Vrijdag
13-03-2020 10:40
Reacties: Langs de Eilandpolder en middendoor vanuit De Rijp
provincie Noord-Holland  vertrekpunt eindpunt De Rijp (rondwandeling)  afstand 15,5  aantal deelnemers op dit moment 12
 
Reactie dik v. (organisator / kaartlezer)  (14-03-2020)
Hier alvast een verslag van de wandeling van vrijdag Om en door de Eilandspolder, de fotoos komen later.
Voor de derde keer om en door de Eilandspolder vanuit De Rijp. De eerste keer was ik wat teleurgesteld, misschien vanwege de regen en ook omdat je in het begin zo n stuk langs de weg loopt. Vorig jaar vond ik de wandeling een van de mooiste wandelingen die ik ken. Nu na de 3e keer zit mijn gevoel nog steeds dicht bij dat van vorig jaar, een uitzonderlijke wandeling. Met De Rijp met zijn 17e eeuwse stadsallure en de andere dorpen, midden in de groene polder. Met hun renaissance gemeentehuisjes. En dan het uitzicht aan het eind van de wandeling over de oostelijke Eilandspolder tot aan Schermerhorn, eeuwen ver, met molens en al.
De eerste keer was de wandeling niet helemaal hetzelfde als de keren erna: de wandeling was langer, omdat we toen om de hele polder heen liepen tot aan Schermerhorn. En ik denk dat ik de wandeling naar Schermerhorn en terug toch iets minder mooi vind dan de wandeling dwars door de polder heen van Grootschermer over het Kerkepad terug naar De Rijp. Al mis je zo de molengang waarmee indertijd de Schermer is drooggemalen. Het Kerkepad is vanaf 15 maart gesloten tot 1 juli vanwege het broedseizoen. Daarom plan ik de wandeling in principe vlak daarvoor in de eerste 2 weken van maart. Het weer vrijdag zag er op voorhand niet heel erg goed uit, met wolken en buien die vanuit het noordwesten over het land trokken. Dat kon goed uitpakken of minder, maar net afhankelijk van hoeveel buien er vielen en hoe hard. Voor de wandeling was het weerbeeld al wat luchtiger: met nog een flinke bui om elf uur (2 mm zei buienradar) en wat lichtere daarna. Na 4 uur zouden de wolken weg zijn. We waren tenslotte met ons twaalven, met een persoon van de rservelijst en enkele opzeggingen.
Inderdaad regende het toen we om iets voor 11 uur op pad gingen, hoewel naar mijn gevoel ook niet uitzonderlijk hard. Tussen de wolken schemert blauwe lucht in het noorden. Een ommetje beginnend aan de voet van de grote kerk, door de Keizerbuurt, door smalle straatjes met de Zaanse houten huisjes in groen of beige en tuintjes met stinzeplanten (maagdepalm, gevlekt longkruid), over bruggetjes over vaartjes, langs een enkele boerderij en langs (knot)wilgen aan het water. Dorp in oude stad. We komen uit op de Rechtestraat, vlakbij de katholieke neogotische Sint-Bonifatiuskerk uit 1860, ook een monument en lopen daarna verder langs de weg naar en door Graft, langs grote boerderijen, een mooi transformatorhuisje met de oude school van Graft ernaast en met uitzichtjes over de polder ertussendoor. Ondertussen is de regen gestopt.
Dan staat daar het wonderlijk mooie oude gemeentehuisje van Graft, net als dat van De Rijp met haringen in een plaquette. Vlak daarna kijken we uit op de oostelijke Eilandspolder. Uitgestrekt groen polderland met brede sloten met rietkragen en ganzen. Langs Noordeinde met mooie boerderijen en tuintjes voor de huizen met de ouderwetse stinzeplanten. Naar links afbuigend voor een rondje Noordeindermeerpolder, een (jongere) polder in de polder. Aan de ene kant de oude polder met veel sloten en riet, aan de andere kant de polder met uitgestrekt raaisgras. Voor ons ligt Driehuizen achter een plas met een rietrand. We lopen over de onverharde dijk naar de drassige Polder de Menningweer met poldermolentjes.
De zon strijkt over de polder en licht alles uit. Na een stukje weg komen we op de dijk om de polder heen. Aan de overkant van de Schermerringvaart ligt de uitgestrekte Schermer. In de zon wordt het nog warm op de dijk. We komen langs de (19e eeuwse) Menningweermolen en lopen het laatste stukje over een dijkje langs rietland naar Grootschermer. De voorhoede mist het dijkje en loopt het laatste stukje om over de weg. We houden (na ongeveer twee derde van de wandeling) een lange pauze bij het Genot van Grootschermer met iets te drinken, een kop soep of broodjes kroket en gaan dan weer verder voor het laatste stuk dwars door de polder.
We lopen Grootschermer uit langs het tweeling-rebaissance-gemeentehuis, bestaand uit die van Zuid-Schermer en Noord-Schermer en langs het protestantse kerkje, dat achter een laantje en een bruggetje in de polder ligt, en een aantal grote boerderijen en een een nieuwbouwstraatje. Dan is er de polder met uitzicht op De Rijp en Schermerhorn aan de andere kant. Het was drassige pad brengt ons naar de dijk langs de oostkant van de polder. Langs een nieuw gemaal en een oud gemaaltje waar nu een kunstenares actief is en wonderlijke karakteristieke koffiepotten van kunstenaar Klaas Gubbels staan komen we terug in De Rijp.
Via het Oosteinde en de Tuingracht met uitzicht op de achterkant van de houten huizen aan de Rechtestraat lopen we door het oude De Rijp we terug naar de Grote kerk en het oude gemeentehuis. Met een groepje drinken we nog een afscheidsdrankje bij de Vrede van Munster, waar we s morgens zijn begonnen. Het was een prachtige wandeldag met uiteindelijk bijzonder mooi weer die de polder in erg mooi licht dompelde. De wandeling zelf blijft uitzonderlijk en heeft een apart karakter met de allure van zeventiende stadjes tussen het polderland. Ongetwijfeld uniek. En een erg gezellige wandeling met een prettige groep mensen. Erg bedankt voor het meewandelen en wellicht tot een volgende keer. (Ik stuur later nog bericht als ik de fotoos bij elkaar heb, het kan wel enige dagen duren.)
Foto's

Kijk hier voor de foto's van deze tocht.

 
Reacties deelnemers
Anja B. (15-03-2020)
Superleuke en afwisselend tochtje met stad en polderlandschap. Mooie (oud) Hollandsche vergezichten. Heel erg genoten :) 
Jessica K. (14-03-2020)
Hoi Dik, Je had weer een fantastische wandeltocht voor ons georganiseerd. Mijn zus en ik hebben er van genoten om in ons oude dorp De Rijp en omgeving te lopen. Leuke ontmoetingen gehad en bovendien was het weer toch nog mooi geworden. 
Hella M. (13-03-2020)
Hele fraaie wandeling, geboft met het weer, prima horeca en een gezellige groep. Het was de lange rit weer meer dan waard. Dik, dankjewel voor het organiseren.
Ik heb twee linkjes voor de foto`s, kreeg ze niet samen in een album.
https://myalbum.com/album/kQ6RmDZkTSAF  
https://myalbum.com/album/oJbJSUYrHtRf..

Astrid A. S. (13-03-2020)
Mooi tochtje, was leuk! Tegen losse veters: https://brackslacelock.nl. Graag weer tot een volgende wandeling. 

Carpoolen, voorpret of even laten weten wat je vond van de tocht?
Plaats een bericht (alleen voor deelnemers)


terug

deze pagina is zichtbaar voor alle bezoekers van de site www.dewandelsite.nl

  •  
  • LOPUS wandelvakanties
  • TT wandelreizen