Vrijdag
19-06-2020 10:45
Reacties: Duin en Kruidberg en het Kennemerstrand
provincie Noord-Holland  vertrekpunt eindpunt NS Santpoort-Noord (rondwandeling)  afstand 20,5  aantal deelnemers op dit moment 4
 
Reactie dik v. (organisator / kaartlezer)  (23-06-2020)
Hier is een verslag van de wandeling van vrijdag door Duin en Kruidberg en rond het Kennemerstrand bij IJmuiden, de foto s komen later. Het verslag was helemaal door mijn hoofd geschoten. Vandaar dat het een beetje laat is.
Duin en Kruidberg is bij de meeste wandelingen een beginnetje van een wandeling door de Kennemerduinen. Dat doet het gebied tekort vind ik, het gebied is op zich afwisselend en karakteristich genoeg om er een wandeling te maken die het recht doet. Jammer genoeg is er in de duinen zelf geen horeca, dat zit allemaal bij station Santpoort-Noord. Maar IJmuiden-Strand zit vlakbij en zo krijg je er meteen een extra stukje strandwandeling bij. Achter het strand bij IJmuiden ligt ook nog een bijzonder stukje spontaan natuurgebied, waar in deze tijd van het jaar verschillende zeldzame orchidee-en groeien. En zo krijg je bij elkaar een tamelijk bijzondere wandeling.
Met zoveel mooie punten dat ze niet goed in een wandeling passen, ontdekte ik vrijdag. Waarbij je moet kiezen tussen het mooie pad door de Hubertusvallei of de poeltjes met verschillende soorten waterplanten verder langs de Koningsweg. Jammer is ook dat de hele wandeling al gauw aan de lange kant is. Heen en terug meer dan 20 km. Ook nadat al wat is ingekort. Daarom liep ik de wandeling de laatste keren als lijnwandeling. Lastig voor wie met eigen vervoer was. Vanwege de coronatijd kunnen we op het moment alleen rondwandelingen doen. En dan is hij eigenlijk net te lang.
Vrijdag telde de deelnemerslijst 4 personen, een drietal personen hadden vanaf het weekend afgezegd. Maar er stond ook niemand meer op de wachtlijst. Misschien had de afstand iets met het kleine aantal deelnemers te maken. Het weer was prachtig, ik was zelfs bang dat het te warm en zonnig zou worden. Maar gelukkig viel dat mee, wellicht ook door een beetje wind. prettig is dat vooral de terugweg grotendeels door bos en bosjes loopt. Manege Kennemergaarde is een mooie afspreekplek en het was prettig dat we er weer terecht konden. Vlakbij ligt ook nog Hoeve de Kruisberg, bij de ingang van het duin. Maar je moet kiezen en Duin en kruidberg ligt net wat praktischer, vlak naast het station.
De wandeling heeft veel afwisseling en loopt van het begin af door historisch gebied van het duingebied op deze plek. Door een parkje op oude duinen, Park Kennemergaarde, met een statig (19e eeuws) landhuis, ooit het Sterrebos van het oude landgoed Kruidberg. Over een niet onprettig voetpad langs de weg met uitzicht op het kasteelachtige ook 19e eeuwse landhuis dat eruitziet alsof het er altijd al heeft gestaan. In het duin loop je nog even over de lage binnenduinrand, oude duinen. Voor je tegen de hoge binnenduinen opklimt, jonge duinen vanaf ongeveer 1000 jaar ontstaan. Nu begroeid met beukenbos.
Op verschillende plekken staan beukenstobben die vertellen dat hier ooit hout gekapt werd voor gebruik. Niet gek met verschillende boerderijen vlak aan het duin. Hoog over het duin loop je naar de Zanderij, een oude zandafgraving. Langs het paadje met een steile afgrond ernaast groeit het zeldzame trosglidkruid, dat vrijwel alleen hier in het duin voorkomt. Over een dijkje door de zanderij en een weggetje loop je de Heerenduinen in met eikenbos. Bij een jachtopziendershuis bivakkeert een forse troep damherten, een stuk of twintig. Het pad door het bos brengt ons bij een Tankgracht uit de 2e wereldoorlog. Langs de rand veel hondstong en nog een glidkruid, blauw glidkruid.
Een groot deel gaat over brede duinwegen, wellicht oude jachtwegen uit de tijd dat het hier jachtgebied was. Ertussen een mooi smal afsteekpad langs een inmiddels dichtgegroeid paraboolstuifduin. Op een hoog punt kun je mooi zien hoe het duin zich ontwikkeld heeft via paraboolduinen tot kamduin. Veel verschillende soorten rozen: hondsroos, de meest algemene, naar appeltjes geurende egelantier en duinroos en wie weet welke meer zeldzame. De Koningsweg brengt ons bij het Duinmeer met vogelkijkehut (ganzen op het water) en een bankje, voor een pauze. Er staan ook wat rietorchissen en vleugeltjesbloem.
Al met al weinig vogels. Wel tamelijk veel vlinders. Daarna steken we via het mooie Hubertuspad door de Hubertusvallei door, langs een stuifduin, naar de Zeeweg. Daar kijken we van een hoog punt terug op het hoge zanderige duin. Aan het begin van de Zuidervlakte wacht een vosje ons op aan de rand van duindoornstruiken. In de vallei staan wat rietorchissen, maar niet zoveel als een paar jaar terug. Deze winter stond hier alles onder water en het is nog steeds erg nat op de grond. het ruikt naar watermunt. Aan de voet van de zeeduinen staat een grote kudde Koniks ons op te wachten. Wat niet iedereen prettig vindt.
Ook staat er een grote plek met uitzonderlijk hoge schermbloemigen, tot zeker 2 m. hoog. Er ligt ook een los plantje met lange wortels in het zand op het pad over het duin. Het moet wel gevlekte scheerling zijn, zeer giftig). Aan de andere kant van het pad over het zeeduin, het Strandvonderspad liggen jonge zich nieuw vormende duinen. Met een mooie plek met grote roze zeewindes in het zand. Van bovenaf van de zeereep kijk je uit op een groot en breed stuifduin dat hier weer is vrijgemaakt en dat door het duin moet gaan lopen. Op het strand rijden wagens die zich via grote windzakken laten sturen door de wind.
Bij IJmuiden ligt strandpaviljoen Beach-Inn, met de sfeer van een dorpscafe aan het strand. Waar we iets drinken met een en ander erbij. Dan maken we een rondje door het gebied van het Kennemerstrand hier de afgelopen tijd na uitbreiding van de havenmond en pieren ontstaan als resultaat van natuurcompensatie. Bijzonder met roze teer guichelheil en verschillende zeldzame orchidee-en. Ik had er wel wat langer willen rondkijken, maar we moeten ook nog terug. Een deelnemer zoekt de bus op. Ik had inmiddels ontdekt dat mijn horloge uit mijn broekzak was gevallen. Hij was ook gevonden. En op een steen langs het pad gelegd. Jammer genoegd was mij niets gezegd.
Terug over het strand. Ik besluit nog even langs het Duinmeer te lopen. Misschien ligt het horloge er nog. Nee dus. Wel zie ik een paar erg mooie poeltjes langs de Koningsweg. Verder over het mooie Olmenpaadje naar Santpoort- Noord. Dan vooral door bos, langs een stuk kastanjekerkhof, kruisbessenstruiken met grote kruisbessen en een taxusbosje terug naar het begin van de wandeling. Al met al wel een mooie wandeling. Wat mij betreft iets aan de lange kant. En er is eigenlijk van het begin af teveel te zien. Rond 6 uur was ik na alle omwegen weer op het station. Iedereen bedankt voor het meewandelen en voor de prettige wandeldag, fijn dat jullie er weer waren. Bedankt voor het gezelschap en de sfeer. De fotoos van de wandeling komen binnenkort als ik op orde heb.
Foto's

Kijk hier voor de foto's van deze tocht.


Carpoolen, voorpret of even laten weten wat je vond van de tocht?
Plaats een bericht (alleen voor deelnemers)


terug

deze pagina is zichtbaar voor alle bezoekers van de site www.dewandelsite.nl

  •  
  • LOPUS wandelvakanties
  • TT wandelreizen