Dinsdag
26-11-2019 10:45
Reacties: Struinen door de Coepelduynen, tijd voor wasplaatjes
provincie Zuid-Holland  vertrekpunt eindpunt Noordwijk aan Zee (rondwandeling)  afstand 12  aantal deelnemers op dit moment 7
 
Reactie dik v. (organisator / kaartlezer)  (27-11-2019)
Hier alvast een verslag van de wandeling van dinsdag door de Coepelduynen, de fotoos komen later.
Na een paar dagen droog weer werd voor dinsdag regen verwacht. Bij wat beter bekijken viel het weerbericht wel mee: vooral miezer, niet overal en pas wat later op de dag vanaf 3 of 4 uur. Dat sloot mooi aan op de wandeling. Want dan waren we denk wel weer terug. De deelnemerslijst was tot het laatste moment in beweging, een afmeldingsberichtje, nog iemand erbij en nog een afberichtje. Onderweg nog twee afzeggingen vanwege het drukke verkeer en niet rijdende treinen. Er waren 4 deelnemers over. Met ons vijven vertrokken we vanaf strandpaviljoen De Zeemeeuw over het strand van Noordwijk. Het was een rustige grijze dag.
Niets geen helder licht of blauwe lucht. Gewoon mat grijs licht. Op het strand en daarna in de duinen. De wandeling door de Coepelduynen is een korte wandeling. Het gebiedje is maar klein, 1 bij 4 km. Genoeg voor een wandeling van ongeveer 12 km.. Maar het is een pittig gebiedje, zonder officiele paden. Het is 100% struinen. Hier en daar lopen wat uitgesleten paadjes maar verder loop je gewoon over duinhellingen, over topjes en zandhellingen, door zandgeulen, over vlaktes met duinroosjes. Dat maakt de wandeling ook wel pittig, met veel klimmen en dalen en steile hellingen omhoog en omlaag.
Vanaf het pad aan de noordkant van het gebied kijk je naar het oosten uit over het land achter de duinen, naar het (nu lege) bollenland. Naar het zuiden kun je goed zien waarom het hier de Coepelduynen heet en zie je een opeenvolging van inderdaad groene koepelvormige duinen, vooral groen van het mos in deze tijd van het jaar. Eenmaal in het duin bedenk ik dat ik hier nog niet eerder zo op mijn gemak heb gewandeld. De Coepelduynen is een van de gebieden in Nederland die bekend staan om de wasplaatjes die er worden gevonden, kleine kleurige en wasachtige paddestoeltjes. Vorig jaar waren er geen wasplaatjes te vinden. Het was ook een zeer slecht wasplaatjesjaar.
Dit jaar leek het beter, op verschillende plaatsen had ik ze al gezien. Tijd voor wasplaatjes had ik in de titel van de wandeling gezet. Het gevolg was dat iedereen, vooral zo aan het begin van de wandeling, rond liep te kijken en naar wasplaatjes leek te lopen zoeken. Het resultaat was dat we wel wat, vaak mooie, paddestoelen zagen, zoals aardsterren, (soms hele mooie) gesteelde stuifballen, stuifzwammetjes en bekerzwammetjes en een grauwe champignon. De eerste al voor we binnen de hekken van de Coepelduynen waren. Maar wasplaatjes zagen we ook dit jaar niet, jammer genoeg.
De Coepelduynen zijn een mooi gebied om een idee te krijgen om een beeld te krijgen van hoe duinen werken. Met dalen waarin je goed het verschil tussen begroeide groenen noordhellingen en kale zuidhellingen kunt zien, met diepe van west naar oost lopende stuifgeulen en stuifduinen waar het zand over de begroeiing is heen gestoven en met kale koepels met alleen maar duinroosjes. Veel bloeiende planten waren er niet meer, dat was al zo eerder in augustus, er was bezemkruiskruid en gewoon duinkruiskruid en ook het altijd wel ergens bloeiende klein kruiskruid en een enkele leeuwetand en hier en daar bloeiden nog wat duinroosjes en er was een mooi bloeiende beemdkroon.
Aan de oostkant van het duin loop je langs de ESTEC, Europees ruimteonderzoekscentrum. Het afgelopen jaar hebben ze met duindoorntakken en helm hier en daar wat stuifduinen proberen in te tomen, waarschijnlijk omdat het zand overlast vormde voor het onderzoekscentrum. Vooral aan de zuidkant liggen hier en daar nog wat resten van oude Katwijkse akkertjes, die er groen en kaal bijliggen. Ook ligt er een groot terrein vol moeilijk dringbare brandnetels, bramen en distels als bewijzen van overbemesting met o.a. stikstof, volgens Cees is hier vroeger een vuilnisstort geweest. Aan de rand staat een mooi groepje boksdoornstruiken met rode nessen, een nachtschade die vaak bij zeedorpen voorkomt.
Aan de zuidkant is een mooi duin waar altijd wel een plekje is om in de luwte te pauzeren. Op de terugweg komen we langs een paar nu natte duinvalleien, vroeger ook duinakkertjes. Nu zijn ze vooral kaal. In de zomer zijn er parnassia, heelblaadjes, duizendguldenkruid, stijve ogentroost en herfstwespeorchis te zien. Wel vliegen er met veel misbaar een paar ranke vogels op, net als eerder op de droge duinhellingen(misschien snippen oppert iemand). Een paar keer zien we groepjes ree-en weglopen boven langs de duintoppen te snel om goed te fotograferen. Een torenvalk staat boven het duin te bidden en er vliegt een grote roofvogel, waarschijnlijk een buizerd.
We lopen op de terugweg voor een groot deel door lange duinvalleien met veel stuifzandgeulen, nadat we van de hoge duinen zijn afgedaald. Tussendoor moeten we omhoog en daarna weer omlaag een dal in. Aan de noordkant zijn de duinen en valleien groener en meer koepelvormig. We lopen deze keer meer over de duinkoepels aan de westkant. Maar het brede groene dal in het midden is toch interessanter. Je loopt hier zonder meer elke keer anders. Wasplaatjes zien we dus niet. Maar verder blijft het een erg mooi gebied om doorheen te lopen. Nergens kun je zo mooi struinen. En al met was het ook een mooie en rustige wandeling (op het stijgen en dalen na - ik voel het in mijn benen). In augustus volgend jaar ben ik hier zeker weer terug. Wat mij betreft was het een erg prettige en ontspannen wandeling. Iedereen erg bedankt voor het meewandelen en voor de prettige sfeer. Toen we tegen drie uur terugkwamen bij de Zeemeeuw begon het te miezerregenen. (Ik stuur later nog bericht als de foto s netjes bij elkaar staan.)
Foto's

Kijk hier voor de foto's van deze tocht.

 
Reacties deelnemers
Marianne A. (27-11-2019)
Ik heb weer veel geleerd, over paddestoelen, mosjes, stuifduinen enz. Het was een verrassende wandeling, ondanks het relatief kleien gebied veel variatie in begroeiing EN in hoogtes! Hartelijk dank, voor jullie gezelligheid! Graag tot een volgende keer, Marianne. Ps: ben erg benieuwd naar je foto’s, Dik!  
Herman H. (27-11-2019)
Een heel mooie wandeling door een prachtig gebied, heuvel op en af met een grote variatie in begroeiing, en toch nog paddenstoelen gezien of er ook een wasplaatje tussen zat weet ik niet We waren precies op tijd terug net voor het begon te miezeren Alle medewandelaars dank je wel en tot een volgende wandeling Hartelijke groet Herman 
https://www.flickr.com/gp/148945969@N03/y1s2kT ..

Nieske W. (26-11-2019)
Struinen met Dik door de Coepelduinen? Helemaal geweldig. Nog nooit daar geweest, zonde, want het is een schitterend gebied. Stuifduinen, natte valleien, mosvlakten in alle groentinten, dicht duindoornstruweel: plaatjes. Een paar reeen en mooie paddenstoelen maakten het af. Bedankt Dik, en tot ziens medewandelaars. 

Carpoolen, voorpret of even laten weten wat je vond van de tocht?
Plaats een bericht (alleen voor deelnemers)


terug

deze pagina is zichtbaar voor alle bezoekers van de site www.dewandelsite.nl

  •  
  • LOPUS wandelvakanties
  • TT wandelreizen