Dinsdag
17-12-2019 10:35
Reacties: Rondje Loonse en Drunense Duinen en zand
provincie Noord-Brabant  vertrekpunt eindpunt Drunen (rondwandeling)  afstand 17  aantal deelnemers op dit moment 5
 
Reactie dik v. (organisator / kaartlezer)  (18-12-2019)
Hier alvast een verslag van de wandeling van dinsdag door de Loonse en Drunense Duinen en natuurgebied De Brand, de fotoos komen later.
Het weerbericht voor dinsdag beloofde goed weer en dat was het ook, zoals we verschillende keren onder de wandeling opmerkten. Conform het weerbericht er de regen later na de wandeling, op weg naar huis. Onder de wandeling brak zo nu en dan zelfs de zon nog door. En de temperatuur van ongeveer 13 graden was een record voor midden december. Reden om mijn fleece uit te laten hoewel anderen er voor kozen meer ingepakt te lopen. Maandagavond ontdekte ik dat ik als ik (3 min.) na negen zou vertrekken ik nooit op het vetrekmoment bij de Duinrand in Drunen kon zijn. Maar gelukkig wilde Jaap me bij de bushalte ophalen na een bericht hierover aan de deelnemers. Dinsdagmorgen bleken er vertragingen op het spoor richting Utrecht door een vertraagde trein uit Alkmaar. Voordeel was dat ik in een rechtstreekse trein naar het zuiden terechtkwam. Nadeel dat ik door tijdsdruk in Den Bosch vergat uit te checken en me daarbij realiseerde dat er kennelijk in Den Bosch nog geen poortjes op het station stonden.
Tamelijk relaxt vertrokken we met ons zessen ongeveer kwart voor elf na een kopje thee of koffie van de Duinrand. Hans die erg veel van gallen en bijhorende insecten weet had al gauw een paar gallen gevonden. Ik heb hem vergeten te vragen hoeveel hij er had gezien aan het eind van de wandeling. Na een klein stukje langs het Drongelens Kanaal (officieel Afwateringskanaal s Hertogenbosch - Drongelen) liepen we een bos in over een smal pad en nkwamen al gauw bij eetcafe De Klinkert, wit met rood-witte luiken, en verderop nog een soortgelijk huisje met een put in een open veldje. Verderop liepen we in een bochtje door het open land bij Giersbergen. Daarna een dennenbos waar gekapt was of werd op een breed pad, volgende keer neem ik denk het in een boog lopende smallere pad aan de rechterkant. Dat was ook minder omgeploegd dan waar wij nu liepen.
Het pad bracht ons naar open gebied met heide en stuifzand. En hier en daar grillige, door de wind aangevreten zandheuvels met dennen erop. Het (gemarkeerde) pad door het zand was een brede vertrapte baan met karrespoor (huifkarren?). Aan de rand waren wel paadjes over wat vastere ondergrond. Niet heel mooi, dat moet mooier kunnen. Aan de andere kant een stukje bos en toen meer heide en zand, zoals op de satelietkaart goed is te zien. Op de topografische kaart staat hier nog vooral bos. We kwamen terecht, niet helemaal volgens plan op een paadje dat langs de hoge door bomen vastgelegde duinen aan de zuidkant van het gebied loopt (tot ruim 19 m. hoogte). Eigenlijk een opmerkelijke plek voor zulke duinen omdat je die eerder aan de noordoostkant van het zand verwacht bij overheersende zuidwesten wind. Ze kunnen ook niet vanaf de andere kant zijn ontstaan omdat daar al sinds eeuwen het moerassige gebied De Brand ligt. Via het paadje langs de duinrand liepen we naar de Rustende Jager.
Voor ons hier nog geen rust. Over de Oude Bossche Weg en langs boerderij D n Duinwel kwamen we in natuurgebied De Brand (de naam verwijst ernaar dat hier turf werd gewonnen, brand). Een moerassig gebied, met water, rietkragen en wilgen, beschenen door de zon. Wat je niet zo gauw met Brabant associeert. Achteraf realiseer ik me dat een groot deel van Brabant er in het verleden zo moet hebben uitgezien: nat en drassig. Met veel water, ook op het modderige pad door bos van de Brandse Steeg. Die bracht ons bij de er haaks opstaande gedempte Zandleij. Reden van verwarring: op de kaart loopt hier nog een brede waterloop. Een open veld op de hoek was eigenlijk duidelijke informatie over waar we waren, maar de mobiele telefoons van verschillende deelnemers waren ook niet helemaal eenduidig. Verwarrend. We liepen een stuk langs de zandleij waar verderop een grote waterplas lag en constateerden achteraf voorbarig dat hier geen pad was. Niet goed gekeken achteraf. (In ieder geval moet hier volgens de kaart een pad lopen terug naar het duinengebied.)
Uiteindelijk liepen we de Brandse Steeg uit en stonden op de Groeneweg die naar Udenhout liep. (Achteraf zie ik op de satelietkaart dat we hier nog de Aschotse Steeg hadden kunnen nemen terug De Brand in. We liepen tenslotte verder tot in Udenhout waar we wat dronken en aten bij Theeschenkerij t Rectoraat, in het oude monumentale rectorshuid waar clienten van het ernaast gelegen ASVZ Vincentius de bediening verzorgen. Een mooie en prettige plek voor een pauze. Langs de Schoorstraat liepen we terug naar de Duinen. Met rechts van ons het gebied van De Brand. Uiteindelijk hebben we zo n drie kilometer omgelopen over de weg. Over een in deze van het jaar erg rustig (smal) fietspad. En met wat interessant uitzicht langs de weg op oude boerderijen, een kapel, de toegangspoort van kasteel Strijdhoef en schietcomplex Het Klappenschoor voor wipvogelschieten. Bij landgoed Bosche en Duin kwamen we weer in het duinengebied.
Door een smal strookje bos kwamen we op de grote open vlakte met heide en zand. Bernadet had een plek waar uitjes moesten zitten maar we konden ze niet zitten. Ondertussen waren we begonnen aan de oversteek van het open gebied. Het mooiste leek me midden over langs de rand van heide en open zand, pal naar het noorden. Een deel van de groep kwam meer langs de bosrand uit daar door de paadjes heengeleid. Sommigen voelden zich door de scheiding niet op hun gemak. Maar er was eigenlijk niet zoveel aan de hand. Verderop kwamen de twee routes weer dichter bij elkaar. De bosrand kwam meer naar het midden, een pad liep meer links. Bij een bosje aan de noordkant van het open gebied kwamen we weer bij elkaar. Omdat het al wat later begon te worden, we een stuk om hadden gelopen en het lopen door het zand zwaar was besloten we niet nog een extra bocht te maken maar vandaar min of meer rechtdoor naar het begin van d wandeling terug te lopen door het bos.
Mooi, ongeveer half vijf waren we terug bij De Duinrand. Met zijn drie-en namen we er nog een afscheidsdrankje.Het was een mooie redelijk ontspannen wandeling geworden ondanks het omlopen over de weg en Udenhout. Zeker ook dankzij het prachtige weer. Veel bloeiende bloemen ware er niet te zien, vooral duizendblad hier en daar in de bermen, eigenlijk zie je dat altijd nog wel, en wat boterbloemen en dankzij het zonnige weer een mooi blauw bloempje van maagdepalm. Ook niet zo veel paddestoelen, maar wel wat korstmos. En Hans heeft geloof ik nog redelijk wat gallen gevonden. (In ieder geval een ananasgal op een eik en een elzevlagjes op elzepropjes in De Brand.) Het gebied was voor mij niet helemaal nieuw maar ik was er lang niet geweest. Eigenlijk gek dat ik niet eerder een wandeling door dit gebied heb georganiseerd. Misschien omdat er al veel wandeling hier zijn. Achteraf was dinsdag ook niet zo n slechte dag voor de wandeling misschien, met weinig andere wandelingen. Volgende keer op een tijdstip dat er nog wat meer te zien is. Iedereen bedankt voor het meewandelen en voor de prettige gezamelijke wandeldag. Wellicht tot een volgende keer. (Ik stuur later nog bericht als de fotoos netjes bij elkaar staan.)
Foto's

Kijk hier voor de foto's van deze tocht.

 
Reacties deelnemers
Hans K. (19-12-2019)
Lekker een dagje wandelen in het zand. Aan de randen van het zand was het soms wel erg nat. Zo nat dat het pad was verdwenen in een soort sloot/meertje.

Onderweg ook van de natuur genoten en wat dingetjes opgeschreven, hieronder een link naar de rhododenknopvreter die bij het startpunt aanwezig was.

tot een volgende wandeling, Hans  
https://waarneming.nl/waarneming/view/183209323..

Herman H. (18-12-2019)
Hallo allemaal, Het was een mooie wandeling in een prachtig gebied, dat zeker een herhaling waard is, ik heb er van genoten en Hans dank je wel voor de vele informatie Allemaal hartelijk dank en tot een volgende wandeling Herman 
https://www.flickr.com/gp/148945969@N03/D84F4v ..


Carpoolen, voorpret of even laten weten wat je vond van de tocht?
Plaats een bericht (alleen voor deelnemers)


terug

deze pagina is zichtbaar voor alle bezoekers van de site www.dewandelsite.nl

  •  
  • LOPUS wandelvakanties
  • TT wandelreizen