Dinsdag
15-10-2019 10:35
Reacties: Bos, duin, en duinvallei tussen Castricum en Egmond
provincie Noord-Holland  vertrekpunt eindpunt NS Castricum - busstation Egmond aan Zee  afstand 15  aantal deelnemers op dit moment 3
 
Reactie dik v. (organisator / kaartlezer)  (16-10-2019)
Hier alvast een verslag van de wandeling dinsdag door de duinen van Castricum naar Egmond aan Zee, de fotoos komen later.
In juli waren we, ook op een dinsdag, nog met ons elven bij de Tuin van Kapitein Rommel voor dezelfde wandeling door de duinen vanuit Castricum. Deze keer waren er niet meer dan 3 deelnemers, een tijdje hadden er 4 op de lijst gestaan. Het blijft een beetje verbazen waarom er zo weinig belangstelling is voor een mooie duinwandeling als deze. Vooral omdat ik zo nu en dan hoor dat er zo weinig duinwandelingen zijn of gelijksoortige geluiden. Maar meestal zijn wandelingen met een kleine groep uiteindelijk vaak erg prettig: rustig en ontspannen. Zo ook vandaag. Het weerbericht is niet zo duidelijk, wat past bij het wisselvallige weer van de laatste weken. Bewolkt en in de loop van de middag regen vanuit het zuiden, verschillende weersites geven wat regen rond 1 uur of 3 uur. Uiteindelijk blijft het de hele wandeling droog. Als we eenmaal in het eikenbos lopen komt de zon tussen de bomen door schijnen. Toch nog een beetje zon denk ik. Maar al lopende komt er al met al nog meer zon, niet de zwaarbewolkte dag van het weerbericht. Pas tegen het eind van de wandeling betrekt het.
De wandeling van Castricum naar Egmond aan Zee is een wandeling die ik al heel lang loop en mijn eerste wandeling voor de wandelsite. Vooral het gedeelte tussen Castricum aan Zee en Egmond aan Zee vind ik altijd bijzonder om te lopen, een reeks deels natte duinvalleien met veel kruipwilg en bijzondere plantensoorten zoals orchidee-en, gentianen, parnassia en wilde tijm. Soms met een ontmoeting met Exmoor Ponys of Hooglanders. De vlakte met alleen lage begroeiing van kruipwilgen wekken associaties aan een soort kwelderachtig oerlandschap zoals er ooit in grote delen van het land is geweest. Eerst was de wandeling iets te kort en heb ik hem verlengd, later weer ingekort. Als laatste heb ik er een lusje aangebreid vlak bij Egmond aan Zee langs een bijzonder hoog duin, een aardkundig monument met uitkijk op een oude bleek en resten van oude duinen.
De Tuin van Kapitein Rommel is een van de leukste afspreekplekken die ik ken, vooral de sfeervolle, ingesloten tuin met de grote vijver waarin de grote waterleliebladen speciaal opvielen. Sinds de laatste keer is er een grote voortent bijgebouwd waar je beschut kunt zitten. Binnen zat een groepje dames te keezen een combinatie van bordspel en kaarte, van mens-erger-je-niet en pesten, afstammend van het Indiase bordspel Pachisi (maar dan met speelkaarten), in Nederland herontdekt in Akersloot of West-Friesland, maar ook in Engeland en Duitsland bekend (als resp. Tock en Dog). Wat onhandig was dat de onderdoorgang bij het station naar de duinkant vanwege werkzaamheden is afgesloten. Dus we moesten een stukje omlopen naar de duinkaartenautomaat. Rond de eikenboompjes achter het station staat het vol met bruine paddestoelen. Als eerste van veel verschillende soorten paddestoelen die we vandaag nog zullen zien. Daarna verder naar de duinrand iets ten zuiden van het station. Daar ligt een klimduin waarlangs we omhoog gingen het duin in, een soort zandbak met een betonnen rand van een stuk Duitse Atlantikwal uit de 2e Wereldoorlog.
Het pad bovenaan het duin brengt ons bovenop de Papenberg, in de tijd van de reformatie toevluchtsplek van katholieken, vanwaar de naam. Het was ook een favoriete plek van Eli Heimans, vriend van Jac P. Thijsse en net als hij onderwijzer en natuurbeschermer die hier begin vorige euw graag rondliep, illegaal want het duin was in die tijd privebezit. Het duin is speciaal omdat er bijzondere planten voorkomen zoals nachtsilene en geoorde silene kenmerkend voor duinen die werden begraasd en horend tot het zeedorpenlandschap dat we ook bij Egmond aan Zee weer tegenkomen. Aan de andere kant dalen we af over een mooi stenen paadje, het oogt oud. We komen op de Doodelaan die herinnert aan gesneuvelde Britse en russische militairen in de slag tegen de Bataven en de Fransen in 1799.
We lopen door een ongeveer een eeuw oud eikenbos met kromme eiken hier en hier en daar eikenstoven, bundels stammen die uit een ondergrondse stronk komen, aanwijzingen voor een oud hakhoutbos. Iets verderop schijnt de zon door het balderdek op de bomen. Links en rechts staan verschillende soorten paddestoelen. Via de Oude Schulpweg waarlangs schelpen het land in werden getransporteerd kruisen we de Johanna sweg en komen we aan de rand van het open duin. Witte abelen glinsteren in het licht. Grote bundels paddestoelen op dode houtstronken. Langs open duin, de Leplaan een stukje fietspad en de Zeeweg komen we bij Castricum aan Zee, waar we pauzeren bij strandpaviljoen Zeezicht; koffie, thee, pannekoek. Hierna gaan we vlak achter de zeeduinen lang verder over de Vlewosche Weg, wat mij betreft een van de vijf mooiste paden door de duinen in ons land.
Het eerste stuk hoog op de flank van het duin, tussen de duindoorns. Met aan het begin veel rood guichelheil die je aankijkt van beneden langs het pad. Dan gaat het pas omlaag om uit te komen in de vlakte met kruipwilg, die straks in de winter rood gaat kleuren. Een van de redenen om de wandeling nog eens te doen, na de wandeling in juli, is dat ik toen de gentianen heb gemist. Misschien was er een kans om ze toch nog te vinden. Verderop in de vlakke duinvallei zouden we die kunnen vinden, tussen gras en strukwilgenbosjes. Al gauw zie ik de eerste paarsige gentiaantjes staan, verderop komen we er nog meer tegen, ook bloeit er nog wat brunel en wilde tijm. In het voorlaatste dal staat het pad en een deel van de vlakte onder water tengevolge van de regenval van de afgelopen weken, een mooi gezicht en goed voor de verschillende plantesoorten van natte duinvalleien. van de verte zien we ook een kudde Schotse Hooglabders vlak bij de natte plekken.
Het natte pad vraagt erom dat we met een boog eromheen lopen waarbij we bij een jong stiertje uitkomen, met een iets te innige ontmoeting, het dier maakt een huppeltje in onze riochting, maar gelukkig blijft het daarbij. Bij de Middenweg is dit bijzondere stuk pad afgelopen, we komen nu tussen jong bos door bij oud zeedorpenlandschap bij Egmond aan Zee, nog niet zo lang geleden met nog herkenbare vierkante akkertjes die nu zijn bijgewerkt tot grilliger gevormde dalletjes. Als laatste onderdeel van de wandeling is hier nog een lusje langs het bijzondere duin boven de Bleek, een aardkundig monument met cultuurhistorische aspecten. Meestal zijn er hier deelnemers die direct door willen lopen Egmond in, zo ook nu, zodat we met ons twee-en het uitkijkduin oplopen om de omgeving te aanschouwen, dan lopen we langs nog een stukje zeedorpenlandschap op een hoog duin naar Egmond. Het is ongeveer 4 uur.
De Parel van Egmond blijkt gesloten dus ik loop door naar het Wapen van Egmond aan het begin van de Voorstraat, om nog iets te drinken met z n drie-en. Als afsluiting van een mooie wandeling. Onderweg is een paar keer de naam Firapeel langs gekomen, naam van een vereniging voor Medievistiek in Utrecht, naar de naam voor het luipaard die aan het eind van de Middelnederlandse Reynaard de Vos als vrederechter optreedt tussen Koning Nobel de leeuw en zijn gijzelaars de beer en de wolf. De bus bracht ons naar Castricum waar we op het nippertje langs een bozige conductrice die vertelde dat ze al op haar fluitje had geblazen de trein haalden. Wat mij betreft was het een prettige en ontspannen wandeldag, zoals vaak met een kleine groep. Bedankt voor het meewandelen en voor de prettige sfeer en al dan niet zinnige gesprekken. Wellicht tot een andere keer. (Ik stuur later nog bericht als de foto s klaar zijn.)
Foto's

Kijk hier voor de foto's van deze tocht.

 
Reacties deelnemers
wim e. (16-10-2019)
Dik, en mede wandelaars bedankt voor de mooie dag. 
https://photos.app.goo.gl/rR3dc2b7F7KJm5xW9..


Carpoolen, voorpret of even laten weten wat je vond van de tocht?
Plaats een bericht (alleen voor deelnemers)


terug

deze pagina is zichtbaar voor alle bezoekers van de site www.dewandelsite.nl

  •  
  • LOPUS wandelvakanties
  • TT wandelreizen