Dinsdag
09-06-2020 10:30
Reacties: Rond Waterland, langs Schellingwoude, Ransdorp en Volgermeer
provincie Noord-Holland  vertrekpunt eindpunt Amsterdam (rondwandeling)  afstand 18  aantal deelnemers op dit moment 7
 
Reactie dik v. (organisator / kaartlezer)  (11-06-2020)
Hier alvast een verslag van de wandeling van dinsdag vanuit Schellingwoude door Waterland, de foto s komen later.
Er was een tijd dat ik tamelijk veel in Waterland kwam, op de fiets en wandelend. Ransdorp, Holysloot, Durgerdam. Vooral bij Holysloot loopt een mooi pad door de weilanden. Maar wat me de jaren daarna weerhield om hier te wandelen was dat je zoveel over verharde fietspaden en wegen liep. Nu ik het idee had om een aantal rondwandelingen rond Amsterdam op te zetten te bereiken zonder ov, vond ik dat Waterland niet kon ontbreken. Enkele van de mooiste stukken (m.n. bij Holysloot) waren op het ogenblik niet toegankelijk vanwege het broedseizoen of omdat het pontje niet vaart. Maar een wat kortere rondwandeling vanuit Schellingwoude langs Ransdorp, het Volgermeer en Zunderdorp was wel mogelijk.
Een voordeel van deze wandeling is dat hij door het Volgermeer komt, waar ik nog niet eerder kwam en waar ik nieuwsgierig naar was. En verder was ik benieuwd of enkele paden er waren waar de kaart niet duidelijk uitsluitsel over gaf. Dus waren we dinsdag, met 7 deelnemers en 1 persoon van de reservelijst, om 10.30 bij het witte kerkje van Schellingwoude. Met gunstig weerbericht. Het zou in ieder geval droog blijven. Om te beginnen moesten we om enkele volkstuincomplexen heen, op een smal (onverhard) pad langs een water. Daar was een eerste aangename verrassing: een mooi plekje met een poeltje met eromheen ratelaars en de eerste paarse orchidee-en).
Onder een weg door kwamen we daarna bij een tweede volkstuincomplex met de volgende verrassing, het toegangshek aan de andere kant die toegang moest bieden tot Waterland zat dicht. Gelukkig werd het hek na enig roepen onzerzijds door een vriendelijke vrouw opengedaan. Het hek gaat s nachts dicht en niemand had het die ochtend al open gedaan. Over een wit bruggetje liepen we jet fietspad op, Waterland in richting Ransdorp, de afgeknotte toren voor ons in het vlakke weideland. Hoe mooi zou een wandelpad hier niet geweest zijn. Gelukkig liep er langs het fietspad wel een voetpad.
Vlak voor Ransdorp werden we begroet door een zangvogeltje in het riet, dat ons frappeerde door zijn gezang en door niet weg te vliegen zodat we het naar hartelust konden fotograferen, misschien een rietzangertje. Langs de op een terp gelegen kerktoren en kerk van Ransdorp en verder langs de weg door het plaatsje met verschillende houten huizen en stolpboerderijen, net als elders veel uit (het eind van) de 19e eeuw. Om te ontdekken dat je waarschijnlijk ook aan de andere kant van de Kerkelandersloot over de Dorpsweg door het dorp kunt lopen.
Verder over het fietspad langs de Nieuwe Gouw (met verkeersweg). Aan de slootkant zeggen, russen en in het water biesjes. Een enkele zwanebloem. Daarna verder langs de lange Poppendammergouw naar de Holysloter Die. Ik had gehoopt (op grond van een niet heel duidelijke kaart) dat daar een pad over een dijkje naar het Volgermeer zou lopen. Maar niets wees er op dat het er ook echt was. Dus we liepen verder naar de Belmermeer richting Broek in Waterland. Langs de weg vergeetmenietjes en aan de andere kant van de sloot blauw glidkruid. Enkele grutto s sloegen alarm vanaf een paaltje. Eentje vloog op om na een rondje weer op hetzelfde paaltje vlak voor ons terug te komen. Mooi, maar ook treurig omdat er nog maar zo weinig zijn.
Een tractor met maainstallatie kwam ons achterop en begon de rechterberm te maaien. Bij een boerderij een Rustplek met genoeg plaats om er gebruik van te maken. Via de Belmermeer kwamen we bij de Volgermeer bij Broek in Waterland. (Naar rechts ging het pad naar het niet varende pontje naar Holysloot.) Daar bij het begin van het Volgermeer stonden banken waar we konden pauzeren. Door de oostelijke kant loopt een wandelroute gemarkeerd met gele paaltjes waar ik nergens informatie over kan vinden. Het hek ernaartoe was ook afgesloten en een toegangsplaats verderop bestond uit een soort wed voor auto s door het water.
Na een pauze gingen we verder met een tamelijk verrassend stuk wandeling door de Volgermeerpolder. Hier ligt het grootst vervuilde gebied in Nederland, dat na sanering, waarbij het gif in folie is ingepakt, sinds 2011 weer toegankelijk is. Je loopt door het gebied op dijkjes tussen plassen met riet. Er vind om het gebied onderzoek plaats naar veenvorming in die rietplassen. Veel karekieten in het riet. En op de dijken een zee van margrieten, met hier en daar meer bijzondere soorten. Hier en daar weer rietorchissen, een heel fijn soort hertshooi. En bovenal bijenochissen, een heel hoekje en verderop nog een langs het pad.
Het gebied maakt zijn verwachtingen voor mij volop waar. Een verrassend gebied. Via het fietspad vanuit het gebied en over een onverhard pad langs het Zwet komen we in Zunderdorp. En dan lopen we via een stukje weg en een fietspad langs de rand van Waterland terug naar Schellingwoude. In het water waterlelies, gele plompen en gele watergentiaan. En erlangs heel veel paarse rietorchissen die allemaal net weer iets anders lijken. Langs het mooie poeltje komen we weer terug bij het kerkje van Schellingwoude.
De wandeling gaat inderdaad over veel verharde wegen en paden. Misschien te veel vond ik op een gegeven moement. Maar als je je daar overheen weet te zetten zijn er ook de verrassingen. Bijna tot mijn eigen verbazing merkte ik dat ik na alle rietorchissen aan het eind langs de Zwartegouw het ineens een mooie wandeling ging vinden. Na afloop zijn we met het grootste deel van de deelnemers nog iets wezen drinken bij het restaurant van Landmarkt aan de Schellingwouderdijk. Op de rand aan het water bij een grote door hommels bezochte struik gevleugeld helmkruid met vierkante stengels. Als je de wandeling omdraait kun je ook tegen het eind ervan in de middag bij De Zwaan in Ransdorp waarschijnlijk terecht.
Ik vond het terugblikkend een mooie wandeling, al had ik momenten dat de verharde wegen wel genoeg vond. Het moment van de wandeling bleek ook goed uit vallen, met zoveel orchidee-en langs het pad. Enkele grutto s vlakbij en langsvliegende scholeksters moesten het goedmaken voor veel ontbrekende weidevogels. Iedereen bedankt voor het meewandelen en voor de prettige wandeldag, fijn dat jullie er weer waren. Bedankt voor het gezelschap en de prettige sfeer. De fotoos van de wandeling komen binnenkort als ik op orde heb.
Foto's

Kijk hier voor de foto's van deze tocht.


Carpoolen, voorpret of even laten weten wat je vond van de tocht?
Plaats een bericht (alleen voor deelnemers)


terug

deze pagina is zichtbaar voor alle bezoekers van de site www.dewandelsite.nl

  •  
  • LOPUS wandelvakanties
  • TT wandelreizen