Dinsdag
15-09-2020 10:30
Reacties: Dwars door de Sahara
provincie Overijssel  vertrekpunt eindpunt Ommen (rondwandeling)  afstand 20  aantal deelnemers op dit moment 7
 
Reactie Jan B. (organisator / kaartlezer)  (15-09-2020)
Hallo toffe deelnemers.

Vandaag mocht ik een groep van 6 deelnemers ontvangen. Met mijzelf erbij kwamen we op 7 . Het getal van de volmaaktheid. Allen waren goed op tijd zodat we ook mooi op tijd konden vertrekken. Bij de Steile Oever hebben we nog even het graf van de verzetsstrijder Frits Herbert Jordens opgezocht. Hieronder nog even het complete gedicht dat erbij hoort in het Nederlands:

De slaper in het dal

Een kuil vol groen waar een rivier door zingt
Die kruid met flarden zilver onbesuisd
De zon; een klein dal dat van stralen bruist

Een jong soldaat, blootshoofds, met open mond
De nek in blauwe kers gedompeld, ligt
in open lucht te slapen op de grond
Bleek in zijn groene bed vol plenzend licht

Zijn voeten in het ijs, zo slaapt hij. Zwakjes
lachend zoals een ziek kind; soest hij zachtjes:
Natuur, wieg hem vol warmte: kou lijdt hij.

De geuren doen zijn neusvleugels niet trillen
Hij slaapt in de zon, een hand op zijn stille borst
Rechts twee rode gaten in zijn zij

Deze laatste drie regels staan in het frans op zijn grafsteen.

Verder zijn we ook op wat plekken geweest waar Krisnamurti ook voetstappen heeft staan. Hier onder enkele uitspraken van hem:

De waarheid is een land zonder een weg erheen, dat langs geen enkel pad, door geen enkele godsdienst, geen enkele sekte valt te bereiken. Het enige wat ik belangrijk vind is dat de mens absoluut en onvoorwaardelijk vrij wordt.

Wees zelfstandig, leef in geestelijke vrijheid, wees geen volgeling van wie dan ook, besef je verantwoordelijkheid voor elkaar, leef met aandacht. Ik geef mijn toehoorders geen recept voor het leven, maar houdt hen een spiegel van werkelijkheid voor, zodat ze kunnen beseffen dat een radicale geestelijke verandering nodig is om de conflicten in het menselijk bestaan tot een oplossing te brengen. Als doel van het leven zie ik het leven zelf, het leven in het hier en nu, vrij van bindingen van de tijd. Ik breng geen nieuwe religie, geen nieuwe filosofie, ik wil de intelligentie van de mens wekken, door inzicht. Ik probeer jullie te laten inzien dat we zelf het centrale probleem van onze wereld zijn, wat betekent dat een nieuwe wereld alleen mogelijk is als wij zelf diepgaand en blijvend veranderen.

U weet dat als u zoiets majesteitelijk aanschouwt als een berg tegen de blauwe lucht, de levendige, heldere, onvervuilde sneeuw, de schoonheid daarvan, dat al uw gedachten, uw zorgen en uw problemen dan verdwenen zijn. Hebt u dat weleens gemerkt? U zegt: wat is dat mooi en voor 1 of 2 seconden, misschien voor een hele minuut bent u volkomen stil. De grootsheid ervan verdrijft voor 1 minuut onze kleinzieligheid. Die luister neemt ons in beslag, zoals een kind wel een uur lang in beslag kan worden genomen door een ingewikkeld stuk speelgoed: het praat niet meer, het maakt geen herrie, maar gaat volledig op in zijn bezigheid. Het speelgoed neemt hen totaal in beslag. Op die manier neemt die enorme berg u in beslag en daarom bent u voor die paar seconde of die hele minuut doodstil, hetgeen betekent dat er geen zelf meer is. Wel nu, die afwezigheid van het ik in jezelf, zonder dat u ergens volkomen in beslag genomen wordt is de essentie van het bestaan

Een verslag van de wandeling laat ik aan jullie over. Ik dank jullie allen voor de deelname aan deze wandeling en graag tot een andere keer. Ik eindig met een gedicht van Krishnamurti. Een gedicht die ons allen zal aanspreken.

Zit eens rustig alleen onder een boom, zonder boek in je hand.
Kijk gewoon eens alleen naar de sterren, naar de stralende hemel.
Of naar de vogels en naar de vormen van de bladeren met hun gallen
Let eens op de schaduwen om je heen, volg een vogel in zijn vlucht.
Door met jezelf alleen te zijn, zo rustig en alleen onder die boom.
Begin je het gebeuren in je eigen geest te begrijpen.
En dat is net zo belangrijk als een les te volgen op school
 
Reacties deelnemers
Ellen S. (17-09-2020)
Wat een prachtige verhalen, gedichten en foto`s, ik sluit mij daar volledig bij aan. IK heb al heel vaak bij Ommen gelopen, maar deze tocht heeft de meeste indruk op mij gemaakt, bedankt voor deze route Jan, komt ook door de informatie die jij erbij geeft, dat maakt het zo bijzonder.Wel warm, maar dat hoort bij de Sahara, mooie kleine groep, mannen dit keer in de meerderheid, ook wel eens leuk. Je kunt met iedereen een mooi gesprek hebben, iedereen bedankt daarvoor en tot een volgende keer. Een warme groet van Ellen. 
Willy M. (15-09-2020)
Hallo Jan, wat een geweldige dag is het geweest. Het heeft even geduurd, maar het wandelen met jou was weer als vanouds, top!!
Ook eens in een kleine zetting wandelen deed goed, en heel apart, de heren waren in de meerderheid, maar Ellen en ik hebben daar prima onze weg in gevonden;). Het rustpunt Meulenhorst, mag gewoon niet ontbreken. Het is een prachtig plek om idd te rusten, want aan zitplaatsen ontbreekt het niet. De zelfbedieningswinkel is ook een must om te zien, al dan niet om iets te kopen.
Uiteraard heeft Jan ons vandaag ook regelmatig vele informatie gegeven over, of een blad, of een boom, of een landhuis, over mieren en gallen, het ontstaan van waters, en niet te vergeten de Sahara. De wandeling was ook heel mooi opgebouwd, want de spanning nam toe hoe dichter we bij het mulle Saharazand kwamen. En het was me toch mooi en apart, temeer we ook nog van de Sahara-ZON konden genieten. Ik heb inmiddels gezien wat de zon vandaag nog met me gedaan heeft, ik sta er mooi gekleurd op:).
Met de woorden van Joss; het is idd haast niet uit te drukken hoe bijzonder deze dag is geweest. De sfeer was heel prettig en ontspannen, de gezelligheid en gesprekken ook de moeite waard. En voor Ben; weinig woorden zeggen veel! Maar weet dat jij zelf ook één van die leuke, lieve mensen bent!!
Jan, nogmaals Dank voor het organiseren van de Saharadag, en ja ook Ellen, Joss, Ben, Klaas en Piet, dank voor delen van deze dag. Allen vast tot weer een volgende wandeling ergens.... Hartelijke Groet Willy  
Ben van Z. (15-09-2020)
Beste Jan Super bedankt voor deze wandeling. Een geweldig mooi stukje Nederland ! Alle mede wandelaars ook enorm bedankt. Wat zijn er toch ( gelukkig!) veel lieve en leuke mensen op de wereld. Ben 
Joss S. (15-09-2020)
Dag Jan en ook hoi aan Willy, Ellen, Ben, Klaas, Piet. De naam van de wandeling was goed gekozen en het weer had zich daaraan aangepast. De Sahara, met zijn mooie uitgestrektheid, het mulle zand, ver weg gezichten, denkbeeldige beelden van de fata Morgana, de ijscokarren. Twas een ook in dit opzicht een heel bijzondere derde dinsdag in September, ook zonder gouden koets in het Drentse zand. Een, twee drie , vier , vijf, zeven telde onze kaartlezer vanmorgen bij het vertrek bij Spoor Zeven. Jan Bredewold had een mooie, af en toe best wel heuvelachtige wandeling bedacht, voorzien van talrijke vertellingen, die hij ook met alle graagte vertelde. Een voorbeeld hiervan was het zien van de Salomonszegel, een plant die in het dialect "Motte et biggen "wordt genoemd, aldus Jan. Wat mij erg opviel waren de droge sloten m, de opgedroogde beekjes en de talrijke vleermuizenkasten. Uitleg gekregen van over het verloop van de riviertjes in de Ommense omgeving. In het Duitse Darreveld ontspringt de Vecht, de Dinkel en de Regge komen erbij in Diepenheim. Samen wordt het dan het Zwarte Water, om daarna in het Zwarte Meer te stromen om in het IJsselmeer uit te komen. Mijn getik, kan al het mooie van vandaag niet in letters uit drukken, daarvoor was het te afwisselend en te boeiend, ook al met die talrijke verhalen van natuurmens Jan. Jan, dank je veelmaals voor het organiseren, graag tot op een ander wandeling van jou. Mede-wandelaars dank voor jullie gezelschap. Tot op een volgende, Joss. 
https://myalbum.com/album/kcpWKgrovKKw..


Carpoolen, voorpret of even laten weten wat je vond van de tocht?
Plaats een bericht (alleen voor deelnemers)


terug

deze pagina is zichtbaar voor alle bezoekers van de site www.dewandelsite.nl

  •  
  • LOPUS wandelvakanties
  • TT wandelreizen