Vrijdag
10-01-2020 10:50
Reacties: Winterwandeling van Nunspeet naar Elburg
provincie Gelderland  vertrekpunt eindpunt NS Nunspeet - Elburg (busstation)  afstand 16  aantal deelnemers op dit moment 9
 
Reactie dik v. (organisator / kaartlezer)  (12-01-2020)
Hier alvast een verslag van de wandeling van vrijdag van Nunspeet naar Elburg, de fotoos komen later.
Ik kende de wandeling al jaren, maar was om een of andere reden niet eerder op het idee gekomen om hem voor de wandelsite te lopen, een soort tussenstuk van het Zuiderzeepad. En ook niet zo lang. Maar ik herinnerde me hem wel als een mooi en afwisselend tussenstuk. Hij zit in mijn hoofd als een hele elegante wandeling. Mooi van Veluwse zand en bossen naar de Zuiderzee, met Elburg als slaagroom op de taart. Dus mooi voor een winterwandeling met iets toe in Elburg. Het weer beloofde mee te werken: in de morgen nog wat miezer maar daarna droger en minder wolken. Net als vorige week hadden de Hagenaren te kampen met niet rijdende treinen. Dus we vertrokken met 3 deelnemers minder uit de stad en nog een vierde die afgemeld had vanwege ziekte.
Van het station naar de overkant van het spoor en dan een stuk de weg erlangs volgen. Langs het stationshuisje waar je tegenwoordig iets kunt drinken als het open is en de uitzichttoren die ik nog eens wil beklimmen, maar die vaak in de ochtend en de namiddag gesloten is. Waarschijnlijk was wel open geweest bedenk ik. Verderop nog even een foute afslag, maar toen zaten we op de geplande route. De wandeling volgt eigenlijk vrijwel in zijn geheel het Zuiderzeepad, met aan het eind een zelfbedacht rondje Elburg. Aan het begin moet je een stukje langs de weg lopen Nunspeet uit, die verderop overgaat in een fietspad. gelukkig was het vandaag geen fietsweer. Daarna loopt de route bijna helemaal over onverharde paden, weggetjes en dijkjes.
Langs de weg een paar villaas uit het begin van vorige eeuw en dikke (beuken)bomen met mossen en korstmossen. Een struikelpartij bezorgde Jan er een gescheurde, gelukkig oude broek en een schaafwond op zijn knie. Bij het fietspad komen we ook bij het bos. Daar neem ik het eerste paadje door het bos, als eigen toevoeging aan de route. Eigenlijk de tweede omdat het eerste paadje omgeploegd is door bosbouwwerktuigen. Het paadjes stijgt en daalt en slingert door het smalle bos langs de spoorweg. Gek dat het niet in het Zuiderzeepad is opgenomen. Langs de weg mossen en korstmossen, een hulst vol bessen en nog wat (resten van) paddestoelen. Door het bos lopen we zo naar de spoorwegovergang verderop.
na de spoorwegovergang is de route veranderd. Niet meer langs een weg maar een paar honderd meter direct langs het spoor, door het zand, met daarin een stuk of 5 verschillende korstmossen, best bijzonder voor zo n smal strookje. Daarna komen we in het bos. Eerst op een brede weg, volgens mij liep hier vroeger een fietspad door het bos, ongeveer aan het eind buig je af en loop je over een smal slingerend paadje het bos uit. Met nog wat meer korstmossen en paddestoelen en een hoekje lievevrouwebedstro. Behalve gewone bosbessen staan er ook vossebessen of rode bosbessen met nog wat bessen en zelfs een paar witte bloempjes in de knop.
Aan de bosrand komen we boswerkers van het Gelders Landschap tegen die mijn geheugen opfrissen. het fietspad liep verder via het smalle paadje waar we vanaf kwamen. Het werd onderhouden door een man die net buiten het bos woonde (ik ben hem hier inderdaad een keer tegengekomen, hij vertelde ook dat hij voor het pad zorgde), maar sinds die er niet meer is hebben ze het fietspad weggehaald. Daarvoor liep de route trouwens langs de bosrand, dat was eigenlijk mooier. Een hint voor om volgende keer ook de bosrand op te zoeken. Eigenlijk kun je de route in 3 stukken opdelen: het eerste stuk door bos, het tweede gaat door oud kleinschalig boerenland met oude boerderijen en daarna het vlakke open land van de Zuiderzeekust, over een dijkje.
We lopen verder door oud kleinschalig boerenland over mooie vooral onverharde landwegen met bomen en langs boerderijen met strodaken. En ook nog over een slingerpaadje door een klein beukenbosje. Alleen het gras is van de moderne soort, egaal en monomaan. Aan het eind komen we vlak voor Doornspijk door het park van landgoed Klarenbeek met open landjes, oude houten hekjes, bomen met klimop, kronkelende sloten en een groot wit landhuis. het centrum van Doornspijk lag oorspronkelijk aan de Zuiderzeedijk, waar nu nog de fundamenten van de Ludgeruskerk liggen, maar is in de 19e eeuw met de kerk vanwege de dreiging van de zee landinwaarts verplaatst. Het plaatsje heeft een grote gereformeerde kerk en een kleinere en oudere (hersteld) Hervormde (mooie) waterstaatskerk. De Hersteld Gereformeerde kerk is dan weer de grootste christelijke gemeente van het dorp. Verder staan er opvallend wat mooie bouwwerken.
In Doornspijk zoeken we een plek om iets te drinken. Cafe petitrestaurant Wolf in het centrum voorbij is dicht. Maar daar tegenover is een kringloopwinkel die uitnodigt om een kopje koffie te komen drinken. Met een dikke plak speciale cake. De wat oudere dames die de winkel beheren onthalen ons zeer gastvrij en praten ons bij over de kerkelijke toestanden. Wat daarbij helpt is dat een onzer uit een hervormd milieu komt. Ondertussen voeren we onze eigen geloofs- en levengeorienteerde zaken. Al verderlopend lijkt cafe restaurant cafetaria Halfweg wel open aan de rand van het plaatsje. Maar we hebben geen spijt dat we bij de dames in de kringloopwinkel hebben gezeten.
Vanuit Doornspijk lopen we over de Kerkdijk naar de plek waar voorheen de Ludgeruskerk lag. Een mooie plek om te zitten bij beter weer, met een uitkijkscherm over het Veluwemeer, nu vooral met riet en zwanen, en natuurlijk de met stenen aangegeven plattegrond van de voormalige kerk in allerlei stadia, met een informatief informatiebord waarop je groei van de kerk mooi kan zien. Over een dijkje (de Elburger Zeedijk) lopen we langs de weg naar Elburg. We lopen Elburg tegemoet over het Bagijnendijkje met vlak voor het stadje een paar opvallende wat oosters aandoende theekoepeltjes.
Elburg is een van de mooist bewaarde oude stadjes in Nederland die ik ken, ook nog een Hanzestadje dus nog wat ouder en specialer. Dus ik loop er graag een rondje omheen over de wallen en doorheen langs de straatjes en gebouwen. Langs de touwslagerij aan de westelijke wal, de Vischpoort bij het haventje, langs de Grote Kerk, in geen verhouding met het kleine stadje nu en het joodse begraafplaatsje en dan het stadje in langs de oude sjoel, het Weduwenhofje, langs de centrale Beekstraat met het grachtje die dwars door het stadje loopt en tenslotte langs de Westerwalstraat. En bovendien komt ook de zon nog door. Van een drankje of broodje vis komt het niet meer. We kunnen aan het eind van ons rondje Elburg precies de bus terug naar Nunspeet halen. Dat moet wachten op een andere keer.
Achteraf bezien vind ik het een erg mooie wandeling dat een interessant stukje Nederland laat zien met zijn overgang van Veluws zand en bos, via oud kleinschalig boerenland naar de Zuiderzeerand, met een stukje landgoed ertussenin, de plek van het Ludgeruskerkje en Elburg aan het eind. En daardoor ook heel afwisselend. En opmerkelijk genoeg ook bijna helemaal onverhard. Mede dankzij het verdwijnen van het fietspad door het bos. De moeite waard om vaker te lopen. Wat mij betreft een prettige en ontspannen wandeldag, zoals vaak met een iets kleinere groep. Jammer dat drie deelnemers niet meekonden door problemen met het spoor. Allemaal erg bedankt voor het meewandelen, voor de prettige sfeer en de gesprekken. Wellicht tot een andere keer. (Ik stuur later nog bericht als ik de fotoos bij elkaar heb.)
Foto's

Kijk hier voor de foto's van deze tocht.

 
Reacties deelnemers
Marita P. (10-01-2020)
Het was weer ‘gewoon’’ een topper van Dik, echt genoten vandaag, medewandelaars bedankt ! 
Joke H. (10-01-2020)
Dag Dik, dank voor de fijne afwisselende wandeling door de natuur. Het was gezellig met z n allen, groet Joke  
liesbeth van G. (10-01-2020)
zo we zijn weer thuis van een heerlijke wandeling. Allemaal weer nieuwe plekjes gezien. Ook de blote benen van Jan.Hoop dat de knie niet te veel opspeelt? Maar het was een leuke dag met een onverwachte kringloop koffie. Bedankt Dik. T was gezellig.  

Carpoolen, voorpret of even laten weten wat je vond van de tocht?
Plaats een bericht (alleen voor deelnemers)


terug

deze pagina is zichtbaar voor alle bezoekers van de site www.dewandelsite.nl

  •  
  • LOPUS wandelvakanties
  • TT wandelreizen