Vrijdag
03-01-2020 10:30
Reacties: Den Bosch - de stad uit (naar Vught)
provincie Noord-Brabant  vertrekpunt eindpunt NS Den Bosch - NS Vught  afstand 18,5  aantal deelnemers op dit moment 12
 
Reactie dik v. (organisator / kaartlezer)  (04-01-2020)
Hier alvast een verslag van de wandeling van vrijdag van Den Bosch naar Vught, de fotoos komen later.
Pech met het weer. Het was weer zo n regenachtige wandeldag als we er de laatste maanden al meer gehad hadden.Dat er regen zou vallen leek vast te staan. Miezerregen die tegen de middag zou toenemen en in de middag zou stoppen. Bij nadere beschouwing leek het niet om heel grote hoeveelheden te gaan. Op buienradar zag je vooral rond 2 en 3 uur grote wolken over het gebied hangen. Miezer en meer nattigheid leek onvermijdelijk. Toen we vanuit de trein aankwamen bij afspreekpunt het kennelijk erg populaire Coffeelab miezerde het. Het leek even moeilijk een plek te vinden. Zeker met de extra koffie- en theedrinkers die wij eraan toevoegden. Waarom ik niet gekozen had voor het veel rustigere ;t Gerucht vlak naast de uitgang van het station is me achteraf een raadsel.
De bediening was langzaam en de bezigheden van de personen achter de balie zagen er van een afstand weinig doelgericht uit. Zodat het begin van de wandeling nogal werd opgehouden. Wel kreeg ik thee met een interessant apparaat dat je op je theekopje moest zetten waarna de thee kon doorlopen. Ondertussen had ik besloten alvast mijn regenbroek aan te trekken. Een deelnemer, van de reservelijst, ontbrak; ik had vergeten zijn telefoonnummer aan de deelnemerslijst toe te voegen. Later bleek dat hij geprobeerd had nog contact te zoeken met een vijftal e-mails. Twee deelnemers hadden afgezegd omdat er geen treinen reden tussen Den Haag en Utrecht vanwege een ontsporing op donderdag. En 1 deelnemer had de dag tevoren nog besloten niet mee te gaan. Onhandig met zo n volle deelnemerslijst en mensen op de reservelijst.
Ik had nogal lang zitten denken over een gepaste wandeling voor de derde dag van het jaar. (Winter)wandelingen van vorig jaar vond ik niet geschikt om een of andere reden. Tot ik bedacht dat het wel mooi was de stad uit te wandelen en wandelingen vanuit het huis van schoonfamilie in Den Bosch me te binnen schoten. Dat leek me wel een goed idee, hoewel het daarna nog wel wat gepuzzel was om de route rond te krijgen. De mooiste route, langs de Dommel naar Boxtel, was niet geschikt omdat er geen horeca was tijdens de route. Dus kwam ik uit op een wat mindere variant naar Vught via Sint Michielsgestel. Maar eerst moesten we natuurlijk een stukje door Den Bosch en uiteraard langs de Sint Jan. het is miezerig als we op pad gaan.
Den Bosch is een aardige stad om doorheen te lopen. Vanaf het station steek je al gauw de Dommel over die hier door de stad loopt richting Maas. en daarna kun je (rechtsaf) een mooi straatje in dat al gauw langs de Binnendieze loopt die merkwaardige tak van de Dommel die door de stad is ingebouwd en voor een groot deel onder de huizen doorloopt en telkens weer opduikt. Daarna over een brugje door smalle straatjes en uiteindelijk de Kerkstraat (ook nog langs de, tamelijk grote, Hervormde Kerk). Waarbij opvalt dat in veel straten weinig van een oude stad over is in het straatbeeld. In de Sint Jan missen we het invallende licht door de glas in lood ramen op deze wat donkere dag. Wat opvalt is hoe hoog de kerk is. Bij de kerststal is het druk.
Enkele deelnemers raken vast tussen de mensen die de kerststal willen zien waardoor we langer in de kerk zijn dan de bedoeling was. Als we verdergaan mis ik het engeltje met de het mobieltje dat tegenwoordig op de transen van de bogen van de kerk staat. Iets verderop mis ik ook het Koestraatje waardoor we iets verder door de stad lopen dan de bedoeling is, maar wel nog over de Binnendieze zoals de bedoeling was. Langs de Zuidwal van de oude stadsomwalling lopen we naar de Pettelaersweg waar we de Bossche Broek in kunnen. Omdat we wat langer in de stad zijn blijven hangen en omdat het wat erger is gaan regenen en het open gebied er in de regen nogal troosteloos uitziet bedenk ik niet het paadje aan de overkant van de Zuidwal te nemen maar rechtdoor over het fietspad verder te lopen.
Verderop blijkt dat er een mooi vlonderpad over blauwgraslanden is bijgekomen dat nog niet op de kaart staat, mooi voor een volgende keer. Daarna komen we op een mooi pad dat verderop tussen bomen doorloopt. Tenslotte komen we weer op het fietspad terecht, met een smal wandelpaadje erlangs, waarlangs we onder de autoweg door naar Sterrenbosch lopen. Daar had ik ervoor gekozen om langs de weg langs de Dommel verder te lopen. Maar het pad langs het huis van Sterrenbosch lijkt me nu toch duidelijk mooier, een paar honderd meer lopen. De regen wordt zo nu en dan minder, stopt even en begint opnieuw. Van de verharde weg af lopen we over mooie paden en lanen langs Out Herlaer naar landgoed Haanwijk. In april is het restaurant hier weer open, maar daar hebben we nu niet veel aan.
Langs een verdwenen zeer oude populier en een platanenlaan komen we bij Nieuw Herlaer en aan de overkant Halder aan de Dommel. Langs de Dommel met veel meerkoeten en enkele kuifeendjes lopen we naar Sint Michielsgestel. Even stopt het met regen en komt er wat meer licht in de lucht. Het stuk langs de Dommel is weinig opzienbarend, het landschap heeft geen duidelijk karakter met rechts een weg vlakbij en achterkanten van instituten. De Dommel is gekanaliseerd en ligt diep tussen een paar dijken. Bij Michielsgestel overheerst een groot congrescentrum de omgeving. Daar begint het ook weer te regenen zodat we tamelijk nat aankomen bij Brasserie Thuys, waar ik gereserveerd heb. Dat leek me verstandig met zo n grote groep. Het is half 2.
Daar zit ook Ton die ons in Den Bosch gemist heeft. Hij heeft een wandelingetje gemaakt rond Michielsgestel. We komen wat bij van buiten en doen ons tegoed aan gebak een erg goed soep naar ik begrijp en goede tosti s. Als we weer verder gaan voor de laatste 8 a 9 km houdt de regen er al gauw mee op, vroeger dan we verwachtten. (Twee deelnemers besluiten de bus te nemen.) We moeten een stukje langs de weg maar kunnen dan al gauw een bosje langs de weg in, al moeten we even oppassen bij het oversteken van een stukje golfbaan. Door bos met een waterplas de Heidedijk met bomen aan beide zijden en een stukje kleinschalig akkerland (met wel enkele heel grote bouwwerken) komen we bij de Essche Stroom en samen met de Stroom passeren we onderlangs de autoweg.
Aan de andere kant lopen we een km. langs de autoweg en kunnen dan een parkachtig gebied in met zo te zien verschillende ggz-instellingen met grote gebouwen en kleinere hofjesachtige (nieuwe) woonvoorzieningen, wel alles verhard) en komen dan uit in de Laagstraat richting centrum en station Vught. We lopen langs het reusachtige oude Klooster Mariaoord, nu appartementencomplex Park Glorieux (opmerkelijk genoeg zonder foto op googlemaps/streetview), ooit een van de grootste kostscholen van Nederland (zusters Ursulinen) en een bijzonder wijkje met witte huisjes en een hofje uit 1934 of 38. Als extraatjes. Omdat we nog iets willen drinken lopen we door naar Hemels aan de voet van de reusachtige 19e-eeuwse Petruskerk. Na een drankje lopen we naar het station waar we de trein nemen en 1 deelnemer zijn auto. Wat mij betreft was het ondanks de regen en het wat sombere weer een mooie en zo nu en dan verrassende wandeling. Ook het stukje Vught in. Ondanks het gebrek aan bloemen (alleen duizendblad en reukeloze kamille en een dagkoekoeksbloeem en een herderstasje in Michielsgestel), hoewel de hazelaar mooi in bloei stond of paddestoelen. Iedereen erg bedankt voor het meewandelen en de ontspannen sfeer. Ik vond het een prettige wandeling. Wellicht tot een volgende keer. (Ik stuur later nog bericht als ik de fotoos bij elkaar heb.)
Foto's

Kijk hier voor de foto's van deze tocht.

 
Reacties deelnemers
Petra R. (04-01-2020)
Ondanks het niet zo mooie wandelweer is het toch weer een mooie wandeldag geweest. Dik, bedankt voor deze afwisselende wandeling met enkele zeer mooie stukken erin en voor het mooie verslag van onze tocht. En het hele gezelschap bedankt voor een gezellig dag en wie weet, tot een volgende wandeling 😀 
https://photos.app.goo.gl/U4Rp1mSFUVZLGFxh8..

Wim E. (04-01-2020)
Lekker gewandeld, waarvoor iedereen dank Dik en medewandelaars. Tot een volgende keer.  
Joke G. (04-01-2020)
Het was een mooie en afwisselende route en een erg gezellige groep. Nu ik lees dat de tweede helft vnl. droog was, heb ik toch een beetje spijt dat ik na de horeca afhaakte. Volgende keer hopelijk beter! Maar het was ook wel weer fijn tijdig thuis te zijn. Beste Dik, zeer bedankt, ik hoop dat ik toch nog eens met je mee mag... Groet, Joke 
Margret K. (04-01-2020)
Het weer zat dan wel niet mee, maar het was heerlijk om actief bezig te zijn in de frisse buitenlucht. En mede door fijne gesprekken en gezellige horecastops werd het een prima wandeldag. Bedankt daarvoor Dik, en alle medewandelaars: bedankt voor de gezelligheid!  
dik v. (04-01-2020)
18,67 km lijkt me een beetje weinig, volgens de routeplanner hebben 19,2 km gelopen, zonder het rondje kerststal, maar wel inclusief het cafe.  
Hannie N. (03-01-2020)
De teller stond bij mij op 18,67 km, dat is inclusief het rondje langs de kerststal. 

Carpoolen, voorpret of even laten weten wat je vond van de tocht?
Plaats een bericht (alleen voor deelnemers)


terug

deze pagina is zichtbaar voor alle bezoekers van de site www.dewandelsite.nl

  •  
  • LOPUS wandelvakanties
  • TT wandelreizen