882), met typische schilderachtige, asymmetrische compositie en rijksmonument.
Na een drietal wandelingen door het maasheggengebied tussen Boxmeer en Vierlingsbeek wilde ik wel eens weten hoe het gebied tussen Cuijk en Boxmeer zou zijn om door te lopen. Om de twee maasheggengebieden te kunnen vergelijken. Daar ben ik niet veel wijzer van geworden. Eigenlijk zijn de twee gebieden nauwelijks te vergelijken. Het gebied tussen Boxmeer en Vierlingsbeek heeft meer een oud maasheggenkarakter, met hoge oude dichte heggen waar je op aardewegen tussendoor loopt, tussen de hoge wanden van de heggen. Met een paar beboste oude rivierduinen ertussen. Het gebied tussen Cuijk en Boxmeer is veel opener, je loopt er ook meer langs de rivier. Er zijn niet zulke dichte stukken met maasheggen, en die er zijn staan meer verspreid in het landschap als houtwallen. Je loopt er wel op verschillende plaatsen op weiland tussen de maasheggen door, met hier en daar nogal wat jong gevlochten heggen. Eigenlijk zijn de gebieden dus niet te vergelijken.
Ik vind de gebieden wel elk op hun manier erg de moeite waard. Voor sleedoorns en sleedoornheggen moet je meer tussen Cuijk en Boxmeer zijn. Tussen Boxmeer en Vierlingsbeek zijn er meer opvallende meidoornheggen en losse meidoorns. Beide wandelingen zijn grotendeels onverhard (met wat meer fietspad tussen Boxmeer en Vierlingsbeek). Ik vond het zelf een erg mooie wandeling, mooi voor de top vijf van mooiste wandelingen (hoewel die daar wel wat vol mee wordt). De regen aan het begin van de wandeling viel alles mee. Het was een prettige ontspannen wandeling wat mij betreft met prettige mensen. Dus veel beter kan het niet. Iedereen erg bedankt voor het meewandelen en voor de prettige sfeer en de gesprekken. Wellicht tot een volgende keer. (Ik stuur later nog bericht als de foto s klaar zijn.)
Foto's

Kijk hier voor de foto's van deze tocht.

 
Reacties deelnemers
Hannie N. (21-10-2019)
Dank Dik, voor de zeer fraaie route en de uitgebreide reportage! Leuk dat je de kever op naam hebt kunnen brengen. En dan nog een link naar de route op de koop toe, het moet niet gekker worden. Ik ga dit pad in het voorjaar beslist nog eens lopen. Medewandelaars graag tot een volgende. 

Carpoolen, voorpret of even laten weten wat je vond van de tocht?
Plaats een bericht (alleen voor deelnemers)


terug

deze pagina is zichtbaar voor alle bezoekers van de site www.dewandelsite.nl

  •  
  • LOPUS wandelvakanties
  • TT wandelreizen