Vrijdag
22-05-2020 10:40
Reacties: Rond het IJ tussen Centraal Station en Zeeburg
provincie Noord-Holland  vertrekpunt eindpunt IJplein (bij veerpont)  afstand 17  aantal deelnemers op dit moment 7
 
Reactie dik v. (organisator / kaartlezer)  (23-05-2020)
Hier alvast een verslag van de wandeling Van Amsterdam CS via Noord naar Zeeburg en terug, de foto s komen later.
Ik kreeg het idee voor de wandeling door een artikel in het Parool over een groene strook in Amsterdam Noord langs het IJ. (Er waren geloof ik bouwplannen in een deel ervan.) Later fietste ik erlangs van werk in Noord naar Oost. Waarbij me de bijzondere sfeer in het Vliegenbos opviel en de Nieuwendammerdijk. Daar was wel een aardige groene wandeling te maken van Centraal Station naar Muiderpoort, met de Nieuwendammerdijk als extraatje. De mooiste tijd leek me het voorjaar in mei, tot begin juni wanneer de natuur op z n uitbundigst is.
Dat kwam mooi uit toen we een paar weken geleden weer konden wandelen, het zaak was het openbaar vervoer te ontzien en ik bedacht een aantal rondwandeling rond Amsterdam te gaan doen. Alleen moest ik er dan een rondwandeling van maken terug naar het CS, waar door het half een stadswandeling werd. (Overigens bleek ik niet helemaal origineel, want in de lijst van meest gedownloade wandelingen in Noord Holland was een dergelijke wandeling een tijd 1 van de 10.)
Vrijdag de proef op de som. Met 6 deelnemers (1 afzegging). Grotendeels droog, maar met zo nu en dan een stevige wind en na twee-en wat regen. Maar ik was elke keer te laat om mijn poncho aan te doen. Vertrek vanaf het IJplein tegenover het Centraal Station, met de pont over het IJ, dat prominent aanwezig is speelt in de wandeling. Het begint met een pad langs de IJoever met rechts voor een deel vanwege werkzaamheden ingepakte vierkante huizenblokken van Rem Koolhaas. Die meteen leuker worden met de voedseltuin bij een basisschool op de voorgrond.
Via de Gedempte Insteekhaven steken we door naar de Leeuwerikstraat in de Vogelbuurt met arbeiderswoningbouw uit het begin van vorige eeuw en waar de wandeling een stuk een architectuurwandeling wordt. Tussen tegen de Amsterdamse School aanleunende woningen en langs een aparte Bethlehemkerk en het Brederodecollege komen we in het iepenrijke Vliegenbos, het honderd jaar oude oudste stadsbos van Amsterdam. Jammer dat zoveel paden verhard zijn. Hier en daar zijn wel wat kruip-door-sluip-door paadjes ontstaan.
Na een rondje komen we in de brede laan met imposante (wellicht honderdjarige) bomen en bloeiend fluitekruid aan de noordkant en daarna op de Nieuwendammerdijk, die ik laatst als de mooiste straat van amsterdam genoemd zag. Met houten 17e eeuwse kapiteinshuisjes en grote kerk. Iets verderop komen we bij het groen gebied bij het Zwarte Pad een ruig gebied met waterplassen en dijkjes tussen hoge bomen en struiken. Volstrekt anders dan het Vliegenbos en ook weer anders dan het Schellingwouderpark direct aan het IJ waar we daarna door lopen. Vanaf de IJ-oever kijk je zo het Amsterdam-Rijnkanaal in. Langs weilandjes geel van de boterbloemen en langs de oever van het IJ. Waarbij we met 2 trekpontjes een sloot moeten oversteken.
Dan zijn we bij de Oranjesluizen die vanwege het coronavirus zijn afgesloten. Ik snap niet helemaal waarom, maar wellicht omdat de sluizen te smal zijn om elkaar op ook maar 50 cm. te passeren. Dus moeten we over de Schellingwouderbrug. Maar eerst nog over een mooi grasdijkje met een variatie aan grassen en woonboten in het water. Vanaf de brug kijken wer uit over binnen- en buitenIJ. Over het Zeeburgereiland komen we, via de Zuider IJdijk bij de Amsterdamsebrug over jet Amsterdam-Rijnkanaal. Aan de andere kant liggen het Nieuwe Diep en Flevopark. Op verrassend genoeg onbezette bankjes aan het Nieuwe Diep eten we onze boterhammen.
Hierna maken we nog een bochtje door het park en een stukje Amsterdamse geschiedenis langs het oude Oetersdorp met gemaal en tuindershuisjes en de Joodse begraafplaats en kruisen ergens het oudste weggetje van Amsterdam. Bij het verlaten van het park wordt de wandeling een stadswandeling via Javaplein met badhuis en Berlage-woningblokken, Borneostraat, Zeeburgerpad met molen de Gooyer en Brouwerij het IJ (en ijssalon de IJsmolen voor een lekker ijsje), de Sarphatistraat met de onafgebroken gevel van de voormalige kazerne, hetEntrepotdok met een onafgebroken rij pakhuizen (de vroegste uit 1708, het merendeel van 1830 - 1840), het open havenfront bij het Oosterdok met uitzicht op de kolos van het Scheepvaartmuseum en VOC-schip, langs de Museumhaven en voor Nemo langs, en dan achter de Prins Hendrikkade langs over de Binnenkant, met uitzicht op de Montebaanstoren en een rijtje van 4 imposante pakhuizen aan het eind aan de Kromme Waal.
Om de hoek ligt aan de Prins Hendrikkade het Scheepvaarthuis, als een toef slagroom op de taart. En dan zijn we weer terug bij het Centraal Station met de Sint Nicolaaskerk oprijzend boven de Schreierstoren. Waar het bij afscheid weer even begint te regenen. De groene wandeling door Amsterdam Noord was inderdaad een aardige groene wandeling en verrassender dan ik had bedacht. De rondwandeling terug naar het Centraal Station maakt er voor mijn gevoel nog meer een geheel van. Rondom het IJ als een markant water en als historich gegeven in het centrum. Achteraf denk ik dat de anderhalve meter wel hier en daar een deukje heeft opgelopen, maar voor het grootste deel hebben we ons er redelijk aan weten te houden. Iedereen bedankt voor het meewandelen, fijn dat jullie er weer waren. En de fotoos van de wandeling komen binnenkort als ik ze ingeplakt heb en voorzien van bijschriften.
Foto's

Kijk hier voor de foto's van deze tocht.

 
Reacties deelnemers
Ivy G. (28-05-2020)
Dank Dik, prachtige foto s met de bijbehorende geschiedenis.😎 
Elly de L. (28-05-2020)
Prachtige foto s en leuk om alles weer terug te zien. Groetjes Elly  
Elly de L. (23-05-2020)
Het was een heerlijke wandeldag en eindelijk met meer dan 2 personen. Mooie groene route langs het IJ en het Vliegenbos. Nieuwendammerdijk was heel leuk om doorheen te lopen. Ik heb genoten van deze dag. Groetjes, Elly 
Ivy G. (23-05-2020)
Dank Dik voor de organisatie en je verhaal. Het was weer gezellig en tot een volgende keer.Ivy😷😎 

Carpoolen, voorpret of even laten weten wat je vond van de tocht?
Plaats een bericht (alleen voor deelnemers)


terug

deze pagina is zichtbaar voor alle bezoekers van de site www.dewandelsite.nl

  •  
  • LOPUS wandelvakanties
  • TT wandelreizen