Dinsdag
19-05-2020 10:30
Reacties: De Nieuwe Meer en Sloten (rondwandeling)
provincie Noord-Holland  vertrekpunt eindpunt Nieuwe Meersluis aan IJsbaanpad, Amsterdam (rondwandeling)  afstand 15  aantal deelnemers op dit moment 7
 
Reactie dik v. (organisator / kaartlezer)  (20-05-2020)
Hier alvast een verslag van de wandeling bij het Nieuwe Meer en Sloten van dinsdag, de foto s komen later.
Van iemand hoorde ik dat hij of zij een verrassend leuke wandeling in Sloten had gelopen. En ook op de kaart zag het er heel geschikt uit: langs de rand van de Nieuwe Meer en de Ringvaart van de Haarlemmermeer en parkjes en groenstroken om Sloten en aan de rand van Osdorp. Om in gedachte te houden. Dat kwam goed uit toen ik in deze tijd wat wandelingen meer in de buurt wilde organiseren. Dinsdag de proef op de som.
Met z n tienen verzamelden we bij het Nieuwe Meersluisje bij het IJsbaanpad. Behalve de mensen op de deelnemerslijst liepen er nog twee mee van de reservelijst. Een mooie ruime verzamelplek bleek met een rij bankjes langs het sluisje. Wel geen horeca in de buurt, maar dat maakt nu toch geen verschil. Een echte natuurwandeling is het niet is al gauw duidelijk, met autowegen en op groene stroken tussen water en zo nu en dan langs een weg door woonbuurten, maar wel grotendeels groen.
Na het viaduct onder de snelweg door en zo n typisch rommelplekje als aan de stadsrand soms tegenkomt liepen we op het Jaagpad langs de Nieuwe Meer met uitzicht op het meer, dat ooit een wormvormig aanhangsel van de Haarlemmermeer was. We hadden het begin van het pad door het Jaagpadbos gemist (omdat er een bord voor ruiters aan het begin stond). Anders waren we direct door het bos gelopen. Nog bloeiend fluitekruid en nu bloeiende en geurende vlier, die de meidoorn was opgevolgd. Het bos lokte en verderop konden we via een bruggetje verder door het erg ruige bos. Met veel groot glaskruid langs het pad. Een mooi stuk.
Uit het bos liepen we na een bocht langs de Riekersweg over een verhard pad onder de bomen, met veel hondstong dat je eerder in de duinen verwacht. Naar de Oeverlanden, een groen gebied en vogelreservaat naar groene bordjes aangaven. Net zo ruig als het Jaagpadbos, misschien nog iets ruiger met alle natte plekken tussen de bomen en open groene plekken met gele lissen. s Middags op de terugweg had het bos een andere sfeer doordat het ook dienst doet als homo-ontmoetingsplek, zodat overal mannen al dan niet met fiets en blote mannen opdoken. Zodat ik beter mijn oorspronkelijke plan om langs de rand van het meer te lopen had kunnen volgen. Maar zo zie je nog eens iets anders.
Wonderbaarlijk genoeg kwamen we precies op de bedoelde plek het bos uit om door te steken, onder de snelweg door, naar Nieuw Sloten. Over een groene strook langs een waterplas kwamen we bij een trekpontje dat ons naar het Siegerpark bracht. Een klein ecologisch beheerd groen park tussen snelweg en stad en een van de verrassende pareltjes van de wandeling met behalve allerlei coniferen verrassende planten in zogenaamde plas-dras-oevers. Aan de andere kant kom je uit op de groene en onverharde Peilscheidingskade, langs de zuidkant van Nieuw Sloten. Linksom loop je over de kade naar Oud Sloten.
Wij gaan rechtsom, waar de kade al gauw overgaat op verharde paden in een groenstrook tussen waterpartijen en woonwijken van Nieuw Sloten en Slotervaart. Geen natuur maar wel groen, wel met mooi bloeiende bermen met o.a. waarschijnlijk ingezaaide veldsalie, blaassilene en beemdooievaarsbek. Dat brengt ons na oversteek van enkele wegen in het Piet Wiedijkpark. Het park was me bij doorfietsen vroeger bijgebleven vanwege de begroeiing langs het water. Een aardig maar ook niet heel bijzonder een beetje platgetrapt parkje met heel veel banken rond een waterplas. Heel geschikt als pauzeplek. Hierna een stuk verder tussen de woningen door en dan over een verhard pad langs een breed water met de woningen van Osdorp aan de overkant. Wel groen maar geen natuur.
Na oversteken van de weg komen we bij het weilandje de Vrije Geer, door actie van bewoners behouden en nu een erg mooi natuurgebiedje met vier reigersnesten waarvan 1 door een familie reiger bewoond, een ruig stukje veen met weiland veel echte koekoeksbloem en andere bijzonder planten, een paar erg mooi bloeiende Gelderse Rozen met nog net bloeiende mispels erachter. Het tweede pareltje van de wandeling. Hierna lopen we Oud Sloten in met mooi kerkje en oude dorpstraat met een nu gesloten horecaplek.
Over een aardig groen pad onder bomen langs sportvelden komen we bij de Ringvaart van de Haarlemmermeer: een breed stenen fietspad langs woonboten. En volstrekt anders dan ik me had voorgesteld. Alleen de kort geleden omgewerkte berm staat vol kleurige bermplanten, met als verrassing ook ratelaars. Onder de autoweg door komen we weer bij het Nieuwe Meer. Een stukje over een mooi onverhard pad brengt ons op de keuze tussen fietspad of verhoogd tegelpad langs een aangelegd strandje. Dat brengt ons bij paviljoen Aquarius aan het water waar we een ijsje of drankje kunnen kopen en een pauze kunnen houden. ieder op haar eigen grote ronde steen waar normaal zo n 8 personen op zouden kunnen zitten.
Via een aantal kruipdoorsluipdoorpaadjes komen we bij het hek van de Oeverlanden. Daar belanden we tussen de overal opduikende mannen. Misschien hadden we beter het pad dat langs het water lijkt te lopen kunnen nemen. Maar ik vond het gebiedje te aantrekkelijk van de heenweg om er niet doorheen te lopen. Aan de andere kant van de Oeverlanden liepen enkelen direct langs de weg terug naar het beginpunt. Met de anderen liepen we terug via de Riekerweg en nu helemaal door het Jaagpadbos. Om rond 3 uur te eindigen bij de sluisjes waar het nu aanzienlijk drukker was dan in de morgen.
Een wel aardige wandeling waar ik nog eens over na moet denken. Met een paar erg mooie plekken erin en redelijk wat groen. Maar ook nogal wat twijfelachtige stukken. Ik zou het in ieder geval vermijden om s middags door het Oeverlandenpark te lopen. Dan loop je ook wat meer langs de oevers van het Nieuwe Meer zelf. Misschien valt er met wat veranderingen toch nog een heel aardige wandeling van te maken. het was in ieder geval een mooie gelegenheid om eens een niet zo erg bekend stukje Amsterdam te verkennen. Wat het weer betreft was het overigens een prachtige dag. Iedereen weer erg bedankt voor het meewandelen: fijn dat jullie er weer waren. En de fotoos van de wandeling komen binnenkort als ik ze ingeplakt heb en voorzien van bijschriften.
Foto's

Kijk hier voor de foto's van deze tocht.

 
Reacties deelnemers
Roos van O. (22-05-2020)
Wat een uitgebreid en interessant verslag met fraaie foto s! Dank daarvoor Dik. Het leek net of ik de route nog een keer en met veel oplettender ogen aflegde. 
Jessica K. (22-05-2020)
Leuke wandeling in voor mij onbekend gebied van Amsterdam.... De moeite waard om daar nog eens naar toe te fietsen. Bedankt voor de gezelligheid en het zijn weer mooie foto s geworden. Groetjes Jessica 
Jeannet S. (20-05-2020)
Een verrassend mooie wandeling met spannende paadjes en veel afwisseling. Het weer zat ook mee en niet onbelangrijk lekker in de zon gezeten bij Aquarius met koffie en een ijsje. Ik heb genoten van deze wandeling bedankt Dik. Ik ben benieuwd naar de foto s Groet van Jeannet.  
Marjolein K. (20-05-2020)
Hallo Dik, Wat een mooi verslag ! Dank je wel Groeten Marjolein 

Carpoolen, voorpret of even laten weten wat je vond van de tocht?
Plaats een bericht (alleen voor deelnemers)


terug

deze pagina is zichtbaar voor alle bezoekers van de site www.dewandelsite.nl

  •  
  • LOPUS wandelvakanties
  • TT wandelreizen