Dinsdag
12-05-2020 10:25
Reacties: Van Breukelen naar Breukelen in het voorjaar
provincie Utrecht  vertrekpunt eindpunt NS Breukelen (rondwandeling)  afstand 15,5 km  aantal deelnemers op dit moment 7
 
Reactie dik v. (organisator / kaartlezer)  (13-05-2020)
Hier alvast een verslag van de wandeling bij Breukelen van dinsdag, de foto s komen later.
Het was goed om weer mensen te zien tijdens een wandeling. Wat ik begreep hadden de meeste deelnemers de af gelopen tijd nog wel op een of andere manier doorgewandeld. Van de 7 aangemelde deelnemers waren er uiteindelijk 4 over, twee hadden zich bedacht. Van 1 kwam het bericht nogal laat, om 10 voor 9 die morgen. 1 persoon had vervoersproblemen. Het openbaar vervoer zag er nog steeds stil uit, met weinig mensen op het station. Ook passerende streekbussen waren voornamelijk leeg. Het verschil is trouwens niet heel erg groot met hoe het was voor het coronavierus kwam.
Heel redelijk wandelweer: wolken met een kleine kans op regen. Temperatuur, rond 15 graden, voldoende om op je gemak een pauze te houden. De wandeling is gebaseerd op een stuk van het Marskramerpad tussen Breukelen en Hollandsche Rading. Met enkele toevoegingen ter verfraaiing en voor de gelegenheid omgebouwd in een rondje terug naar Breukelen om geen gebruik te hoeven maken van de trein terug van Hollandsche Rading (of Maarsen) naar Breukelen.
Normaal maak ik deze wandeling vroeger in het jaar, vaak in maart. Volgens mij is hij dan nog iets mooier, met uitzicht door de nog kale bomen en veel voorjaarsbloeiers langs het pad: speenkruid, klein en groot hoefblad en zeldzame slanke sleutelbloemen. Maar ook nu was het nog een mooie wandeling met een weelderig park bij kasteel Gunterstein bijvoorbeeld. De route loopt van station Breukelen over het Amsterdam-Rijnkanaal, door Breukelen langs wat aardige plekjes zoals aan de Kerkvaart langs de Stationsweg, op de Kerkbrink en in de Brugstraat.
Waarom het Marskramerpad het landgoed van Gunterstein links laat liggen heb ik me altijd afgevraagd, ik vind het een van de mooiste stukken van de wandeling. We maken een wijde boog door het weelderige park van het kasteel terug naar de Vecht. Na een stukje over het Zandpad langs de Vecht, nu weg, loopt er een pad tussen de weiden naar het Waterleidingkanaal. Het pad is lange tijd afgesloten geweest vanwege het gevaar van instortende bomen (vooral populieren), maar is nu weer open.
De bomen zijn nu omgezaagd en liggen opgestapeld langs het pad, wat een nogal troosteloos beeld geeft. Hopelijk gaat het er in de toekomst weer wat prettiger uitzien. Onder de bomen vandaag kruipt wel rijkelijk maagdepalm met blauwe bloemen, een prachtige bodembedekker, eigenlijk ken ik geen uitgebreider groeiplek dan deze. Iets verderop staat keverorchis te bloeien, een stuk of tien, met geelgroene op kevers lijkende bloempjes. Langs het Waterleidingkanaal daarna geen sleutelbloemen meer, het kleurt nu geel en wit van het koolzaad en fluitekruid.
Vanaf de kade langs het kanaal uitzicht op weiden met bloeiend gras en roodbruine zuring met daarachter het kasteel van Nijenrode aan de Vecht. Bij het Fort bij Tienhoven is een plek met picknicktafel waar ruimte is om te pauzeren. Daarna gaat het Marskramerpad verder langs de Nieuweweg. Mooier is het om verder te lopen langs het Waterleidingkanaal met uitzicht over weilanden, een ooievaarsnest, wilgenbos in de Veenderij en plassen.
Bij de Machinekade loop je normaal linksaf naar de Bethunepolder of kun je verder lopen naar Maarssen. Wij gaan nu rechtsaf over een kade aan de andere kant van een vaart richting de Vecht. Met een rand van paarse en groene smeerwortel (waarvan je de bloemetjes kunt uitzuigen voor honing). Daarna terug langs de Vecht met zicht op de rivier, weilanden, oude boerderijen en kastelen zoals het grote kasteel van Business Universiteit Nijenrode, en opletten op het verkeer op de weg. Een doorsteekweggetje door de polder dat ik op het oog had, bleek toch niet toegankelijk.
Op de Kerkbrink in Breukelen beloonden we onszelf met een ijsje en daarna liepen we door het plaatsje terug naar het station. Het afstand houden tijdens de wandeling gaat over het geheel redelijk, achter elkaar gaat het goed, maar naast elkaar wordt de afstand gauw te kort, merkte ik. En bij het praten heb je al gauw de neiging dichter bij elkaar te komen. Het is vooral een kwestie van attent blijven. Wat mij betreft een mooie en prettige wandeling, gelukkig weer met anderen. Iedereen erg bedankt voor het meewandelen. (Ik stuur later nog bericht als ik de fotoos bij elkaar heb, het kan wel enige dagen duren.)
Foto's

Kijk hier voor de foto's van deze tocht.

 
Reacties deelnemers
jose z. (19-05-2020)
Het was weer heerlijk om te kunnen wandelen. De prachtige mooie sfeervolle foto’s laten zien hoe mooi deze wandeling was. Dank je Dik. 
liesbeth van G. (12-05-2020)
Zo dat was weer een mooi begin. Na de eerste ontlocking. Heerlijk gewandeld en fijn weer een voorloper. Want ik ben erg vaak verdwaald door zelf routes uit te zetten. Dat kan Dik als de beste. Wat een luxe is dat. Bedankt. 

Carpoolen, voorpret of even laten weten wat je vond van de tocht?
Plaats een bericht (alleen voor deelnemers)


terug

deze pagina is zichtbaar voor alle bezoekers van de site www.dewandelsite.nl

  •  
  • LOPUS wandelvakanties
  • TT wandelreizen