Vrijdag
29-11-2019 10:35
Reacties: Herfst op de Veluwe tussen Putten en Garderen
provincie Gelderland  vertrekpunt eindpunt NS Putten - Garderen (bus)  afstand 19,5  aantal deelnemers op dit moment 12
 
Reactie dik v. (organisator / kaartlezer)  (30-11-2019)
Hier alvast een verslag van de wandeling van vrijdag van Putten naar Garderen, de fotoos komen later.
In september 2015 had ik eerder een Veluwewandeling vanuit Putten gelopen, toen naar het onder wandelaars vermaarde De Zwarte Boer in Leuvenum (o.a. vanwege de appeltaart). Maar ik vond het tweede deel van de wandeling teveel langs de weg lopen. Dus bleef ik zitten met het eerste deel van de wandeling dat ik wel de moeite waard vond. Ik moest een mooi vervolg vinden. Dat werd tenslotte over de hei naar Garderen. Hoewel de wandeling erdoor wat lang werd, ruim 19 km.. Vrijdag kwam het er dan eindelijk van.
Op het moment vaan vertrek waren we met elf deelnemers. De eerste deelnemers overvielen al rond tien uur de eigenaars van koffiehuis en vintagewinkel Het Station Putten toen ze nog bezig waren de zaak te openen. Vanuit een stoptrein uit Utrecht met 10 minuten vertraging, waardoor ik tegen mijn verwachting veel eerder in Putten was. Ik had ook niet verwacht dat er zoveel deelnemers zouden zijn omdat er een week eerder nog maar 9 op de lijst stonden. Maar in de laatste dagen hadden zich kennelijk nog weer verschillende mensen aangemeld, zodat er zelfs nog iemand op de reservelijst was terechtgekomen. De gunstige weersverwachting zal daar wel aan hebben bijgedragen. En over het weer zouden we niet te klagen hebben. Wellicht zou er nog wel ergens in het land regen vallen, maar niet hier.
Wel wolken maar ook zo nu en dan voluit zon tussen de bomen door die grotendeels hun bladeren hadden laten vallen. Een mooie herfstdag op de Veluwe. Het begin van de wandeling loopt door een mooi stukje afwisselend landschap ten westen van Putten: langs een weilandje en een akker met geurende mosterd, langs en door een stukje bos en een heideveldje (met een paar mooie hulstbomen erop) en dan weer langs de rand van het grasland met twee ree├źn aan de overkant. En dan lopen we naar het oosten over een bosweg langs een droge greppel of groeve in de richting van landgoed Oud-Groevenbeek met een landhuis en bijgebouwen in art-nouveaustijl uit 1904. Rond het landgoed loopt een heel stelsel van groeven of (gegraven) sprengen. Het is jammer dat er een geen water in staat. Tot nu toe een mooie afwiseling van cultuurlandschappen.
Na oversteken van de Putterweg komen we vervolgens in landgoed Nieuw-Groevenbeek, dat er inderdaad nogal nieuw uitziet met iele boompjes langs de grindweg en wat kale gazons hier en daar en dat nog wat miet groeien om ook oud te worden. Er staan wel wat mooie oude houten vakantiehuisjes. Sinds 2007 is heel landgoed Groevenbeek een van rijkswege beschermd dorpsgezicht. Vanuit Nieuw-Groevenbeek lopen we een nat sparrebos in en iets later houden we een pauze op een plek met omgezaagde boomstammen op 38,0 m. hoogte, zo n 8 meter hoger dan bij Nieuw Groevenbeek, wat ook het natte bos van net verklaart. Kennelijk zorgt het hoogteverschil voor nogal wat kwelwater lager. Als we weer verdergaan gaat het bos meer en meer over in een open beukenbos, hier en daar met nog wat eiken ertussen.
Het bos waar we nu lopen is een zogenaamd maalbos. Een maalbos is, of was een bos waar een zogenaamde maalschap actief was, de maalschap van het Speulderbos in dit geval. Een maalschap werd gevormd door de groep grondgebruikers, die gezamenlijk regels stelden over het gebruik van de gronden en het gebruik van het hout uit de bossen in de omgeving. De maalschap vergaderde in het Boshuis in Drie. We lopen over de Laak (een bochtig pad en mogelijk ontstaan uit een smeltwaterdal) in de richting van het Solse gat. Het Solse Gat is een diepe tot de verbeelding sprekende kuil in het bos, een leemkuil waar boeren leem afgroeven. Maar ook de bron van legenden: er zou een klooster hebben gestaan met zich liederlijk gedragende monniken, reden waarom het klooster door de aarde werd verzwolgen.
Op bepaalde tijden zouden de klokken van het klooster nog te horen zijn. Ook waren er nog geesten van monniken en heksen rond en zou op deze plek in de oudheid zonneverering hebben plaatsgevonden. We lopen een rondje om het Solse Gat en lopen dan via de Nieuwe Prinsenweg door naar het Boshuis in Drie. (We zijn hier op 57,1 m., op het hoogste punt van de wandeling.) Daar is er weinig plaats zo rond 1 uur, zeker niet voor twaalf personen. Niet slim om niet te reserveren bedenk ik (te laat). Er wordt een mooie oplossing gevonden: we kunnen op een overdekte veranda en onder buitenverwarming zitten en onze koffie en thee drinken desgewenst met een reuzestuk appelgebak (net zo vermaard als die bij de Zwarte Boer, niet in het minst om de grootte). Een erg prettige oplossing.
Vanuit Drie kun je door het bos naar Garderen lopen, een van de mooiste stukken bos die ik ken. Maar ik kies ervoor via de heide van Speulderveld en Hotdorperveld te lopen. Voor de afwisseling, als contrast tussen bos en heide en omdat ik van open landschappen hou. We lopen dus na het boshuis door het oude buurtschap Drie (al vermeld in 855). Misschien zo genoemd naar de drie boerderijen die er staan? We lopen richting Speuld door het zogenaamde dansende bomenbos met zijn iele scheve bomen, die overgebleven zijn nadat de steviger rechte omgehakt zijn. Bij Speuld verlaten we het bos voor agrarisch land, er staat een enkele oude boerderij met rieten dak maar ook een aantal moderne reuzeboerderijen. Na een stukje verkeersweg lopen we via de Speulderweg naar het Speulderveld een uitgestrekt heideveld dat verderop van naam verandert en als Houtdorperveld doorloopt tot aan Garderen. In het westen schijnt de zon over het bos.
Over de heide met de zo aan onze rechterhand lopen we naar Garderen. Met vlak voor Garderen een grote zandafgraving en dan een landweg tussen kleinschalig akkerland door en een pad door een veldje. Rond 4 uur zijn we in Garderen en hebben nog net de tijd om een drankje te nemen voordat we in de bus stappen om twee minuten over half vijf terug naar station Putten. Wat mij betreft een wandeling waar ik helemaal tevreden over ben. Met niet veel bloemen in deze tijd van het jaar behalve een prachtige helderwitte hennepnetel. In het begin ook met weinig paddestoelen, maar dat viel uiteindelijk in de omgeving van Drie nog wel mee. En everzwijnen die voor ons overstaken. Ik vond het een mooie, prettige en ontspannen wandeldag. Zeker niet het minst door het weer. Iedereen erg bedankt voor het meewandelen en voor de prettige sfeer. Wellicht tot een volgende keer. (Ik stuur later nog bericht als de fotoos netjes bij elkaar staan.)
Foto's

Kijk hier voor de foto's van deze tocht.

 
Reacties deelnemers
james b. (30-11-2019)
Hoi Dik. Ik heb volop genoten van Het feest op de Veluwe tussen Putten en Garderen. Fraaie wandeling door en langs prachtige bossen in de nadagen van een fraai herfstzonnetje. Medewandelaars bedankt voor de Leuke en verrassende gesprekken onderweg. En Erna, bedankt voor je aanmoediging. Vr.gr.James 
Erna O. (30-11-2019)
Dag allemaal, wat een prachtige wandeldag weer, mooie sfeer in het bos en in de groep. Heel fijn. En James heel veel succes met je schrijfsels! Groetjes, Erna. 
Joke H. (29-11-2019)
Dank je wel Dik voor de heerlijke en ook erg gezellige wandeling. De appeltaart met slagroom zag eruit als een bom maar ook heel erg lekker. Tot een volgende keer, groetjes Joke 
Arent B. (29-11-2019)
In Drie dus overheerlijk 1000cc appelgebak met stevige koffie! Soms springt een detail er zo uit dat het domweg als eerste genoemd moet worden. Maar het was een ronduit prachtige wandeldag en het landschap dat aan ons voorbij trok, herinnerde soms aan zeer oude schilderstukken. Het wandeltempo was prima (wat misschien enigszins verband hield met de geringere fotogenieke vegetatie onderweg) en de stemming opperbest. Bedankt Dik dat je dit weer mogelijk gemaakt hebt! Volgens mij hebben we allemaal een heerlijke dag met elkaar opgetrokken! Geef je even een seintje als je naar Oosterbeek verhuist? Groet, Arent 

Carpoolen, voorpret of even laten weten wat je vond van de tocht?
Plaats een bericht (alleen voor deelnemers)


terug

deze pagina is zichtbaar voor alle bezoekers van de site www.dewandelsite.nl

  •  
  • LOPUS wandelvakanties
  • TT wandelreizen