Dinsdag
26-05-2020 10:40
Reacties: De rand van het IJmeer, rond Zeeburg en Diemen
provincie Noord-Holland  vertrekpunt eindpunt NS Amsterdam-Muiderpoort (rondwandeling)  afstand 18 - 20  aantal deelnemers op dit moment 6
 
Reactie dik v. (organisator / kaartlezer)  (27-05-2020)
Hier alvast een verslag van de wandeling rond Zeeburg en Diemen, de foto s komen later.
toen ik bedacht om een aantal Amsterdamse rondwandelingen op het programma te zetten kwam ook een wandeling aan deze kant van de stad in beeld. Gebaseerd op twee wandeling die ik hier al had, de klassieke wandeling langs de oude Zuiderzeedijk van Muiderpoortstation naar Muiden (of verder) en een wandeling die ik deze winter voor het eerst had gelopen van Gaasperplas terug naar het Muiderpoortstation. Het eerste deel van de rondwandeling kon ik zo al overnemen: van Muiderpoortstation naar Fort Diemerdam.
Van de wandeling vanaf de Gaasperplas kon ik het volgende stukje overnemen van Fort Diemerdam over het Amsterdam-Rijnkanaal en door de Diemerpolder. Van die wandeling had ik nog twee mooie stukjes over bij Diemen: een rondje door het PEN-bos en de Diemerpolder aan de andere kant van de Diem tegen Diemen aan. En daarna was het via de Kanaaldijk langs het Amsterdam-Rijnkanaal en het Flevopark terug naar het beginpunt / eindpunt. Al met al een tamelijk lange wandeling. Nog even gedacht of de wandeling bij het begin van het Flevopark zou beginnen, maar het stukje door de Indische Buurt vind ik te leuk om dat te laten vallen.
We vertrokken met 5 deelnemers (1 afmelding). Twee deelnemers gaven aan dat ze waarschijnlijk de hele wandeling niet zouden uitlopen. Het beloofde een warme dag te worden, dus eerst hoofd, neus en oren insmeren. In het nieuwbouwblok aan de Insulindeweg zaten zo te zien deuren uit het bijzondere gebouw dat hier eerder stond van de Amsterdamse Schoolarchitect Wijdeveld, de Billen van Wijdeveld. Jammer dat er niet meer van was overgebleven.
Lopend door de buurt merk je dat er toch nog meer bijzondere architectuur en verleden, o.a. Amsterdamse School, is te zien. Vooral rond het Javaplein, de Javastraat en het Javaplantsoen. De Berlageblokken en andere bijzondere sociale woningbouw uit het begin van vorige eeuw, het Elthetogebouw, het Badhuis op het Javaplein, scholen rond het Javaplantsoen. met ondertussen een glimp van het huidige leven in de Indische Buurt. Ik merk dat veel mensen dit ook waarderen. Dan loop je langs de Joodse Begraafplaats waarvan niet veel meer is te zien, zoals hij door weelderige groen is overgenomen, maar die ik mede hierdoor toch altijd een indrukwekkende plek vind.
Door de poorten van het park die ooit bij de Muiderpoort bij het Tropeninstituut stonden komen we in het park waar we een rondje lopen door een oud stukje op de rand van Amsterdam: Oetersdorp, Outerwalenmolen, nu het gemaal aan de molenboezem, tuindershuisjes langs de molensloot en ergens het oudste weggetje van Amsterdam, maar waar. Vaak is het stukje voor mensen een verrassing. Langs het Nieuwe Diep en Herberg Zeeburg lopen we naar de Amsterdamse Brug over het Amsterdam Rijnkanaal. Langs camping Zeeburg en dan lopen we op de Diemerzeedijk. Nog niet zo lang gelden (pakweg 30 jaar) met open uitzicht over het water zover als je kon zien. Toen kwam er een weg, toen een hele stad.
Maar het Ingelandenhuis waar eeuwenlang het Hoogheemraadschap waakte staat er nog, hoewel ook al lang met andere bewoner. Een stukje moeten we over de weg, druk met auto s, wandelaars en fietsen door elkaar. Langs de dijk loopt tegenwoordig (gelukkig) een smal paadje vlak langs het water. Met veel aparte planten. Ik vermoed dat de oorspronkelijk begroeiing wat is geholpen door wat extra zaadsupletie: veldsalie, muskuskaasjeskruid, blassilene, kleine bevernel... Mooi in deze tijd: overal geurt de vlier als een bijzondere wijn. En dat blijft de hele dag zo. Bij de Vrijburcht op IJburg na ongeveer 4 km. blijkt het afhaalkoffiepunt (nog) gesloten. Ondertussen hebben we dan toch even op een betonrichel gezeten.
Daarna over de ingepakte vuilnisbelt van het Diemerpark, op wat lage bomen en struiken na erg kaal en droog, met de kleinste roze ooievaarsbekjes en reigersbekjes die ik ooit gezien heb. Het blijft een merkwaardige plek om te lopen. Maar so kaal en dor heb ik het nog niet eerder gezien. Een stukje druk fietspad, oppassen, oppassen, maar een ander pad is er niet. En dan mogen we langs de voet van de groene dijk naar de Diemerdammersluis en het Fort. Daar zoeken we een mooi plekje op de fortificaties in het gras om te piknikken, ook nog onder een boom.
Dit paadje over de fortificaties maakt de wandeling nog iets mooier als hij was. Een mooi extraatje. Met IJburg achter ons lopen we langs de Diemercentrale over de nieuwe verbindingsweg van IJburg met de rest van de wereld over een forse boogbrug het kanaal over. Twee deelnemers buigen af op zoek naar de bus die verderop moet gaan. Met anderen dalen we aan de andere kant af in de Diemerpolder. Daar staat een zeer kleine rietorchis, hopelijk de voorbode voor meer, maar dat blijkt niet het geval. Over een onverhard pad lopen we langs waterplassen en door polder naar de Diem en daarlangs richting PEN-bos.
Het bos is een mooi klein nat groengebied met veen en broekbos bij Diemen. Maar eigenlijk zijn we te laat in het jaar. Het gras staat meer dan een halve meter hoog en verbergt of er meer te zien is. Ook langs het dijkje opzij van het bos zie je voornamelijk groen, wel met veel roze van echte koekoeksbloem. Het riet is al flink hoog opgeschoten. Volgend jaar iets eerder. Vandaar moeten we een stukje langs de A1 om weer in de Diemerpolder te komen. Mooi uitzicht van een dijkje vanaf een onverhard pad over het ook hier wat te hoog opgeschoten groen. We missen een smal paadje langs een sloot en komen iets te vroeg uit op de Kanaaldijk.
Iets verder dalen we weer af de polder in, naar een plekje met een grote picknicktafel, met ongeveer de gewenste afstanden. En met geurende vlier links een rechts. Langs een sloot met nog steeds bloeiende lissen lopen we richting Diemen. Vandaar lopen we een stuk langs het Kanaal, langs het verharde pad op de dijk blijkt zelfs nog een smal onverhard voetpad te lopen. Overschaduwd door de rijen essen, eigenlijk een geweldige wandelweg. Om van te genieten. Maar ook twee km. lang en recht. En dus om door te lopen. Onder de Nesciobrug en de A10 naar de Ooster Ringdijk met aan het eind een oud bewoond stukje waar nog een werkeloos trekpontje over een sloot ligt.
Langs de Ooster Ringdijk, met uitzicht op het Sciencepark, lopen we naar het Flevopark, de andere kant ervan. Door een stukje park met mooi licht op de groene weiden komen we aan de andere kant langs het einde van de Joodse Begraafplaats, waar een aantal jaren terug een hoekje met graven overeind is gezet. Langs een hoekje met tuintjes met naambordjes aan de Kramatweg komen we op de Valentijnkade, waar ook nog een heel stuk Amsterdamse Schoolarchitectuur is te zien, o.a. een oude school. Het ijzerhard langs de kade aan het water lijkt er nog te staan, maar nog niet te bloeien.
Nog een laatste stukje langs de spoordijk en nieuwbouw uit de zeventiger en tachtiger jaren en dan zijn we terug bij het beginpunt. Vlak daarvoor staat nog een hoog oud pand. Niet het meest bijzondere op het eerste gezicht. Er staat ook een nieuw gebouwde moskee met als bijzondere architectonische vondst twee steunpilaren, vlak voor de ingang. Iedereen voldaan van de wandeling, lijkt. Volgende keer misschien iets meer water meenemen bedenk ik, op een warme dag. Een beetje lange maar mooie stadsrandwandeling. Al met al een redelijk groene wandeling, en veel water. En meer onverhard dan ik gedacht had. Een beetje lang verslag, net als de wandeling. Iedereen bedankt voor het meewandelen, fijn dat jullie er weer waren. En de fotoos van de wandeling komen binnenkort als ik ze ingeplakt heb en voorzien van bijschriften.
Foto's

Kijk hier voor de foto's van deze tocht.

 
Reacties deelnemers
Hilly H. (28-05-2020)
Dank je Dik en medewandelaars voor de mooie en gezellige wandeling door een stukje natuur aan de rand van Amsterdam. Ik genoot! Jammer dat ik afhaakte maar merkte dat het nodig was, hoop volgende keer langer. Vooral Dik bedankt voor de organisatie en de wijze lessen. Groet Hilly 
Ivy G. (27-05-2020)
Dank je wel voor de organisatie Dik. Mooi verslag, niets meer aan toe te voegen.😎😷 groetjes en tot ziens,Ivy 

Carpoolen, voorpret of even laten weten wat je vond van de tocht?
Plaats een bericht (alleen voor deelnemers)


terug

deze pagina is zichtbaar voor alle bezoekers van de site www.dewandelsite.nl

  •  
  • LOPUS wandelvakanties
  • TT wandelreizen