Dinsdag
02-06-2020 10:45
Reacties: Rondje Twiske, natuur bij Amsterdam
provincie Noord-Holland  vertrekpunt eindpunt Landsmeer (rondwandeling)  afstand 18  aantal deelnemers op dit moment 6
 
Reactie dik v. (organisator / kaartlezer)  (04-06-2020)
Hier alvast een verslag van de wandeling van dinsdag rond het Twiske, de foto s komen later.
Toen ik bedacht om een aantal Amsterdamse rondwandelingen op de agenda te zetten met vermijden van het openbaar vervoer, nadat het weer mogelijk was via de wandelsite te wandelen, paste de wandeling rond het Twiske (voor de derde keer) daar mooi bij als wandeling vijf. Na het Nieuwe Meer en Sloten, Tussen Amsterdam Centraal en Zeeburg via Noord, een rondje langs het IJ en langs Diemen vanaf Muiderpoort en het Amsterdamse Bos. Het Twiske is wel niet helemaal in Amsterdam maar het ligt er wel vlak tegenaan. En Landsmeer waar de wandeling begint is met de fiets in (minder dan) een uur te bereiken vanuit Amsterdam, ook vanuit Amsterdam Zuid.
De tocht langs het Noordhollands Kanaal en door de polder is heel aardig (ook zonder afwezige weidevogels als kievit, grutto of tureluur). Helemaal zonder openbaar vervoer lukte niet, want het kon niet zonder pont, met mondkapje. Over de Schellingwouder Brug was me teveel. In Landsmeer konden ook weer terecht op het cafeterras bij de De Driesprong, waar alles netjes op (bijna) 1,5 meter was ingericht en een pompje bij de ingang stond met handwasgel. Uiteindelijk waren er (maar) 6 deelnemers. Waarom de wandeling kennelijk minder populair is, is me niet echt duidelijk. Misschien doordat het Twiske vooral naam heeft als recreatiegebied. En dat daardoor het idee dat je er een mooie wandeling kan maken niet helemaal aanslaat.
En misschien speelt de schroom voor het openbaar vervoer met de bus en het toch aardige stuk ook een rol als drempel. In feite is er om het recreatiegebeuren heen heel goed een mooie wandeling te maken. Niet minder dan op andere plaatsen in de omgeving (het Varkenslandpad bij Watergang uiteraard uitgezonderd). Dwars door stukken veenweide, langs en over brede waterlopen met wat bos hier en daar. En (nog eens extra nagekeken) voor allergrootste deel op onverharde paden. Wel bijzonder aan deze kant van het land. Wat welontbreekt zijn de dorpjes die je in waterland hebt. Voor sommige kan ook het weer een belemmering geweest zijn. Het weer was te goed. Er werd tot 28 graden warmte verwacht. En een groot deel van de wandeling ging door open gebied.
Gelukkig bleek er toch zo nu en dan toch nog een zuchtje wind langs te komen ter compensatie. Vanuit Landsmeer moet je eerst langs sportvelden het dorp uitlopen, met kort een uitzicht over een waterplas, dan loop je (op een paadje) langs het Luyendijkje richting Twiske. De Twiskemolen aan de overkant van het water. In het Twiske loop je door een ruigte naar de zorgboerderij, langs hoge wilgen en de sterke geur van bloeiende vlier. Ooit stond het hier egaal paars van orchidee-en. In het gras bij de boerderij komen we de eerste bloeiende rietorchissen tegen in het grasland. Vorige jaren was ik aan de late kant en waren ze al over hun top. Deze keer zijn we een beetje (weekje) aan de vroege kant.
Maar ik zie veel orchidee-en op plaatsen waar ik ze vorig jaar niet zag. Na een stukje fietspad komt een van de mooiste stukken van de wandeling, dwars door veenweiden met oversteekjes via drijfbruggetjes en uitzichten van bovenaf op water en graslanden. Dan nog een stukje fietspad (er ligt een beter onverhard pad naast ontdekte ik). Het stuk daarna is een stukje om in vergelijking met wat ik oorspronkelijk op papier had staan.Maar op deze manier kwam ik twee jaar geleden langs veldjes naast het fietspad die vol orchidee-en staan. Dus houd ik dit stuk in de wandeling. Via de oostkant van het gebied buigen we langs smallere paadjes weer naar het noorden.
Het is even uitzoeken hoe we precies waar zijn uitgekomen, maar echt de weg kwijtraken kun je niet omdat het gebied maar smal is tussen de weg bij Den Ilp en de waterplas. Via een lang recht pad komen we bij De Belt, de oude vuilnisbelt. Met ruige paadjes met uitgebloeid fluitekruid en bloeiende hondsroos. En veel vogels, grote bruine kiekendieven, karekieten, zwaluwen scherend door de lucht, tjiftjaf, fitis, snor, veel ganzen en natuurlijk futen, meerkoeten in het water en een paar families zwanen met jongen. Daarna, na een stukje dijk met uitzicht en een stukje bos komen we bij de plas waar we langs de ligweiden aan het water lopen. Aan de overkant staan koeien aan het water.
Na een stukje langs het recreatiegebied aan het water komen we bij een plekje met een picknicktafel in een grote schaduw en een bankje in de zon. Mooi voor een wat langere pauze. Hierna lopen we door een kaal gebied met veel russen en een dijkje om het Twiske heen. Aan het dijkje aan de andere kant staan weer rietorchissen. Het pad aan de westkant zigzagt om waterlopen heen. Voor bijzondere planten moet je hier niet zijn, Zoals geldt voor heel vlak Noord-Holland boven het IJ. Door de hoeveelheid zilt is het aantal soorten aanzienlijk kleiner dan elders. (Wel heb je een aantal soorten in de nazomer die dan weer typisch zijn zoals de paarse zulte of zeeaster en de hoge moerasmelkdistel.) Misschien de wandeling eens in de nazomer doen.
Op en langs het pad wat zilverschoon met gele bloempjes en paarse distels. Dat is het vooral. Wel speciaal is de grote kaardebol die al hoog opschiet maar nog niet bloeit. Op het water tussen het riet mensen in roeibootjes en rode kano s. Zigzaggend door het kale grasland om de waterlopen heen (en soms erover) komen we aan de zuidoostkant van het Twiske, de kant van Oostzaan. Langs een rand hoge populieren komen we in een bossig gebied, deels begraasd opzij van het recreatiegebied en het haventje. Bij het haventje kunnen we terecht voor een drankje en wat erbij (tevoren gebeld). Veel ruimte, maar ze zouden voor een dag als dinsdag wat meer schaduw moeten organiseren. Helemaal op orde is alles niet, maar er is wel een mooi plekje in de schaduw.
Vandaar terug naar Landsmeer is het nog ongeveer een uur lopen. Kort door een parkachtig stukje maar daarna over bochtige paadjes tussen bomen door en door een rietlandschap. En tenslotte op een pad langs de ringvaart van de polder mooi tussen bomen en struiken, weer veel bloeiende en geurende vlier, en voor onze voeten is het pad afgezoomd met een rand van wilgepluis. Verderop lopen we langs de voet van de dijk en dan erover. Naar de Twiskemolen. Daarvoorbij buigen we weer af naar Landsmeer langs het Luyendijkje en de sportvelden.
Rond vieren zijn we terug bij de Driesprong waar ieder zijns weegs gaat. De wandeling blijkt iets meer dan ik had aangegeven, ongeveer 18,5 km. Met zijn twee-en drinken we nog wat op het terras. Daarna fiets ik terug naar Amsterdam. Iedereen bedankt voor het meewandelen en voor de aangename dag, fijn dat jullie er weer waren. En de fotoos van de wandeling komen binnenkort als ik ze ingeplakt heb en voorzien van bijschriften.
Foto's

Kijk hier voor de foto's van deze tocht.


Carpoolen, voorpret of even laten weten wat je vond van de tocht?
Plaats een bericht (alleen voor deelnemers)


terug

deze pagina is zichtbaar voor alle bezoekers van de site www.dewandelsite.nl

  •  
  • LOPUS wandelvakanties
  • TT wandelreizen