Vrijdag
20-12-2019 10:30
Reacties: Om Amsterdam-Oost van Gaasperplas naar Muiderpoort
provincie Noord-Holland  vertrekpunt eindpunt Amsterdam metro Gaasperplas - NS Amsterdam Muiderpoort  afstand 18,2  aantal deelnemers op dit moment 5
 
Reactie dik v. (organisator / kaartlezer)  (21-12-2019)
Hier alvast een verslag van de wandeling van vrijdag van de Gaasperplas naar station Muiderpoort langs de oostrand van Amsterdam, de fotoos komen later.
Vrijdagmorgen zag ik Agneta al op het Metroperron Gaasperplas staan, in een knalwit skijack, en was het miezerig. Het weerbericht was (zoals de laatste tijd ongeveer de helft van de tijd)niet heel specifiek bewolking en van tijd tot tijd regen. Iets verder kijkend lijkt het om niet heel veel regen te gaan die in de loop van de dag kan vallen. Dat blijkt vooral miezer te zijn. Rond twee uur (pas) begint het ook even echt te regenen maar dan breken in het westen de wolken al open. Hoewel het miezert besluit ik toch meteen maar mijn regenbroek aan te trekken. De temperatuur belooft warm te zijn voor december, rond 12 graden. (Teveel voor mijn regenjack die dan langzamerhand een zweethut wordt.)
Volgens internet is er geen open horeca bij het Metrostation. Maar Gitta heeft toch nog iets kunnen drinken bij een Hotel aan de overkant van het stationspleintje met een bushalte, dat ze aan het verbouwen waren. Andere deelnemers arriveren ook. Alleen Choi laat weten dat ze pas op het centraalstation is (later dat ze toch nog deze kant op komt). Wij vertrekken zonder haar, richting (de voor zandwinning gegraven) Gaasperplas en lopen door het oude Floriadepark uit 1982. De rand langs de plas lijkt me achteraf niet de mooiste route. Ik moet nog maar eens op zoek naar een route die het park meer recht doet. Er was ook nog een heemtuin herinner ik me. Voor een volgende keer. De paden die we nu liepen waren ook tamelijk veel verhard. Dat moet anders kunnen.
Ik had al een tijdje zitten kijken op de kaart naar de oostkant van Amsterdam en het zag ernaar uit dat je daar wel naar tevredenheid een groene wandeling zonder alteveel verharde paden zou kunnen maken, in ieder geval door een aantal mooie groengebiedjes. Naar mijn idee was het resultaat een afwisselende stadsrandwandeling door groen waarbij de stad voortdurend aanwezig was in op zijn minst hoog uitstekende flats, bedrijventerreinen, hoge bruggen en wegen en rommelhoeken. Het probleem was het vrijwel ontbreken van horeca. Aan het eind van het Gaasperplaspark bogen we af naar de Provinciale Weg met een mooi breed stuk Gaasp erachter (vergeten foto te maken) voor we langs de weg onder de A9 doorliepen.
Na de A9 mogen we het groen weer in, een smalle groenstrook langs de oude Bijlmer, op de kaart staat er verderop de naam Bijlmerweide bij. Dat is ook de naam van een kinderboerderij hier, waar we ontdekte ik pas geleden, een kopje koffie of thee kunnen drinken en zelfs een tosti kunnen eten. Een mooie plek precies op de goede plaats die de wandeling mooi af maakt. Verderop hebben we nog zo n horecaplek tegen het eind van de wandeling bij De Vrijburcht op het Steigereiland van IJburg. terwijl we daar zaten kwam nog een wandelaarster binnen, wat Choi bleek te zijn, zodat we nu toch nog compleet waren. Ze hadden er ook nog leuke wilde eendjes in een sloot zwemmen, o.a. een wintertaling. Via een voetgangers- en fietsbrug over de Weespertrekvaart die hier de loop van de Gaasp volgt) lopen we het Diemerbos in, dat vooraal een hondenuitlaatgebied lijkt te zijn, met in het midden een paar waterpartijen. Na een stuk van het brede hoofdpad lopen we een zanderig paadje op dat naar een aardig paadje aan de rand van het bos leidt, langs wat open grasveldjes.
Daarna staan we aan de Muiderstraatweg die hier een soort low-profile verkeersplein lijkt of preciezer de oprit voor een autoweg, de A1. Het kleine Penbos waar we nu inlopen is iets volstrekt iets anders dan het Diemerbos hiervoor, een klein moerasbos met overal opwellend water en een begroeiing met elzen en wilgen. Straks staat het hier vol met dotterbloemen en echte koekoeksbloemen, maar nu is het kaal ook mooi. Via het dijkje langs de Diem komen we bij een tunneltje onder het spoor door en daarna zijn we onder de A1 door in Overdiemen in de Diemer Polder op de Overdiemerweg met enkele oude boerderijen uit 1920. Over de Hooiweg lopen we groene polder in naar een stukje bos en een water aan de andere kant. In het grasland en in de waterplas zitten een paar grote zilverreigers en op het pad voor ons loopt een gewone blauwe. Het pad brengt ons naar een trap omhoog naar de nieuwe weg langs de Diemer electriciteitscentrale.
Rond de brug over het Amsterdam-Rijnkanaal staat een flinke wind die ik tot nu toe niet opgemerkt had. Op de ook nieuwe Uyllanderbrug een witte stalen boogbrug zingt en zoemt het met hoge en lage bromtonen door de wind langs de stalen bogen. De weg brengt ons naar de Diemerzeedijk. Op de hoek ligt het 19e eeuwse Fort Diemerdam, eigenlijk geen echt fort, de officieel naam luidt Werk aan het IJ voor Diemerdam of Kustbatterij bij Diemerdam. Via een smal paadje door het gras kunnen we over de fortificaties lopen. In het fort ligt Paviljoen Puur in een houten fortachtige constructie, alleen open op zondag en voor evenementen, wat mij betreft een beetje een gemiste kans. Over het sluisje waar nog niet zo lang geleden de netten van een IJsselmeervisser nog uithingen lopen we langs de dijk naar het Diemerpark op de ingepakte zwaar vervuilde vuilnisstortplaats, waarschijnlijk het kaalste park van Nederland met voor het grootste deel niet meer dan wat struiken hier en daar.
Midden over het park loopt een breed pad van steenslag dat zo moeilijk loopt dat iedereen ernaast loopt zoals de sporen laten zien. Ook in het mos dat het park groen kleurt kun je goed lopen. rechts van ons hebben we uitzicht op IJburg, langzamerhand een stad op zich. Hier begint het iets harder te regenen terwijl we aan het eind van het park, voorbij de in een krul lopende Nesciobrug, langs de dijk en over de toegangsbrug naar het Steigereiland, naar cafe restaurant Vrijburcht, met uitzicht naar alle kanten over het water. Fijn om weer even binnen te zijn na ruim 10 km. Vanhier naar het Muiderpoortstation is het nog zo n 4 km. Eerst verder langs de dijk, stukjes eroverheen, stukjes langs de voet van de dijk, vroeger met uitzicht over het IJmeer nu met beperkt uitzicht over waterplassen met IJburg erachter. En op de A10 die er middendoor loopt. Op de dijk staat het statige vroeg 18e eeuwse Gemeenlandshuis, bijna 275 jaar de vestigingsplaats van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht.
Over de Amsterdamse Brug komen we weer aan de overkant van het Amsterdam-Rijnkanaal bij het Nieuwe Diep, ontstaan bij een dijkdoorbraak in 1651, en Flevopark. Vanaf de brug zien we in het westen de wolken echt opebreken, het licht schijnt onder de wolken door. Rechts van de brug op de Zeeburgerdijk staat het 17e "Huize Zeeburg", waar ik 30 jaar woonde, ontstaan als herberg en uitspanning in 1675, toen nog in Diemen, in eigendom van een van de Amsterdamse weeshuizen waar vee vanaf Noord-Holland aan land werd gezet. Langs het Nieuwe Diep lopen we het Flevopark in met een ommetje langs een mooi rijtje vissershuisjes achter het gemaaltje, nu Proeflokaal. Aan de rand van de park ligt de grote nu erg drassige afgesloten Joodse Begraafplaats, met rond de 100.000 graven, het domein van ringslangen. Het park, waarvoor Jac. P. Thijsse zich nog inzette, kreeg al vorm vanaf 1908, dat is bijna nog voor de tijd dat de Indische Buurt gebouwd werd.
Dan lopen we de Indische Buurt in met hier en daar nog wat architectonisch interessante gebouwen, scholen rond het Javaplantsoen in Amsterdamse Schoolstijl, het badhuis op het Javaplein en woningblokken ertegenover, onder andere van Berlage. Na enkele straatjes en het Javaplantsoen staan we aan het eindpunt van de wandeling bij Station Muiderpoort. Waar we afscheid van elkaar nemen naar wat mij betreft prettige en ontspannen wandeling. Ik had tevoren wat twijfel of hij interessant genoeg zou zijn, maar al met al is het een heel gevarieerde wandeling geworden met genoeg groen, tussen alle wegen en bedrijvigheid, wel overal de aanwezigheid van de stad, maar dat heeft soms ook zijn charmes. En met eigenlijk nogal wat geschiedenis onderweg. De regen die viel mocht wat mij betreft niet heel erg storen. Iedereen erg bedankt voor het meewandelen en voor de prettige en ontspannen sfeer. Wellicht tot een volgende wandeling. (Ik stuur later nog bericht als de fotoos netjes bij elkaar staan.)
Foto's

Kijk hier voor de foto's van deze tocht.

 
Reacties deelnemers
Agneta . (28-12-2019)
Bedankt voor je uitgebreide verslag met foto s wat je gemaakt hebt. Ik heb het net aandachtig gelezen, ontzettend interessant! 
Agneta . (21-12-2019)
Dik, mooi verslag van een superleuke en gezellige dag gister. Ik ben op plekken geweest in Amsterdam Z-O die ik nog niet kende. Mooie groene omgeving, zeker een route om vaker te doen. De Bijlmerweide heeft ons gastvrij ontvangen met een drankje en de Vrijburcht was ook weer goed vertoeven. De roti bij Roopram was erg lekker, dus daar ga ik vaker eten. Bedankt voor de goede organisatie en iedereen tot ziens!  
Choi Bing L. (20-12-2019)
Hi Ben pas om 10.26u op ams cs. Pas na 11u op gaasperplas. Weet niet wat er fout is gegaan. Dacht echt dat ik goede treinhad .Sorry haal het dus niet. Groet Choi Bing 

Carpoolen, voorpret of even laten weten wat je vond van de tocht?
Plaats een bericht (alleen voor deelnemers)


terug

deze pagina is zichtbaar voor alle bezoekers van de site www.dewandelsite.nl

  •  
  • LOPUS wandelvakanties
  • TT wandelreizen