Vrijdag
12-06-2020 10:45
Reacties: Tussen Leersum en Amerongen - Cotlandenpad
provincie Utrecht  vertrekpunt eindpunt Leersum (rondwandeling)  afstand 16,5  aantal deelnemers op dit moment 7
 
Reactie dik v. (organisator / kaartlezer)  (14-06-2020)
Hier alvast een verslag van de wandeling van vrijdag rond Leersum en Amerongen, de foto s komen later.
Ineens kwam de gedachte bij me op aan het pad door westelijke Amerongse Bovenpolder. Hoe zou dat er nu bijliggen. En beelden van de wandeling door de open polder kwamen in m n hoofd. Met wanden van hondsroos in een houtwal. Terwijl ik bedacht dat het nog niet te laat was om de wandeling voor begin juni op de agenda te zetten. Het bleek een mooie wandeldag vrijdag. De hoge temperatuur werd gematigd door een aangenaam windje. Een groot deel van de wandeling loopt bovendien door bos. Een deelnemer bleek een andere afspraak over het hoofd gezien te hebben en moest afzeggen. Zes deelnemers bleven over.
Het is een mooie, gevarieerde wandeling rond Leersum en Amerongen. In het begin volg je grotendeels het Cotlandenpad, een klompenpad door een coulissenlandschap rond kasteel Zuylenstein. Daarna loop je over dijkjes en weiland door de Bovenpolder, wat mij betreft het mooiste deel van de wandeling. Dan langs de achterkant van kasteel Amerongen naar het Berghuis aan de andere kant van Amerongen. Vandaaruit loop je over de Amerongse Berg vooral door bos terug naar Leersum.
Pannekoekenhuis Jansen (voorheen Leersums Laarsje) aan de voet van de kerk bleek ook met anderhalve meter afstand een geschikte plek om s morgens af te spreken. Bovendien is het de enige plek die (vrijdags) om 10 uur open is. Langs de rand van Leersum liepen we langs oude boerderijen en uitzicht op landerijen richting Zuylenstein, met beuken- en eikenlanen. Bij de laatste met waarschuwingen tegen de eikenprocessierups. In vergelijking met vorig jaar begin juli viel het aantal nesten mee.
Een deel van het Cotlandenpad bleek vanwege het coronavirus afgesloten (met een aankondiging dat het was afgesloten). Het betekende een inkorting van ongeveer 2 km., wat de meeste deelnmers niet erg vonden. Onder de eikenbomen door kwamen we al gauw op de Lekdijk. Het gemiste stuk is wel een aardig stuk, vooral in het voorjaar erg mooi als o.a. de bosanemonen bloeien. Over de dijk ligt de Bovenpolder, met een mooi bochtig pad deels over dijkjes en langs watertjes, deels door weilanden. Het gras oogde droog, ook voor de tijd van het jaar, geen velden geel streepzaad als een vorige keer. Wel veel paars knoopkruid, margrieten, kraailook en wat beemdkroon. Karekieten en rietzangers (denk ik) in het riet. Met het windje erbij is het zelfs aangenaam.
De hondsroos bloeide niet zo uitbundig als vorige keer. Maar het uitzicht over de uiterwaardepolder blijft bijzonder. Ik vind dit absoluut een van de mooiste paden die ik ken (buiten de duinen). In een gemaaid weiland lag een vreemde vogel. In waterplassen zwanen, wilde eenden en enkele bergeenden. Onder de eiken door over de hoge dijk om kasteel Amerongen heen en dan langs het paadje langs de grens van Amerongen en de polder met uitzicht op de kerk van Amerongen. Iets verderop staan bankjes langs het pad met uitzicht op de polder. Een mooie plek voor een pauze verspreid over de bankjes. (Met een nieuwsgierige mevrouw die zich over veel verbaasde.) Iets verderop klim je naar een oude galgeplaats.
Langs het informatiecentrum over de tabakscultuur die hier lange tijd belangrijk was, met twee overgebleven tabaksschuren. En toen het bos in naar het Berghuis. Het zou gesloten worden vanwege problemen tussen Staatsbosbeheer en de pachter, maar is (gelukkig) nog steeds open. In de schaduw was genoeg plek om te kiezen waar we konden zitten met ons zevenen. Ik denk dat dat in het weekend wel moeilijker zal zijn. Daarna omhoog het bos in: eerst naar de vreemde plek de manege, een ronde open plek met radialen vanuit het midden, waar een grote eik schaduw geeft. En daarna naar de 69 meter hoge Amerongse Berg, het hoogste punt van Utrecht.
Omlaag en verder door het bos, over de Vlakke Berg, met langs het pad verrassend wat (kleine) bosbes, al goed van smaak. Aan de overkant van de Bergweg komen we uit aan de bovenkant van een omlaag lopend heideveld, uitkijkend over het open veld. Waar we vervolgens omheen lopen. Via paden door het bos lopen we naar het zuiden iets rechts aanhoudend zodat we bij een open graanakker aan de rand van Amerongen uitkomen. Slingerend door bos kijken tenslotte uit over een grotere graanakker (rogge, met niet heel lange sprieten) die doorloopt tot bij Leersum. Over het graanveld waait een verfrissend windje.
Door Leersum komen we ruim voor vieren weer uit op het Kerkplein en bij Pannekoekenrestaurant Jansen waar we nog iets drinken als afsluiting van de wandeling. Ik vond het een erg prettige en ontspannen wandeling. Iedereen bedankt voor het meewandelen en voor de prettige wandeldag, fijn dat jullie er weer waren. Bedankt voor het gezelschap en de sfeer. De fotoos van de wandeling komen binnenkort als ik op orde heb.
Foto's

Kijk hier voor de foto's van deze tocht.

 
Reacties deelnemers
Corrie L. (15-06-2020)
Dik, nogmaals mijn dank voor de prachtige wandeling. Door het lezen van het verslag zie ik alles opnieuw voor mij. Zeker ook de Amerongse Bovenpolder vond ik een echte verrassing. Door de oude schuren en de graanvelden kreeg ik het gevoel dat ik een stukje terug in de tijd was. Dankzij het kleine, fijne gezelschap, de horeca die weer open was en het prachtige weer was het echt een dag met een gouden randje. Allen hartelijk dank. Tot ziens, Corrie  

Carpoolen, voorpret of even laten weten wat je vond van de tocht?
Plaats een bericht (alleen voor deelnemers)


terug

deze pagina is zichtbaar voor alle bezoekers van de site www.dewandelsite.nl

  •  
  • LOPUS wandelvakanties
  • TT wandelreizen