Vrijdag
15-05-2020 10:35
Reacties: Langs beek en bos over heides, de Posbank en gaspeldoorn
provincie Gelderland  vertrekpunt eindpunt NS Velp (rondwandeling)  afstand 18,6  aantal deelnemers op dit moment 7
 
Reactie dik v. (organisator / kaartlezer)  (16-05-2020)
Hier alvast een verslag van de wandeling in de Veluwezoom vrijdag, de foto s komen later.
Een mooie klassieke wandeling als tweede wandeling nu het weer kan. Met 7 deelnemers (1 persoon had zich afgemeld). iets later vertrokken omdat een deelnemer vervoersproblemen had. Na even wat puntjes op de i te hebben gezet (let op bij het naast elkaar lopen, bij het pauzeren uit elkaar gaan) vertrokken we van station Velp. Met goed wandelweer, wel wolken, geen regen verwacht, maar door de frisse noordenwind wat minder geschikt om langer stil te zitten als de zon weg was.
De wandeling begint met een straatje met mooie art nouveau- of jugendstil-huizen, verderop door een buurtje met iets latere woningen waarin Amsterdamse Schoolelementen zijn te vinden. Dan zijn we over het bruggetje over de Beekhuizerbeek in het bos. Ik wil met de wandeling door en langs zoveel mogelijk verschillende voor het gebied kenmerkende landschapselementen: de sprengenbeek, bos, de uitgestrekte heide van het Rozendaalse Veld, het compactere Herikhuizerveld (de Posbank) en de rand van de stuwwal hoog boven de IJssel. Naar mijn idee is het de mooiste en meest afwisselende wandeling die je hier kunt maken. (Het enige wat ontbreekt is het landgoed Biljoen in het groene land meer naar de IJssel toe. Daarvoor heb je nog 2 km extra nodig.)
Langs de beek lopen we richting van de spreng waar hij begint. Een deel van de groep loopt over het topje van de Ossenberg. Dat is tot nu toe nog niet eerder op een wandeling gebeurd. (Wellicht vanwege de behoefte aan wat extra beweging in deze coronatijd.) Verderop blijkt het Maarten van Rossempad omgelegd te zijn. Ik heb altijd al willen weten waar je terecht komt als je zo omloopt, dus besluit het pad te volgen. Het leidt tot het lopen van een taartpunt door het bos, niet bijzonder genoeg om de steile beklimming en verlenging van de route te compenseren. Volgende keer weer de andere kant langs.
Na oversteken lopen we door het bos, langs een glooiend open weideveld. Het ziet er erg droog uit. Ook later op de heide, er groeit en bloeit nauwelijks iets, zelfs bijna geen schapezuring dat meestal wel te vinden is op droge plaatsen, veel is verdroogd, het mos kurkdroog. De bosbodem kleurt helder groen van de bosbesstruiken, hier en daar met belletjes van bloemen. Ook nu lukt het me weer niet dat ene paadje terug te vinden met doorzicht op de open heide ernaast. Dan lopen we omhoog het Rozendaalse Veld op. De wandeling loopt zo dat Aals je hier omhoog loopt, je straks mooi uitzicht hebt op de weidse laagte als je weer omlaag loopt.
Op een soort plateautje met richels bij een aparte jeneverbesstruik houden we een pauze, jammer genoeg met de zon achter de wolken. Verderop bij de Posbank is de zon er wel en kunnen we ons een beetje koesteren in zijn (of haar) warmte. Er lijken minder hondenbezitters en -uitlaters rond te lopen dan anders. Op een of andere manier lopen we dichter langs het open zand van het Rozendaalse Zand dan eerder wandelingen. Hier en daar bloeiende gele losse en gegroepeerde bremstruiken, soms samen met gaspeldoorn.
Die gaspeldoorn is eigenlijk de reden om de wandeling nu te lopen, in de hoop op bloeiende gaspeldoornstruiken, maar er lijkt minder te bloeien dan vorig jaar twee weken later. Ik was er al bang voor. Brem bloeit wel uitbundig vooral straks op het heerikhuizerveld bij de Posbank. Het pad komt op dezelfde plek uit als het pad dat ik normaal heb dichter bij de bosrand en dat ik eigenlijk mooier vind met mooie groepjes brem en gaspeldoorn en jeneverbesstruiken. Maar wat verder van het zand. Na kruizen van het fietspad lopen we over een smal pad tussen de gele brem omhoog naar het hoogste punt van de wandeling op 103 meter (het hoogste punt van Gelderland is 110 meter hoog, het Signaal Imbos, aan de andere kant van het Rosendaalse Zand).
Dan kijken we uit over de door het ijs veroorzaakte glooiingen van het Herikhuizerveld (bij de Posbank), voor we afdalen in een diep door ijs uitgeslepen droogdal. Als we weer omhoogklimmen naar de Posbank met uitzicht op een dal met hellingen begroeid met bloeiende brem met daartussen de witte schaapskudde. Boven houden we een korte pauze en gaan dan verder langs een nieuw pad met uitzicht over de hele heide tot in het land erachter met windmolens en fabruikstorens. Naar een hoek begroeid met nu vrijwel uitgebloeide gaspeldoorns.
Via een trap bij koepeltje de Kaap dalen we af en steken tussen de doornachtige nog wat geel nagloeiende struiken richting Rheden, waar alles kleinschaliger wordt: een weg, een heuvel over, nog een weg, weide met schapen, langs twee vijvers horend bij het landgoed Heuven. Dan lopen we vanaf de schaapskooi over de rand van de stuwwal terug richting Velp, onder een rij grote beuken door en daarna over een mooi pad over open topjes met nog meer gaspeldoorn, helaas steeds meer ingesloten door berken en dennen. Hierna wordt het weer bossiger, langs een begraafplaats, en met uitzicht op hellingen met adelaarsvarens.
Na een hooggelegen laan met beuken, dan eiken en daarna weer beuken dalen we af naar de Ossendaalselaan en lopen onder de bomen onderlangs het bos terug naar Velp. Er bloeien bramen en bijzonderder frambozen (met minder opvallende bloemen) en verder koekoeksbloemen en ook al klein geel springzaad (de eerste). Bij station Velp zwaaien we elkaar gedag. Het was wat mij betreft weer een mooie wandeldag, heel gezellig voorzover de afstand dat toelaat. Het zal wel niet 100 procent gelukt zijn afstand te houden, maar over het algemeen leek het me redelijk goed te gaan. Ik merk dat ik het wel goed te doen vind, hoewel ik merk dat je toch iets minder contact hebt met de anderen. Iedereen bedankt voor het meewandelen.
(Ik stuur later nog bericht als ik de fotoos bij elkaar heb, het kan wel enige dagen duren.)
Foto's

Kijk hier voor de foto's van deze tocht.

 
Reacties deelnemers
Toos S. (17-05-2020)
Dag Dik Bedankt voor jouw uitgebreide verslag, het was een prachtige wandeling, nogmaals dank. Ben benieuwd naar je foto s...... Groet Toos 

Carpoolen, voorpret of even laten weten wat je vond van de tocht?
Plaats een bericht (alleen voor deelnemers)


terug

deze pagina is zichtbaar voor alle bezoekers van de site www.dewandelsite.nl

  •  
  • LOPUS wandelvakanties
  • TT wandelreizen