Dinsdag
30-06-2020 10:40
Reacties: Twee kanten van de Nederrijn bij Grebbeberg en Blauwe Kamer
provincie Utrecht  vertrekpunt eindpunt NS Rhenen (rondwandeling)  afstand 16,3 - 17,5  aantal deelnemers op dit moment 9
 
Reactie dik v. (organisator / kaartlezer)  (01-07-2020)
Hier is alvast een verslag van de wandeling van dinsdag rond de Grebbeberg en Blauwe Kamer, de foto s komen later.
Het was een erg mooie en gezellige wandeling dinsdag. Om een of andere reden zijn wandelingen aan deze kant van het land vaak nog iets gemoedelijker dan op andere plaatsen. Met nogal wat oude bekenden ook, vanuit nogal wat verschillende plaatsen, niet allemaal in de buurt. Hoewel een persoon nog afwezig was, zonder bericht, gingen we mooi rond 10.40 op pad. Ik vind de wandeling op het uiterste puntje van de Utrechtse Heuvelrug zelf een erg mooie wandeling. Zeker ook door de overgangen in het landschap tussen de hoge Grebbeberg en de lager gelegen vallei en tussen berg en rivier. Het was de vierde keer dat ik de wandeling liep. De tweede keer in dezelfde vorm
De eerste keer was de wandeling langer en zat er nog een stuk aan door het boerenland van de Gelderse Vallei aan de kant van Wageningen. Daarna had ik hem in moeten korten en liepen we terug langs de onderkant van de Grebbeberg. Maar voor de laatste keer had ik de mogelijkheid gezien om langs de andere kant van de rivier terug te lopen. (Ook een NS-wandelroute loopt zo.) En dat maakt de wandeling nog iets meer af. Als je hem nog weer iets langer (en vollediger) wilt hebben dan zou je het bochtje door de vallei, vanaf de Grebbeberg langs de Grift en dan naar de Blauwe Kamer, er weer aan kunnen plakken. Dan beslaat de wandeling nog iets meer alle landschaptypen die er hier zijn.
Vanaf het station loop je vrijwel meteen het hooggelegen bos op de Laarsenberg in (48 m. hoog), met een brede beukenlaan. Via een paadje kom je uit aan de bosrand waar je over (oude) akkerlandjes op de berghelling uitkijkt op de groene vallei aan de voet van de bergen. De akkertjes zijn ingezaaid met rogge met daartussen oude akkeronkruiden als korenbloem, gele ganzebloem en (giftige) roze bolderik. Volgens mij worden de akkers beheerd door het Utrechts landschap en hebben ze meer een landschappelijke functie en voedselbron voor het wild dan dan een productiefunctie. Vanaf de berg loop je tussen de akkertjes door omlaag naar de groene graslanden.
Waar nu weilanden liggen stond ooit kasteel Den Hooghen Horst, waarvan de contouren nog te zien zijn van bovenaf in de patronen in het land. Door het bos en langs een bosrandje lopen we naar herdenkingsplaats voor de gevallenen van de 2e wereldoorlog bovenop de Grebbeberg. Via een paar mooie beukenlanen lopen we naar de rand van de stuwwal waar aan onze rechterhand de berg steil omlaag gaat, hier bij het uiteinde van de heuvelrug sterk ge-erodeerd door de erlangs stromende rivier. We lopen om een diepe inkerving in de steile rand van de berg, met een omlaag lopend dal. Naar de zgn. Koningstafel. Hier ligt een middeleeuwse ringburcht bovenop de berg, vermoed wordt uit de 7e eeuw.
De naam stenen tafel komt van een platte steen die hier in de 17e eeuw was geplaatst door Frederik V van de Palts, een huisvriend van de Oranjes, die hier jachtfeesten hield. Nu zie je behalve de herstelde wallen van de burcht vooral een kasteelachtig bouwwerk, een 19e eeuwse boswachterswoning. Volgens het weerbericht zou het weer vandaag droog blijven, met regen later in de middag. Maar terwijl we net nog uitkeken over door de zon beschenen akkertjes, komt er nu een miezerregen opzetten terwijl op een plateau uitkijken op de rivier beneden, met vooral uitzicht op waterplassen en open velden in de Blauwe Kamer. Via een 50 meter hoge stalen trap zonder leuningen daal je af naar de rivier. Over de Grebbedijk of op een paadje langs de voet ervan lopen we naar de Blauwe Kamer, met uitzicht op een dijkflora van wilde cichorei, knoopkruid en geel bitterkruid, met aan de vboet van de dijk veel agrimonie en grote kaardebol met op natte plekken valeriaan.
Vanwege het coronavirus is er in de Blauwe Kamer eenrichtingverkeer op de paadjes, zodat je ze in twee rondjes moeten lopen. Eerst een rondje langs de rivier waar koeien en paarden grazen in de uitgestrekte ruigte, een stier staat te brullen. Op een hooggelegen uitkijkplek houden we een pauze. De zon is weer terug, maar met nogal wat wind. Langs de rivier hebben we uitzicht op de gerenoveerde toren van de Cunerakerk in Rhenen. Er groeit kruisdistel en kattedoorn en een ongewone gele rolklaver. Daarna maken we een tweede rondje over het oude terrein van de steenfabriek, waarbij we uitkomen langs de rivier. Vlakbij de veerpont naar Opheusden. Aan de rivierkant een grote plek wilde marjolein en stekelnoot en heel veel gele zwarte mosterd met honinggeur.
Het veer naar Opheusden is een van de oudste in het land, al genoemd rond 1300 en misschien al uit de 9e eeuw. Het Veerhuis aan de overkant blijkt een goed gekozen plek voor een stop. We zitten met de meesten buiten voor het huis met uitzicht op de rivier, uit de wind. De (korte) terugweg aan de overkant van de rivier loopt het eerste stuk over de weg boven de rivier, wel met mooi uitzicht op de rivier en de Grebbeberg aan de overkant. Bij De Spees, met (een replica van) een Romeinse wachttoren bij kazematten van onze eigen rivierenlinie, gaan we verder over de nu halfverharde dijk, rond een stuk vestingwerk en dan verder langs de rivier. Verderop dalen we van de dijk af en lopen over een pad tussen de weiden door de uiterwaarde.
We komen uit bij de brug bij Rhenen. Bij de brug een mooi uitzicht op Rhenen met de Cunerakerk langs de rivier. Over de brug steken we de over naar Rhenen met nog een wijds uitzicht over de rivier langs de hoge wand van de Grebbeberg. Dan zijn we in Rhenen. Iets over 4 uur. Het einde van een mooie wandeldag. Iedereen heel erg bedankt voor het meewandelen en voor de prettige wandeldag. Het was goed weer samen te wandelen. En ongetwijfeld tot een volgende keer. De fotoos van de wandeling komen binnenkort als ik ze op orde heb.
Foto's

Kijk hier voor de foto's van deze tocht.

 
Reacties deelnemers
Thea van B. (05-07-2020)
Een mooie wandeling, Dik! Dank je wel, en tot een volgende keer.  
Dorien C. (02-07-2020)
Beste Dik, Ik sluit me helemaal bij het verhaal van Joke aan, het was echt een prachtige wandeling en een gezellige dag! Dankjewel! 
Joke H. (01-07-2020)
Dag Dik, Grebbeberg en Blauwe Kamer,een geweldig mooi gebied. Mooi al die graanvelden met bloemen die we hebben gezien. Dan ook nog via die bijzondere trap naar beneden op de Grebbeberg, gelukkig allemaal heelhuids beneden aangekomen. Leuk ook de veerpont naar Opheusden en de koffie bij het Veerhuis. Jouw kennis van de natuur is groot, mooi om te horen en leerzaam. Kortom een heerlijke dag met gezellige mensen. Dank nogmaals voor de fijne dag, Groet Joke  

Carpoolen, voorpret of even laten weten wat je vond van de tocht?
Plaats een bericht (alleen voor deelnemers)


terug

deze pagina is zichtbaar voor alle bezoekers van de site www.dewandelsite.nl

  •  
  • LOPUS wandelvakanties
  • TT wandelreizen