Vrijdag
31-07-2020 10:20
Reacties: Tussen Mook en Middelaar
provincie Limburg  vertrekpunt eindpunt NS Mook Molenhoek (rondwandeling)  afstand 18-19 km  aantal deelnemers op dit moment 7
 
Reactie dik v. (organisator / kaartlezer)  (01-08-2020)
Hier alvast een verslag van de wandeling van vrijdag bij Mook en Middelaar, de fotoos komen later.
Het beloofde van begin af een warme wandeling te worden. Hoewel de ergste warmte pas in de middag leek te zijn, 30 graden rond 2 uur, 32 graden nog wat later. Twee deelnemers hadden om die reden ook opgezegd, waarvan 1 die nog op de deelnemerslijst stond. Zodoende begonnen we de wandeling met 6 deelnemers vanaf station Mook Molenhoek. Voordeel van de wandeling is: we lopen veel door bos. Bovendien blijkt er regelmatig een aangenaam windje te staan. Het station ligt mooi onderaan de voet van het uitgestrekte natuurgebied van de Mokerheide. Je loopt zo de natuur in. Nadeel: er is nergens een plek waar je nog iets kunt drinken. Tegen half elf is het wel warm maar (nog) goed te doen.
Met een trappetje gingen we omhoog de Nijmeegse stuwwal op, die hier steil afbreekt. te steil om natuurlijk te zijn. het lijkt erop dat hier in het verleden zand is afgegraven. Boven is het even zoeken naar het juiste pad omdat de paden er anders uitzien dan op de kaart. Het is de eerste keer dat ik deze wandeling loop, en we zullen vandaag nog enkele keren een verkeerd pad inslaan. (Wat overigens ook een 2e of 4e keer nog wel kan gebeuren.) We lopen omhoog naar de Heumense Schans of Sterreschans een hooggelegen op een stuk heide gelegen verdedigingswerk uit de 17e eeuw. Iets verderop ligt de Mookerschans (met uitzichttoren waardoor je nog iets verder kunt kijken, maar de stervorm van de schans wordt er niet zichtbaarder door), ook op de rand van de stuwwal.
Er is hier veel bos, waaronder tamelijk veel naaldbos. Maar de aanwezigheid van de schansen wijzen erop dat het hier lang een open heidegebied is geweest waar je vanuit de schansen uitzicht had op de omgeving. De omgeving is erg interessant als stuwwallandschap met hoge heuvels zoals rond de schansen en dalen, waaronder aan het eind van de ijstijden door smeltend ijs gevormde droogdalen tussen het bos. Dat geeft een mooie afwisseling aan het landschap. Voor de flora moet je hier in deze tijd niet zijn, die is in het bos vrijwel afwezig. Ook de stukjes heide zijn karig begroeid. Wel begint de heide kleur te krijgen. Alleen op het rommelige heideveldje bij het station bloeit in eerste instantie het een en ander.
Een uitzondering is het uitgestrekte bloemenveld waardoor je omhoog loopt tegen een heuvel op voorbij de Groesbeekseweg, met o.a. grote struiken roze muskuskaasjeskruid (of misschien het zeldzamere vijfdelig kaasjeskruid) en er staan zelfs wat zeer zeldzame weideklokjes. Langs de oostkant van Mook dalen we af naar het land langs de Maas op het schierijland van Middelaar tussen Mookerplas en Maas. Als contrast met bos en heide op de stuwwal. We lopen er over landwegen als de Munnekenweg met resten van maasheggen met o.a. veel sleedoorn, maar ook met kornoelje, met hop begroeid. Met schaduw van vooral hoge essen en hier en daar een vleugje wind. Aan de overkant van de rivier ligt Cuijk met Martinuskerk (begin 20e eeuw) en de vierkante toren van de oude kerk nu Museum Ceuclum.
Je kijkt uit op de plek waar de Romeinse brug heeft gelegen die de Romeinen hier rond 350 bouwden bij Cuijk. De Keltische afkomst van de naam Noviomagus (gebruikt voor Nijmegen) komt langs. Novio is latijn voor nieuw. Magus blijkt een Keltisch woord voor vaste verblijfplaats of, daarvan afgeleid, marktplaats. (Heeft overigens niets met deze plaats te maken.) Vanaf de rivieroever kun je zien dat de Mookerheide paars oplicht. De afrastering hier langs de rivier is wel rijkelijk begroeid met vegetatie: zoals heggerank, akkerklokjes. Aan de rivier lag ooit het 14e eeuwse kasteel van het Huis Middelaar, in 1702 door Franse troepen verwoest. Nu staat er op de hoogte in het land een boerderij. Over de rivier is het Agathaklooster bij Oeffelt zichtbaar.
Door Middelaar lopen we langs de erg drukke Mookerplas naar Plasmolen waar we pauzeren bij de Mallejan met een drankje met vlaai of ijs. Langs de Bovenste Plasmolen lopen we het bos in, langs de beek het Groenewater. Het bos hier is anders, veel meer een gemengd bos. We lopen langs het groene open Zevendal, langs de bosrand en steken door, steil omlaag door het Startse Dal naar de open Mookerheide waar we langzaam omhoog lopen. Een erg mooie hoog gelegen heide met diepe insnijdingen. Nog niet volop bloeiend maar toch duidelijk paars kleurend. De temperaturen zijn inmiddels aardig opgelopen. (Tot 32, 34 graden.) Een deelnemer wordt het teveel maar kan hier gelukkig gemakkelijk afdalen naar de weg (met bushalte) in Mook. Met de overigen lopen we door het bos terug naar station Mook.
Bij het station kunnen we op een randje in de schaduw zitten. (De trein zien we net vertrekken.) De wandeling is qua landschap mooi en interessant, met afwisseling bos en heide, de hoge open bergwand voorbij de Groesbeekseweg, het land langs de rivier met een restje maasheggen, het bos en brede dal bij Plasmolen en de uitgestrekte hoge Mookerheide. Voor de flora was dit niet het geschikte moment, daarvoor kun je hier beter vroeger in het jaar wandelen wanneer er nog wat bloeit. De net bloeiende heide was wel weer mooi. Zeker voor herhaling vatbaar. Het was warm, maar nog wel te doen, wat mij betreft. Alleen bij station Mook aan het eind miste ik een zitplekje in de schaduw. Verder vond ik het een prettige en ondanks of dankzij de warmte ontspannen wandeldag. Iedereen bedankt voor de het meewandelen, de ontspannen sfeer en enthousiaste opmerkingen. Wellicht tot een volgende keer. Toch nog een tamelijk lang verslag. (Ik stuur later nog bericht als de foto s klaar zijn.)
Foto's

Kijk hier voor de foto's van deze tocht.

 
Reacties deelnemers
Franciscus van L. (01-08-2020)
toch nog de lang uitgestelde pauze(foto) bij De Mallejan 
https://photos.app.goo.gl/zA3DBgn62gjmpCpW8..


Carpoolen, voorpret of even laten weten wat je vond van de tocht?
Plaats een bericht (alleen voor deelnemers)


terug

deze pagina is zichtbaar voor alle bezoekers van de site www.dewandelsite.nl

  •  
  • LOPUS wandelvakanties
  • TT wandelreizen