Dinsdag
10-03-2020 10:40
Reacties: Zaanland, rietlanden, Zaan en Zaanse Schans
provincie Noord-Holland  vertrekpunt eindpunt NS Zaandam Kogerveld - NS Zaandijk, Zaanse Schans  afstand 13,5  aantal deelnemers op dit moment 10
 
Reactie dik v. (organisator / kaartlezer)  (12-03-2020)
Hier alvast een verslag van de wandeling van dinsdag bij Zaandam en de Zaanse Schans, de fotoos komen later.
Dat het de hele dag droog was, kan ik niet zeggen maar dat we de hele dag in de regen zouden lopen was op het moment dat iemand me dat vertelde al aantoonbaar niet waar. Op dat moment, iets voor de wandeling, regende het niet of nauwelijks. En het grootste deel van de wandeling bleef het zo. Desalnietemin waren we, na zes afmeldingen (meer dan de helft), met een gemoedelijk groepje van vier wandelaars over. Wel al met regenbroek aan voor de zekerheid. Buienradar gaf het beeld dat er tot na 1 uur bewolking zou hangen in de buurt. Hoeveel regen daaruit zou vallen was niet echt duidelijk. Maar in de ochtend bleek van echte regen niet echt sprake. Na half twee waren ook de wolken voorbij.
Helemaal droog was het niet maar het bleef bij wat druilerige regen die na een uur wat toenam, reden om de poncho aan te trekken. Bij station Zaandam Kogerveld was verder niets open, behalve het wachthuisje op het perron, de snackbar die er was lijkt ook verdwenen. het is niet het gezelligste station om de wandeling te beginnen. Dus we konden meteen op pad. Het idee van de wandeling kwam bij me op toen ik na mijn werk bij het station een rood-witte markering van een LAW (langeafstandswandeling) zag en ontdekte dat er vanaf het station een aardige wandeling naar de Zaanse Schans liep. Het bleek zelfs een NS-wandeling. Op de overgang van stadsrand naar groen met wat cultureel erfgoed erin.
Omdat de wandeling wat kort was heb ik hem eerst verlengd en later weer ingekort (omdat een deel teveel langs de verhaarde weg liep) en hier en daar de route wat naar eigen inzichten aangepast. Zodat een naar mijn idee aardige tot mooie wandeling overbleef, met wat opmerkelijke stukjes erin. Helaas is het klompenpad of laarzenpad achter langs de Zaanse Schans al enkele jaren niet toegankelijk omdat Staatsbosbeheer geen geld heeft om de bouwvallige bruggetjes te herstellen. Het begin van de wandeling loopt langs de rand van de buurt Kogerveld, over een pad door een strook groen langs de Noorder Valdeursloot. Met uitzicht op eenden en andere watervogels maar ook met andere vogels, vandaag zelfs een boomkruipertje, een bruin vogeltje dat tegen een boom gedrukt omhoog kruipt.
Daarna een stukje door de buurt, langs een kade en dan onder de A8 door naar een onduidelijk speelgebied en na een mooi ophaalbruggetje een parkeerplaats. We lopen duidelijk door de stadsrand. Op de hoek staat een wilg met bloeiende katjes. Over nog een brug komen we bij de door zandwinning ontstane Jagersplas en het gebied daar omheen, het Jagersveld. We lopen langs de zuidkant van de plas, helaas over een geasfalteerd pad waar ook fietsers gebruik van maken. Rechts boven ons gaat het verkeer over de A8. Plas en veld, water, riet, veel wilgen, liggen ingeklemd in een oksel van snelwegen.
Het is een beetje hybride landschap. Sleedoorns staan te bloeien, je kijkt over het water en langs het riet, Nog best wat vogeltjes in de bomen: mezen, vinken, een roodborstje. Aan de andere kant van de plas begint het wat harder te regenen en trek ik mijn poncho aan. We lopen in een bocht weer terug langs de andere kant tussen het water door. Een rij nijlganzen zit langs het water op een kaderand. Zo komen we uit bij het pad dat aan de noordkant langs het Jagersveld loopt, langs een stuk drasland met riet en wilgenstruiken. Van hieruit komen we in een bosje met veel wilgen en sloten ertussen, waar we zigzaggend over de bruggetjes lopen, langs een poldermolentje.
Over een bruggetje komen we op een pad door een stuk rietland, links en rechts. Omringd door verkeerswegen. Vanaf de weg denk ik, hmm, mooi om doorheen te lopen. En het blijft mooi om doorheen te lopen, met de sloten, het riet de wilgen, straks ook weer bloeiende dotterbloemen. Het pad brengt ons in het buurtje de Kalf. Met veel rode ribessen langs de straat die erg lekker blijken te geuren. Een mengeling van de geur van de bloemen en van het blad. Nu ik het ruik bedenk ik dat aalbessen en vooral zwarte bessen ook zo geuren. Aan de rand van Zaandam ligt op de rand van de polder van de Wijde Wormer cafe brasserie Het Heerenhuis, een oude herberg en vergaderplaats voor het bestuur. En nu een mooie pauzeplek, een stuk over het midden van de wandeling. Soms wel slim om te reserveren. Maar vandaag is er plaats genoeg.
Als we rond half twee verder gaan is het nog wat miezerig. Maar iets later is de regen echt voorbij. Wel neemt de wind toe, dat merk ik bij de Zaanse Schans als mijn poncho om mijn hoofd klappert. Op de brug uitzicht over de Kalverpolder met een grote Amerikaanse molen en een mooi pad langs de rand. Maar wij gaan de andere kant op, over de Braakdijk langs de Braaksloot, aan de ene kant woonboten aan de andere kant tuintjes laag in de polder, woningen, een grote oude stolpboerderij. Voor veel mensen een verrassing.
Er groeit ook maretak in een van de tuintjes over een sloot, uitgezaaid van een grote maretak in een boom bij een van de woonboten. Maar deze is in een van de laatste strenge winters overleden. Met de maretak in het tuintje lijkt het ook niet zo goed te gaan. Hij staat ook een eind buiten zijn eigenlijke gebied, tot in Zuid Limburg. Aan het eind van het dijkje kijken we uit over de Poel en de Zaan daarachter, naar de Duyvis. Als we de hoek om slaan zijn we in de Haaldershoek een oud Zaans wijkje met houten huizen, sommige nog uit de 17e eeuw. Een stukje overlevende cultuurhistorie voor we straks op de Zaanse Schans staan. Van Haaldershoek lopen we naar de Zaanse Schans langs een paar grote fabrieksgebouwen met veel glas in de gevel.
Dan staan we tenslotte op de Zaanse Schans. Omdat het laarzenpad niet toegankelijk is lopen we meteen door naar de Zaan en de Molens. Vrijwel alles wat hier nu staat is hier sinds 1962 neergezet, om te tonen hoe een Zaanse woon- en werkbuurt er halverwege de 19e eeuw uit heeft gezien. Inclusief het hele woonbuurtje aan de voet van de Julianabrug. Op een foto uit 1962 zie je er een enkele schuur en nog een huis staan. We lopen langs de molens, wind om de oren. We kijken uit van de brug over de Zaan en zijn molens. Het cafe dat vandaag open zou zijn, is toch dicht. Dus we lopen langs nog een molen, fabrieksterrein en de eind 19e eeuwse Stationsstraat naar station Zaandijk Zaanse Schans (voorheen station Koog-Zaandijk). Waar de trein nooit ver weg is (in de tijd).
Een prettige, niet te lange en een gemoedelijke wandeling, wat mij betreft. En wat ook nog wel vermeld mag worden: Clen kon vandaag eindelijk zijn 50e wandeling met me lopen. De 51e en verder zullen wel volgen. Helemaal droog was het niet, maar echte regen was er ook niet. Als ik niet meer regen krijg op wandelingen dit jaar, zou het erg mooi zijn. Allemaal erg bedankt voor de prettige wandeling samen. En tot weer een volgende keer. (Ik stuur later nog bericht als ik de fotoos bij elkaar heb, het kan wel enige dagen duren.)
Foto's

Kijk hier voor de foto's van deze tocht.


Carpoolen, voorpret of even laten weten wat je vond van de tocht?
Plaats een bericht (alleen voor deelnemers)


terug

deze pagina is zichtbaar voor alle bezoekers van de site www.dewandelsite.nl

  •  
  • LOPUS wandelvakanties
  • TT wandelreizen