Vrijdag
15-11-2019 10:00
Reacties: Wildernis, oer runderen, uiterwaarden en dijkjes
provincie Noord-Brabant  vertrekpunt eindpunt Overlangel (rondwandeling)   afstand 24  aantal deelnemers op dit moment 7
 
Reactie Lieke van L. (organisator / kaartlezer)  (15-11-2019)
We startten de wandeling in een koude noordoostenwind. Al snel werden we warm door de inspanning op het geaccidenteerde terrein.
Hoewel de herfst ten einde loopt, genoten we van een rijke schakering aan herfsttinten. Nu en dan belicht door een diffuus zonnetje. De combinatie van de warme kleuren, het fraaie rivierenlandschap en de imposante vergezichten maakten er een heerlijke dag van.
Een dag met uiterwaarden in de hoofdrol. Koeien die een groot gedeelte van het jaar op de uiterwaarden grazen zijn elders ondergebracht. Dit in verband met het gevaar voor hoog water in de winterperiode. Een enkele kudde brandrode runderen en wat boeren koeien waren nog achtergebleven.
In Keent zijn taurossen in grote getale te bewonderen. Deze runderen blijven het gehele jaar door in natuurgebied Keent. De tauros is een teruggefokte vervanger van het oerrund, optimaal geschikt voor de begrazing van Europese natuurgebieden. Ze zijn self seporting. Vluchtheuvels zijn aangelegd voor tijden van overstroming.
 
Reacties deelnemers
Sirpa van den B. (16-11-2019)
Bedankt Lieke en Jan voor de mooie wandeling met gezellig wandelgezelschap. Prachtig natuur gebied. 
Theo L. (16-11-2019)
We begonnen met wind en waterkoude temperatuur aan een robuuste wandeling met Jan en Lieke. We gingen al snel van de winterdijk af. Het land van Maas en uiterwaarden zou de hele dag ons deel zijn. Vaak struinend zochten we onze weg. Soms namen we een smal voorgelopen paadje afkomstig van taurossen. We gingen langs nevengeulen of een oude droge rivierbedding. Steeds was de rivier Maas dichtbij. Deze laatste was nadrukkelijk onder ons bij de oversteek van de brug bij Grave.
We keken onder ons naar een diepe sluis; vervolgens een duidelijk verval van de rivier zichtbaar door wilder stromend water over een stenige rivierbedding. Ten slotte kregen vissen ruim baan met hun eigen sluis. We kregen met de uitgezette wandeling een mooi, ruig rivierenlandschap in beeld. Volop beelden en herinneringen zijn blijven hangen.Het was een mooie dag: in het land van "Maas en Uiterwaarden". Hoi.  
Marjan G. (15-11-2019)
Water en uiterwaarden in de herfst, een leeg landschap langs de Maas. Maar wat is dit mooi, zo onder het grauwe wolkendek met af en toe een waterig zonnetje. Er stond een snerpend koude wind toen wij vertrokken. Later, toen we waren warm gelopen, nam de wind af en gingen mutsen in de tas en handschoenen uit. Een harmonieuze dag in een bijzonder landschap. Dank aan Lieke, Jan en medewandelaars. Groet aan allen. Marjan 

Carpoolen, voorpret of even laten weten wat je vond van de tocht?
Plaats een bericht (alleen voor deelnemers)


terug

deze pagina is zichtbaar voor alle bezoekers van de site www.dewandelsite.nl

  •  
  • LOPUS wandelvakanties
  • TT wandelreizen