Vrijdag
25-10-2019 11:00
Reacties: Over Lemelerberg en Achemerberg
provincie Overijssel  vertrekpunt eindpunt Camping De Lemeler Esch (met bushalte) (rondwandeling)  afstand 18  aantal deelnemers op dit moment 10
 
Reactie dik v. (organisator / kaartlezer)  (26-10-2019)
Hier alvast een verslag van de wandeling van vrijdag over de Archemer en Lemelerberg, de fotoos komen later.
Sinds ik vorig jaar in oktober een erg mooie wandeling maakte over de Holterberg en de Sallandse Heuvelrug en zag dat vlak bij nog een veelbelovende heuvel lag, de Lemelerberg of eigenlijk twee, want de Archemerberg ligt er vlak tegenaan maar ook een berfg apart, had ik al het idee om hier een wandeling te maken. Vrijdag kwam het er eindelijk van. Archemerberg en Lemelerberg zijn deel van een in de voorlaatste ijstijd, zo n 150.000 jaar gelden gevormde stuwwal, net als de Sallandse Heuvelrug en andere heuvels in de buurt. En het nodigt uit om de verschillende heuvelruggen met elkaar te vergelijken.
Er stonden 10 deelnemers op de lijst, de laatste dag was er zelfs nog een bijgekomen, die er ook allemaal, ruim voor tijd, waren. Dat is wat anders dan de 3 of 2 deelnemers of zelfs 1 deelnemer van de afkalvende deelnemerslijsten van de afgelopen weken. Wellicht had ook het weerbericht er mee te maken dat de hele week al goed weer voorzag. Geen regenkleding mee dus. Het was nog een hele reis vanuit Amsterdam naar het startpunt van de wandeling en ik was blij dat ik mee kon rijden vanaf station Ommen. Dat bespaarde me een hele omtrekkende busreus vanuit Dalfsen. Het Boschcafe bij Natuurcamping De Lemeleresch was een mooi beginpunt van de wandeling. (In het Boscafe zaten nog een paar dames van de mooiste routes en ik kon het niet nalaten te zeggen dat ik die naam nogal pedant vond, en bovendien niet waar.) In Lemele en op de Lemelerberg was nog geen horeca open om deze tijd. En ik had de wandeling speciaal in de herfstvakantie gezet omdat in deze tijd van het jaar anders de horeca op de Lemelerberg dicht zou zijn geweest.
Eigenlijk is oktober ook niet de beste tijd voor de wandeling over deze heuvels. Uiteraard is het het mooist hier half augustus te lopen als de heide bloeit. Maar het is wat lastig om alle de verschillende mooie heidegebieden die er zijn, Holterberg en Sallandse Heuvelrug, Lemelerberg, de Veluwezoom bij Velp, de Maasduinen, de Gooise heiden en de heide in de duinen bij Bergen binnen een paar weken te zien bloeien. Wat er wel veel waren op dit moment dat waren paddestoelen zagen we toen we van de camping de Archemerberg opliepen, en dat zou de hele dag zo blijven, met als meest opvallende natuurlijk de rood met wit gespikkelde vliegenzwammen, maar ook veel eekhoorntjesbrood en andere boleten (eetbaar) en gewone krulzomen (giftig).
Het pad bracht ons bijna bovenop de Archemerberg met uitzicht naar het oosten waar het nog een beetje hei-ig was. Op de hellingen de eerste jeneverbesstruiken die ons de hele dag zouden vergezellen. Bijna boven sloegen we af naar rechts en kwamen na een niet zo veel belovend stukje op een mooi afwisselend bospad met bosbessenstruikje langs een bemost bos met een walletje erlangs waarop weer veel paddestoelen. Verderop nog wat vossebessen en dopheide tussen de kraaiheide. Zodat we ongeveer alle heideachtigen waren tegengekomen.
We maakten een bocht langs de noodkant van het heuvelmassiefje met wat verrommelde bosjes en stukjes heide met o.a. opslag van Amerikaanse vogelkers. Bij de ingang van het gebied aan de noordkant stond een groot bord dat men bezig was met verbetering van de natuur, je kon zien dat er al het een en ander gebeurd was. Het pad leidde naar het topje van de Archemerberg. Maar voor we daar waren kwamen we nog door een mooi sstukje met jeneverbessen. En een huisje waar we konden zitten om onze meegebrachte waar te eten. Ernaast lag een drinktrog met een fotogenieke pomp met een groot wiele en het opschrift Water voor dieren en erbij een hek om paarden aan vast te maken.
Boven op de Archemerberg heb je een prachtig uitzicht naar alle kanten, ik geloof niet dat een ander dergelijk uitzicht in Nederland ken. We daalden weer af richting theehuis De Lemelerberg, langs het Groot en Klein Ravijn waar ik mijn eigen route even kwijt was, maar de richting was wel duidelijk en even later stonden we bij de grote stenen leeuw met opschrift 1830 boven het theehuis. Ook aan deze kant trouwens nogal wat verrommelde bos en heide. De leeuw is er in 1913 neergezet door de oranjevereniging vanwege het 100 jarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden. De huidige leeuw op een zuil is de vervanging uit 1934 van een eerder vergane liggende. De leeuw waakt er over het Park 1813 dat er toen werd aangelegd.
Verder naar de andere kant van de weg waar het Natuurreservaat Lemelerberg ligt. Hier kun je zien hoe het eruit kan zien als er geld genoeg is om aan optimaal natuurbeheer te doen. Het is een prachtig gebied met heidevelden met veel jeneverbessenboompjes en -struiken en -bosjes, waar je midden doorheen loopt, volop met bessen. Bijzonder de laag over de grond kruipende struiken, die je meestal alleen in berggebied ziet. Met steile zandkuilen en stukken open zand en met uitzichten van de rand over het land eromheen. Door het enthousiasme van degenen die voorop liepen, liepen we anders dan ik had bedacht. (En door geknoei met mijn fototoestel.) Maar eigenlijk denk ik dat dit een mooie route door het gebied opleverde.
Het pad door het natuurgebied bestaat uit een rondje dus we kwamen weer (min of meer) terug waar we begonnen waren. (Ik had in eerste het afsteekpaadje het natuurgebied in gemist.) Terug over de weg weer richting Archemerberg. Een pad langs de bosrand bleek er niet meer te zijn. Omdat enkele mensen de wandeling lang genoeg vonden, liepen zij verder ongeveer langs de rand van het bos over een min of meer rechte weg terug naar de Camping. Met de anderen liepen we in een bocht door het midden van van het gebied omhoog naar het topje van de Lemelerberg met panorama, op ruim 60 meter, ook weer met mooi uitzicht. Maar minder hoog en weids dan de Archemerberg op 77,9 meter. In een bocht onderlangs de Archemerberg liepen we langs nog een mooi paadje tussen jeneverbesstruiken terug naar de Camping en het Boscafe, waar de anderen nog op ons zaten te wachten.
Het was een erg mooie wandeling door een erg mooi gebied. Vooral de uitzichten, met name vanaf de Archemerberg naar alle kanten, maar ook op andere plaatsen zijn bijzonder. Ik geloof niet dat ik ze mooier ken. En ik denk dat ik dit het mooiste jeneverbesgebied vind dat ik ken, vooral ook met de hoogteverschillen en omdat je er op zoveel plaatsen dwars tussendoor loopt. En misschien ook wel het volst met jeneverbessen. Afgezien van de jeneverbessen denk ik dat ik natuur op de Sallandse Heuvelrug bijzonderder vind, met de velden vol vossebessen en de nattere heide met veel dopheide erop. Misschien volgend jaar in augustus terug.
Ik wil iedereen erg bedanken voor het meewandelen. (En Mariette bedankt voor het meerijden.) Ik vond het gezelschap erg prettig, met een goede, ontspannen sfeer. Graag tot een volgende keer. (Ik stuur later nog bericht als de foto s netjes bij elkaar staan.)
Foto's

Kijk hier voor de foto's van deze tocht.

 
Reacties deelnemers
Jessica van den B. (28-10-2019)
Wat kunnen we terugkijken op een fantastische herfstwandeling hè! Dik, bedankt voor de organisatie, ik kan zelden met je mee, maar áls het lukt geniet ik ervan -want heerlijk relaxt fotograferen! Ook de anderen bedankt voor de gezelligheid en tot een volgende keer, groetjes. 
https://myalbum.com/album/pmDqFtombmLh..

Thea op den D. (26-10-2019)
goedenavond Dick, Bedankt voor je gedetailleerde verslag. Het was weer een hele mooie wandeling. Ben benieuwd naar de foto s. groetjes Thea 
Mariette van der K. (26-10-2019)
Met zo n uitgebreid en mooi verslag van Dirk hou ik het kort: dank, Mariëtte v.d.K 
sonja van der m. (26-10-2019)
Bedankt Dik voor de hele mooie wandeling. Ik heb genoten. Je weet heel veel van de natuur! Allemaal bedankt voor de gezelligheid en tot een volgende wandeling! Groetjes 
Len de J. (26-10-2019)
Hele mooie wandeling, waar ik enorm van heb genoten. Bedankt, Dik! 

Carpoolen, voorpret of even laten weten wat je vond van de tocht?
Plaats een bericht (alleen voor deelnemers)


terug

deze pagina is zichtbaar voor alle bezoekers van de site www.dewandelsite.nl

  •  
  • LOPUS wandelvakanties
  • TT wandelreizen