Dinsdag
23-06-2020 10:30
Reacties: EXTRA Tussen Amstelpark en Amstelveen door de polder
provincie Utrecht  vertrekpunt eindpunt Amsterdam Amstelpark (rondwandeling)  afstand 16  aantal deelnemers op dit moment 7
 
Reactie dik v. (organisator / kaartlezer)  (24-06-2020)
Hier is alvast een verslag van de wandeling van dinsdag van Amstelpark naar Amstelveen door de Middelpolder, de foto s komen later.
Het Amstelpark is voor mijn gevoel een van de leukere parken van Amsterdam, met onder andere een mooie kleine heemtuin. Zou het zich lenen voor een groene wandeling, had ik al wel eens gedacht. Aan de rand van de stad, langs de Amstel. Kijkend naar Buitenveldert had ik daar niet direct mogelijkheden toe gezien. Nog eens opnieuw kijkend, nu ik een aantal groene rondwandelingen in en rond Amsterdam zonder gebruik van openbaar vervoer had geprogrammeerd, zag ik dat er eigenlijk een heel aardige wandeling mogelijk leek vanuit het park door de polder langs de Amstel richting Amstelveen.
Het park is indertijd ontwikkeld voor tuinbouwtentoonstelling De Floriade Amsterdam in 1972. Veel ervan is behouden, het park is nog steeds een afwisseling van verschillende soorten aangelegde tuinen, rhododendronvallei, Rosarium en Orangerie. Met verschillende paviljoens zoals Het Glazen Huis en de Oranjerie waar tentoonstellingen worden gehouden. Er is ook nog een kinderboerderij met een grote speeltuin ernaast, maar daar komen we niet. Om half 11 zijn vijf van de zeven deelnemers aanwezig bij de (gesloten) ijskiosk. Een had zich wat laat afgemeld zodat ik het niet meer gezien had en de tweede had zich bleek later in de dag vergist.
Zodoende gingen we met de vijf overgebleven op pad. Het beloofde een nogal warme dag te worden, boven de 25 graden. Hopelijk was er wat wind. En misschien boden bomen in de polder schaduw. Het park is duidelijk een aangelegd park met een brede open laan erdoor met daarnaast de in verschillende stijlen aangelegde tuinen. Dat maakt dat de wandeling door het park zo nu en dan leuke verrassingen oplevert zoals een stuk Japanse tuin en telkens afgezonderde hoekjes. Daarbij hoort ook het smalle pad met merkwaardige bruggetjes van verspringende houten platforms door dicht bos aan de oostkant van de vijver.
We komen weer uit in het midden van het park bij het Monument Rozenburg, ook een verrassing. En heel indrukwekkend. 140 stoelen van gefussileerden aan het eind van de 2e wereldoorlog, vooral verzetsmensen. Daarna lopen we door het mooie heemtuintje dat nu in juni een beetje over zijn hoogtepunt is en staan dan aan de zuidkant. Bij de Riekermolen. Tegenover een kinderboerderij in het park met een bewoond ooievaarsnest en kokmeeuwen zwemmend in het water. Er staat ook een standbeeld van Rembrandt die zo te zien de molen nog steeds staat te tekenen. Dat zal moeilijk gegaan zijn want de molen stond oorspronkelijk bij Sloten en staat hier pas vanaf 1961.
We missen een doorsteekpaadje en lopen langs de Amstel langs restaurant het Kleine Kalfje de Kalfjeslaan op. Volgens sommigen is het restaurant de laatste tijd flink opgeknapt. We lopen een stuk langs de Kalfjeslaan met een rijtje huizen in 30er-jaren stijl en door het Klein Loopveld opzij van de laan, asfaltpad door het groen. Dan lopen we de polder in. Het blijkt dat langs de Kalfjeslaan aan de andere kant ook een mooi dijkje ligt, een mooier alternatief. De Middelpolder blijkt vooral te bestaan uit recent aangelegde natuur met jong bos en veel sloten met riet en daarnaast boerenland met weilanden, met verder hier en daar sportvelden.
Langs de sportvelden lopen we het nieuwe groene deel in. De wandeling is een typische stadsrandwandeling. De hoogbouw van Amsterdam-Zuid of Amstelveen is voortdurend wel ergens te zien en ook schemert de rand van Amstelveen voortdurend tussen het groen door. De Middelpolder werd in de 17e eeuw ingepolderd en voorzien van molens. In de 19e eeuw werd de polder drooggemaken en verveend: het veen werd weggegraven. Langs de rand, langs de Amstel staan al vanaf de 17e eeuw grote buitens. Halverwege de wandeling komen we uit op de 19e eeuwse dijk van de Bankrasweg, waar voorheen het drooggemalen Bankrasmeer lag en lopen we een stuk verder over de dijk.
Dan lopen we verder door het groen, delen verhard en delen onverhard naar de Oranjebaan tussen Ouderkerk aan de Amstel en Amstelveen. Ik denk dat ongeveer de helft van de totale wandeling onverhard is. Aan de overkant van de Oranjebaan lopen we verder door Elsenhove, oorspronkelijk deels landbouwgebied en deels in de loop der eeuwen ontstaan natuurgebied. In het bosgedeelte ligt een hoogte waar een huis op gestaan lijkt te kunnen hebben. Maar daarover is niets te vinden. Vanaf het bos lopen we op een pad door weilanden met knotwilgen en komen we weer uit op de dijk langs de Machinetocht die dwars door de Middelpolder loopt.
We steken over tegenover de oude boerderij Elsenhove waar nu een naar het aan laat zien spannende kinderboerderij met speelmogelijkheden is en de gelegenheid iets te drinken of eten. Maar we hebben onze zinnen gezet op een pauze in Bovenkerk aan de Amstel, waar een aantal horecagelegenheden liggen langs de rivier. Vanuit Elsenhove lopen we een stuk langs de Amstel tot vlak bij de brug bij Ouderkerk. Ik had bedacht te pauzeren bij Loetje aan de Amstel, omdat het heel uitnodigend adverteert. Maar daar werden nogal afwijzend ontvangen en nauwelijks een blik waardig geacht. Zeven personen was kennelijk te ingewikkeld. Iets verderop bij Brasserie Paardenburg waren we wel welkom.
Voor de terugweg moesten we een stuk over het fietspad langs de Oranjebaan voor we bij de Bankrasweg (na ongeveer 700 m.) weer de polder in konden. De terugweg werd al gauw wat avontuurlijker dan heen met paden door de weilanden over graspaden met klaphekjes en voetbruggetjes met hoog riet erlangs. De weilanden waren gemaaid, hier en daar lag nog stro. Aan het eind kwamen we via een trekpontje op de Machinekade uit. Voor het pad dwars door de weiden hadden we de Banpaal langs de Amstel rechts laten liggen waarmee we kozen voor het groen in plaats voor een historisch element.
Ondertussen was de temperatuur in de loop van de wandeling aardig opgelopen. Veel schaduw biedt de wandeling niet, maar gelukkig stond er wel zo nu en dan een prettig verkoelend windje. Toch was het al met al aardig warm op het dijkje waar we liepen. Grotendeels langs verharde paden liepen we tussen groen en sportvelden terug naar het dijkje langs de Kalfjeslaan. Met een deel van de deelnemers namen we nog een afsluitingsdrankje aan de Amstel bij het Klein Kalfje. Daarna liepen we min of meer in spiegelbeeld terug door het Amstelpark. Waarbij opvallend was hoeveel afgesloten hoekjes er in het waren waar mensen afgezonderd konden zitten. Voor we weer in het midden van het park uitkwamen. De ijskiosk was nog steeds dicht.
Alles bij elkaar is het een aardige en aparte wandeling. Het Amstelpark blijft een mooi en vaak verrassend wandelpark met een veelheid aan gezichten: de verschillend aangelegde tuinen, een verrassend stukje Japanse tuin en een stuk heemtuin en het verrassende paadje langs de vijver en dan hebben we niet eens alles gezien. De rest van de wandeling is een typische stadsrandwandeling door een stuk overgebleven polder met de stad steeds nabij door nog erg jong aangelegd groen, met enkele mooie paadjes en mooie dijkjes en een verrassend ruig stuk pad dwars door de weilanden. Geen hoofdmaaltijd maar een heel aardig tussendoortje. Maar zo dicht bij de stad zijn er niet zoveel van zulke gebiedjes.
Al met al was het mooie wandeldag. Wat mij betreft net niet te warm, mede dankzij een windje zo nu en dan. Iedereen bedankt voor het meewandelen, fijn dat jullie er weer waren. Bedankt voor het gezelschap en de sfeer. De fotoos van de wandeling komen binnenkort als ik ze op orde heb.
Foto's

Kijk hier voor de foto's van deze tocht.

 
Reacties deelnemers
Elly de L. (28-06-2020)
Prachtige foto s , leuk om alles weer te bekijken. Groetjes, Elly  
Marijke B. (28-06-2020)
Supermooie foto s en beschrijving erbij. Groet, Marijke  
Elly de L. (28-06-2020)
Prachtige foto s , leuk om alles weer te bekijken. Groetjes, Elly  
Marijke B. (24-06-2020)
Dik, wat een bijzonder mooie, afwisselende, 💚 wandeling heb je georganiseerd. Het is de eerste keer dat ik met jou gelopen heb, en ik vond het verrassend. Ik heb veel opgestoken van het groen, de bloemen en vogels door jouw gedegen kennis hierover. Heel graag tot een volgende wandeling. Marijke  
Elly de L. (24-06-2020)
Dik, het was een hele leuke afwisselende wandeling. Eerst door prachtige groene Amstelpark daarna door uitgestrekte Middelpolder en park Elsenhove. Op stand wat drinken bij een geweldige horeca Brasserie Paardenburg. Ik heb genoten van de wandeling. Bedankt en tot de volgende keer, Elly 
Ivy G. (23-06-2020)
Dank je wel Dik voor de organisatie van deze wandeling. Het was een prachtige wandeling en het Amstelpark is mooi geworden ( het was lang geleden dat ik er ben geweest). Medewandelaars ook bedankt voor de gezelligheid en tot ziens! Ivy😎😷 
Franciscus van L. (23-06-2020)
Sorry, ik dacht echt dat het morgen zou zijn; te laat! 
Marjolein K. (23-06-2020)
Hallo Dik, Ik kan niet meelopen vandaag. Groet, Marjolein 

Carpoolen, voorpret of even laten weten wat je vond van de tocht?
Plaats een bericht (alleen voor deelnemers)


terug

deze pagina is zichtbaar voor alle bezoekers van de site www.dewandelsite.nl

  •  
  • LOPUS wandelvakanties
  • TT wandelreizen