Vrijdag
01-11-2019 11:00
Reacties: De Zilk - Ruigenhoek, Waterleidingduinen in bronsttijd
provincie Zuid-Holland  vertrekpunt eindpunt De Zilk (bushalte) - De Ruigenhoek (bushalte)  afstand 18  aantal deelnemers op dit moment 12
 
Reactie dik v. (organisator / kaartlezer)  (02-11-2019)
Hier alvast een verslag van de wandeling van vrijdag door de Waterleidingduinen van De Zilk naar De Ruigenhoek, de fotoos komen later.
Wat het weer betreft hadden we pech. Donderdag was het nog prachtig stralend weer. Maar vandaag, vrijdag, werd vanuit het zuiden al gauw regen verwacht. Over hoeveel regen, wat voor en wanneer regen was het weerbericht niet helemaal duidelijk. Maar een blik op buienradar gaf het idee dat het geen onafgebroken regen zou zijn en geen hevige buien. Miezer en wat stevigere miezer was mijn interpretatie. En die miezer was er ook toen we om 11 uur bij elkaar stonden bij duiningang De Zilk. Uit voorzorg werden door de meesten maar alvast regenbroeken aangetrokken.
Tot nu toe liep ik meestal in de Waterleidingduinen vanuit De Oase bij Vogelenzang. Maar naar het Langevelderslag en terug was de wandeling niet korter te krijgen dan 22 km. Dat is aan de lange kant, zeker voor de tijd van het jaar. De Zilk is niet zo n gezellig startpunt, er is een ruime parkeerplaats, er is een afdakje en een watertappunt van het onvolprezen Amsterdamse leidingwater. Maar mer is er niet. Nog net geschikt als startpunt, maar niet om eindpunt als je nog iets wilt drinken samen en nog wat praten. Maar een bijna rondje met De Ruigenhoek met al sinds mensenheugnis (in ieder geval sinds mijn kindertijd) een cafe als eindpunt leek me een goed idee.
De aanreis is niet optimaal met het ov, met een wachttijd van om en nabij een kwartier - twintig minuten, afhankelijk van welke kant je komt. In ieder geval had dit deze keer een volle deelnemerslijst opgeleverd. Met 1 afzegging gingen we dus met ons twaalven op pad. Het pad liep al meteen een groot bruinroodgekleurd adelaarsvarensveld in. Om de mensen op de verkeerde voet te zetten die de weg ernaast op wilde gaan. Daar bleek ook al het eerste hert te staan zag ik bij het bekijken van de foto s van de wandeling.
We liepen al snel tussen de herten. Hoewel er al enkele duizenden zijn afheschoten is daar niet zo veel van te merken. De toename weet de afname redelijk bij te blijven. We zouden er de hele dag nog volop tegenkomen. Alleen burlen deden ze niet. Vorig jaar wel, toen ik hier een week eerder op 24 oktober was. En vorige week was er nog een burlend hert in de Kennemerduinen. Maar vandaag niet. Of de bronsttijd is voorbij of het was er de dag niet naar, vanwege het miezerige weer. In de Waterleidingduinen mag je vrij struinen en er zijn veel paadjes die niet zo duidelijk zijn en ook niet op de kaart staan. Het drukte me al snel met mijn neus op het feit dat je bij struinen een kompas nodig hebt (als je een bepaald plan wilt volgen). Het idee dat ik mijn richtinggevoel wel kon volgen bleek, zoals vaker, onterecht. We liepen dus al gauw de verkeerde kant uit. Maar met een richtingcorrectie gingen we dan toch de goede kant uit, een waterleidingkanaal volgend.
Verderop bleek ook dat je al struinend op niet verwachte verrassingen kunt komen te staan toen we voor een aantal waterplassen midden in het duin stonden. Waar we met een bochtje langs moesten. Waarna we precies uitkwamen bij de geplande oversteek van het Kromme Schusterkanaal. De Waterleidingduinen zijn niet het duingebied waar je moet zijn voor interessante flora, helemaal niet in deze tijd van het jaar. (Wat er bloeit wordt ook nog eens voor een groot deel door herten opgegeten, zodat de diversiteit wat dat betreft in het gebied op een laag punt staat.) Wat wel overal stond was bezemkruiskruid dat (afkomstig uit Zuid-Afrika) de laatste 30 jaar zich vanuit Zuid-Europa over het hele land heeft verspreid en ook overal in de duinen opduikt. Ook paddestoelen waren er sporadisch, maar toch zag ik al tamelijk zeldzame kleine oranje bekerzwammen, toen ik goed keek, ze waren nogal klein en tussen de waterplassen rode wasplaatjes, later kwamen we ook nog heel kleine gesteelde stuifballen tegen.
Wat kleine extra s op de wandeling. Ondertussen bleek de miezer overgegaan in een steviger soort miezer. Het leek er op dat de regen toch tegenviel vandaag. In het Kromme Schusterkanaal veel Aalscholvers en meerkoeten, wilde eenden en kuifeenden en een enkele fuut, een beetje de goede bekenden. In een stuk kanaal verderop zagen we toch nog tafeleenden met rode kop en een ander eendje en nog iets, o ja nijlganzen. Daarna kwamen we bij het gedempte Van Limburg Stirumkanaal in wat mij betreft een van de mooiste stukken van de Waterleidingduinen, met stuifduinen en een paar mooie natte duinvalleitjes. Een van de mooiste paden door de duinen die ik ken.
De stuifduinen waren zoals gewoonlijk overweldigend, zeker met dit herfstige weer, stuifzand was er niet. Niet met dit weer. De duinvalleitjes lagen mooi tussen de duinen. Ook hier was niet veel meer te zien afgezien van wat geelwitte droogbloem en een uitgebloeide parnassia zie zijn bloemblaadjes kwijt was. Volgend jaar hier maar eens terugkomen meer inde zomen. Via een stuk strand kwamen we bij het Langevelderslag. Achter ons op het strand met Strandreservaat gemarkeerd met hoge palen. Goed voor een andere wandeling. De regen was inmiddels al wel weer gestopt met zo nu en dan nog een beetje miezer. Dus het leek toch wel weer mee te vallen. Desondanks kwamen we tamelijk nat aan bij Nederzandt bij het Langevelderslag.
Dat blijft een aardige plek voor een pauze, vaak buiten, vandaag binnen bij een open haard. Van het Langevelderslag loopt een soort struinpaadje door kaal duin naar een duinweg. Je kunt er ook de paaltjes van het kustpad volgen. Ik nam een route iets meer zuidelijk waarbij we op een hoog duin uitkwamen vlak voor de duinweg. De weg loopt door open stukken met donkere meidoornboompjes en jonge bossen met ratelpopulieren, die altijd iets te vertellen hebben als je even stilstaat. Over een paar heuvels brengt het je naar een veelsprong bij een open vlakte. Hier wilden een paar mensen direct naar hun auto in De Zilk lopen. Minder dan 2 km. hiervandaan. Met de anderen namen we een pad naar het zweefvliegveld, waar het weer vol herten liep.
Iets verderop wilden de meesten direct naar De Ruigenhoek, langs het fietspad. met z n twee-en maakten we nog een slotrondje over het Zandhagedispad van het Zuid-Hollands Landschap dat hier liep. Heen door bos terug langs een mooie duinrel. Langs het pad paaltjes met de letters ZHL, iets met zandhagedis maar onduidelijk waarvoor de L stond, het geheel bleek te staan voor Zuidhollands Landschap. Een mooi laatste rondje. Tenslotte moesten we ook het laatste stuk langs het fietspad naar De Ruigenhoek, met nog wat extra paddestoelen erlangs. De bus kwam over tien minuten.
Wat mij betreft is het een mooie route door het Waterleidinggebied, met vooral mooie struinstukken, en het stuk bij het het Van Limburg Stirumkanaal met stuifduinen en duinvalleitjes en het rondje Zandhagedispad toe. Het weer liet te wensen over hoewel het uiteindelijk ook wel meeviel naar mijn gevoel. Het is altijd een beetje gek als een groep aan het eind zo uitelkaar valt. Maar het was wel voorstelbaar, gezien het weer en gezien de inspanninegn. Het was in ieder geval weer een dag wandelen. En ondanks het niet superieure weer was het wel gezellig en ontspannen. Iedereen bedankt voor het meewandelen en voor het gezelschap en tot een volgende wandeling. (Ik stuur later nog bericht als de foto s netjes bij elkaar staan.)
Foto's

Kijk hier voor de foto's van deze tocht.

 
Reacties deelnemers
Dick Z. (04-11-2019)
Het was inderdaad een sombere verregende dag. Jammer want het gebied is erg mooi. Met een zonnetje was het allemaal veel mooier geweest. Gelukkig was ik goed op de regen gekleed waardoor ik redelijk droog thuis kwam. Al met al was het toch nog een gezellige dag met een leuke groep mensen. Dik heel erg bedankt voor de uitstekende oraganisatie. 
Joke K. (03-11-2019)
Mooie wandelroute door een in elk jaargetijde prachtig gebied. Prima horeca en vlotte bediening. Dik dank voor de organisatie. Het was weer een fijne wandeldag. Groetjes, Joke 
Mariette H. (03-11-2019)
Hoe mooi is de natuur, ook bij een miezerige dag. Het struinen was leuk, want waar mag je nog van de paden af. En alle herten die ons stil aanschouwden en dan wel of niet besloten er als een haas vandoor te gaan. Mijn nat geregende jas - en mijzelf - de haard laten opdrogen. Mijn huidige conditie liet het niet toe de 22 km vol te maken, maar van de beloofde 18 heb ik volop genoten. 
marion h. (02-11-2019)
Dit duingebied kende ik nog niet zo goed, daarom wilde ik graag met deze wandeling mee. Ik vond het erg mooi, met name omdat we van de paden afgingen en niets van hekken of bebouwing meer zagen. De miezer gaf er wat mij betreft nog een mysterieus sfeertje aan, dus ik vond dat niet zo erg. Kortom, ik heb genoten! 
Akke V. (01-11-2019)
Het was niet de beste aller dagen om een flinke duinwandeling te maken, maar mooi en lekker was het wel! In alle weersomstandigheden zijn die Amsterdamse waterleidingduinen bijzonder: een wildernis waarin je je ver van de bewoonde wereld waant. De foto s in de link hieronder laten het zien. We struinden kriskras door de duinen heen, achter Dik aan en soms voor Dik uit. Niet altijd duidelijk of we de geplande route nog wel liepen, maar uiteindelijk kwam het natuurlijk dik voor elkaar. Ondanks het sombere weer de moeite waard. Dik bedankt voor het organiseren en mede-wandelaars voor de goede sfeer! Hartelijke groet, Akke 
https://myalbum.com/album/UWwGv9Hv4N6C..


Carpoolen, voorpret of even laten weten wat je vond van de tocht?
Plaats een bericht (alleen voor deelnemers)


terug

deze pagina is zichtbaar voor alle bezoekers van de site www.dewandelsite.nl

  •  
  • LOPUS wandelvakanties
  • TT wandelreizen