Vrijdag
17-01-2020 10:00
Reacties: Stuifduinlandschap Loonse en Drunense Duinen
provincie Noord-Brabant  vertrekpunt eindpunt Biezenmortel (rondwandeling)  afstand 20 km  aantal deelnemers op dit moment 13
 
Reactie Lieke van L. (organisator / kaartlezer)  (17-01-2020)
De Loonse en Drunense Duinen is een van de laatste restanten levend stuifzand in Europa. Hier wordt het zand nog door de wind verplaatst, wat van levensbelang is voor het behoud van gevarieerde zandverstuivingen.
Maar het gebied groeit dicht met bomen en het stuifzand wordt steeds meer vastgelegd. Hierdoor worden planten en dieren in hun voortbestaan bedreigd.
Natuurmonumenten herstelt het open karakter door delen van het omliggende bos te kappen en heidevelden boomvrij te maken. Op een aantal plekken wordt het stuifzand blootgelegd door de vegetatie met wortels te verwijderen, zodat de wind zijn werk kan blijven doen. Deze maatregelen zorgen dat de wind ruimte krijgt om kracht op te bouwen en zand te verplaatsen.
Karakteristieke bomen blijven staan, zoals ondergestoven zomer eiken, die een belangrijke schuilplek voor dieren vormen. Ook dode, staande bomen worden gespaard, omdat die een belangrijke voedselbron voor keversoorten en spechten zijn.
Om de heidevelden open te houden wordt er een schaapskudde ingezet. Zo krijgt het stuifzand ook in de toekomst voldoende kans.
 
Reacties deelnemers
Marjan G. (17-01-2020)
Lieke en Jan, fijn dat jullie ons vandaag hebben meegenomen naar de Brabantse Sahara, het uitgestrekte natuurgebied dat een nationaal park is. Het zal een hele klus zijn om ervoor te zorgen dat dit bijzondere gebied niet overwoekerd gaat worden door grassen en mossen en uiteindelijk bos wordt. We ploegden door het zand, maakten venijnige klimmetjes en pauzeerden bij de Roestelberg. Daarna ging het verder, stukjes bos, weitjes om uiteindelijk over de kam terug te keren naar de Rustende Jager.Het was een heerlijke stevige wandeltocht met aardige medewandelaars, dank allemaal!  
Tineke van D. (17-01-2020)
Hallo Lieke en Jan, Het wandelen in de Loonse en Drunense duinen is iedere keer weer een feest. De schoonheid van het gebied. Het was de hele dag genieten. Dank jullie wel. Tineke  
Theo L. (17-01-2020)
Ja Lieke, je hebt een aardige samenvatting gegeven van de Loonse en Drunense Duinen: wat het is en hoe het met dit natuurgebied gesteld is. Tientallen jaren neerslag van meststoffen hebben een forse groei veroorzaakt van grassen en mos in een zandgebied dat er in de tijd van Vincent v.Gogh heel wat kaler en schraler bijgelegen moet hebben. We vonden een rustplek op een omgevallen gladde boom; we waren neergestreken in een ruig veld met een mix van pijpenstropollen en mos.
Een favoriet gespreksonderwerp was deze dag de "BMI". Deze afkorting, inmiddels goed ingeburgerd, leverde aardige gesprekken op over ditjes en datjes van voeding. We liepen een pittige tocht. We hebben met voortdurend klimmen en dalen behoorlijk wat hoogtemeters afgelegd. Jan en Lieke, jullie lieten zien een goed overzicht te hebben van dit grote natuurgebied. Zonder kaart en navigatie leidden de gidsen ons trefzeker door het landschap.
Het was een fijne dag met elkaar. Hoi.  
Else-Mieke K. (17-01-2020)
Een hartelijk "dankjewel!" aan Lieke en Jan, voor deze pittige en prachtige wandeling! Lieke, je hebt ons goed laten kennismaken met alle aspecten van dit omvangrijke natuurfenomeen. En uiteindelijk maar 5 min. regen gehad: TOPdag! graag weer tot ziens later dit jaar, groet van Else-Mieke 

Carpoolen, voorpret of even laten weten wat je vond van de tocht?
Plaats een bericht (alleen voor deelnemers)


terug

deze pagina is zichtbaar voor alle bezoekers van de site www.dewandelsite.nl

  •  
  • LOPUS wandelvakanties
  • TT wandelreizen