Zaterdag
11-01-2020 10:00
Reacties: Peellandbreuk Unesco Geopark? Beekdal en stuifduinen
provincie Noord-Brabant  vertrekpunt eindpunt Uden Vorstenbosch (rondwandeling)  afstand 20  aantal deelnemers op dit moment 11
 
Reactie Lieke van L. (organisator / kaartlezer)  (11-01-2020)
Geologisch verschijnselen en prachtige stuifduinen waren prominent aanwezig tijdens deze wandeldag. De route was niet gemakkelijk. We struinden over de Peellandbreuk, liepen over gladde vlonders, klauterden zandbergen op en af, ploeterden door mul zand, en klommen over draden. Het vergde energie maar je werd rijkelijk beloond met verrassende natuur en mooie vergezichten.

Omdat de Maashorst hoger ligt dan de omgeving is het gebied droger dan de rest. Daarom woonden hier eeuwen geleden al mensen. In de middeleeuwen werd er door de boeren hout gekapt. Op die gekapte stukken grond ontstonden uitgestrekte heidevelden. Daarop lieten de boeren hun schapen grazen. Die aten het heideveld zo kaal dat het zand bloot kwam te liggen. Door de wind begon dat te verstuiven. Het resultaat; de stuifduinen van Bedaf. Een bijzonder stukje oergebied waar je heerlijk kunt struinen.
Vandaag waren de zandheuvels speelgebied voor volwassenen. Met hun 150 all terreinwagentjes manoeuvreerden ze hun speeltje over het uitgezette parcours tussen zanderige heuvels en talrijke bomen door.
 
Reacties deelnemers
Rita v. (13-01-2020)
Een mooie afwisselende tocht qua landschappen. Heerlijk gewandeld en Lieke en jan bedankt voor de begeleiding. Weer een “pareltje” in Nederland gezien. 
Hannie N. (12-01-2020)
Dank voor de mooie wandeling Lieke en Jan, een bijzondere combinatie van de Peellandbreuk en de Bed-afse Bergen. Het was uitgestorven in de velden waar het roestige water de trappen afliep, maar overlopen in de zandheuvels waar bosjes jonge mannen een parcours volgden op korte afstand van hun bestuurbare model-terreinwagens. Parijs-Dakar op schaal. Ieder zijn eigen speeltje, maar de auto s leken bezield, worstelden zich over obstakels als mestkevers, of kwamen als groep de helling af als ware het lemmingen. Dan ineens weer de menselijke hand die te hulp schoot of de auto s netjes in lijn deed parkeren voor een fotosboot. Heel leuk om het spel gade te slaan, zo leuk dat we bijna een aantal wandelaars verloren aan deze nieuwe hobby:). 
Evert Jan V. (11-01-2020)
Bijgaand enkele foto s van vandaag. Het was weer een mooie dag, goed weer en mooie route! 
https://www.dropbox.com/sh/iypmrbq3g5wwbzw/AADJzSTzm7smfLl3sCZ9Bai7a?dl=0..


Carpoolen, voorpret of even laten weten wat je vond van de tocht?
Plaats een bericht (alleen voor deelnemers)


terug

deze pagina is zichtbaar voor alle bezoekers van de site www.dewandelsite.nl

  •  
  • LOPUS wandelvakanties
  • TT wandelreizen