Vrijdag
11-12-2020 10:35
Reacties: December op de Veluwe tussen Putten en Garderen
provincie Gelderland  vertrekpunt eindpunt NS Putten - Garderen (bus)  afstand 19,5  aantal deelnemers op dit moment 3
 
Reactie dik v. (organisator / kaartlezer)  (13-12-2020)
Hier is een verslag van de wandeling van vrijdag (11 dec) over de Veluwe van Garderen naar Putten. Fotoos komen later.
We zouden de wandeling dus andersom lopen. Omdat het mijn niet zo n prettig vooruitzicht leek om na de wandeling nog mogelijk een uur in Garderen buiten op de bus te moeten wachten, bedacht ik dat het slimmer was s morgens meteen de bus van Putten naar Garderen te nemen. En dan konden we omdat het Boshuis in Drie gesloten was de wandeling ook nog een 2 km. inkorten. Winterklaar. Een kleine complicatie was dat sommigen niet hadden begrepen dat met de bushalte die bij het station Putten werd bedoeld en dachten dat het om een bushalte in Putten ging. Gelukkig was er een vriendelijke buschaffeur die ze onderdak bood in de bus en ons ook nog tijdens de reis naar Garderen wist te onderhouden. Vanwege het weerbericht van somber wisselvallig weer met ter eniger tijd regen in de middag hadden we ons ingesteld op wat regen tijdens de wandeling. Het miezerde toen we uit Garderen vertrokken.
Anders dan afgelopen zomer toen ik een wandeling hier rond Garde had waarbij het maar liefst 34 graden werd, ongeveer de warmste plek die dag. Deze wandeling is er 1 van de 3 die ik hier bij Garderen heb. In eerste instantie was het een wandeling van Putten naar de Zwarte Boer in Leuvenum, langs Staverden. Maar het stuk naar Leuvenum beviel me niet zo dus heb ik hem in tweede instantie omgebogen naar Garderen. Wel tamelijk lang, ruim 19 km. De andere wandelingen zijn een wandeling langs de Wilde Kamp en Boeschoten naar het zuiden en een wandeling naar het Uddelermeer en ringburchtwal de Hunneschans (vorig jaar gelopen op een nog warmer dag. Door de wandeling te verleggen naar Garderen mis je nu wel het fenomeen Staverdern, het kleinste stadje omdat er geen stadje was, maar wel stadsrechten. En een paar leuke kruisingen van sprengenbeken die elkaar kruisen via een aquaduct. (Nog maar eens een wandeling omheen zoeken.)
Nu dus andersom. Vanaf de bushalte langs de mooi gelegen forse kerk (eind 19e eeuw) en kerkelijk centrum De Rank het dorp door, langs het Smulhuis, vanwege de gastvrijheid s mnorgens vroeg een mooie plek om een wandeling te beginnen. Om de plaats te verlaten via een mooi open veldje aan de rand van het dorp. Dan via een landweg tussen kleinschalig akkerland door naar de heide van het Houtdorpse Veld, langs een grote zandafgraving. De heide doet er alles aan om eindeloos te lijken, en slaagt daarin tamelijk goed in de grijzige sfeer van de dag. Tussen mos staan wat kleine lichtbruine paddestoeltjes (goud is wat overdreven), mosklokjes. Dan slaan we voor Speuld (met zijn merkwaardige combinatie van oude boerderijen en grootschalige veeteeltbedrijevn) af het bos in, de Koningsweg. Langs de bosweg veel dood hout, omgevallen of gekapte bomen, met fascinerend veel paddeestoelen: grote tonderzwammen en allerlei kleine schelpjesachtigen. Het begint wat harder te regen en ik pak mijn poncho die ik al gauw tot het eind van de wandeling tussen mijn riem kan stoppen.
De bossen bij Garderen Drie horen absoluut tot de mooiste van het land, vooral de bijzondere beuke-eikebossen meer naar Garderen toe. Maar de bossen waar we doorheen lopen mogen er ook zijn, imposante kathedraalachtige beukebossen, soms aangekleed met percelen sparren. Het zijn oude bossen, zogenaamde malenbossen die de geschiedenis daarna hebben overleefd., in de middeleeuwen collectief beheerd door een maalschap gevormd door de groep grondgebruikers, die gezamenlijk regels stelden over het gebruik van de gronden en het gebruik van het hout uit de bossen. Hier het Maalschap van Drie dat in het boshuis zetelde. De boswegen brengen ons naar het mysterieuze Solse Gat, een diepe tot de verbeelding sprekende kuil in het bos. Feitelijk een waar boeren leem afgroeven. Maar gevuld met legenden: er zou een klooster hebben gestaan met zich liederlijk gedragende monniken, reden waarom het klooster door de aarde werd verzwolgen op een Walpurgisnacht (30 april - 1 mei).
Op bepaalde tijden zouden de klokken van het klooster nog te horen zijn. Ook waren er nog geesten van monniken en heksen rond en zou op deze plek in de oudheid zonneverering hebben plaatsgevonden. We lopen een rondje om het Solse Gat en daarna verder over de Laak (een bochtig pad en mogelijk ontstaan uit een smeltwaterdal). Langs een paar grafheuvels en door het dansende bomenbos; de rechte bomen werden gekapt, ten prooi aan het nut. Na een stukje struinen wanneer de Laak in een waterpeol eindigtr komen we op een pad naar het westen in de richting van de landgoederen Nieuw en Oud Groevenbeek. Eerst Nieuw Groevenbeek al lang particulier beheerd met oude (houten) vakantiehuisjes, waar we de Oude Arnhemse Karweg (Hanzeweg van Arnhem naar Harderwijk over de Veluwe) kruisen.
Dan landgoed Oud Groevenbeek met een landhuis en bijgebouwen in art-nouveaustijl uit 1904. Rond het landgoed loopt een heel stelsel van groeven of (gegraven) sprengen. Het is jammer dat er een geen water in staat. Ooit stonden hier enkele molens op de beek. Over een bosweg langs een droge greppel of groeve lopen we naar het westen tot aan de spoorlijn die begint te rinkelen en oplicht als een kerstboom. Dan door een mooi stukje afwisselend landschap ten westen van Putten: een stukje bos, langs een paar weilandjes. Bij een splitsing lopen Liesbeth en Marita rechtdoor over een pad naar hun auto in hartje Putten. De anderen lopen verder door nog een stukje bos, langs een heideveldje (met een paar mooie hulstbomen erop) en dan om een akker met waarschijnlijk gele mosterd. Het laatste stuk een mooie afwisseling van cultuurlandschappen.
En dan zijn we vlak bij het station. De trein van 15.59 gaat over een kwartier. Geen zon, geen regen van betekenis (het bijna gebruikelijke geluk). Dat levert dan toch een sfeervolle heide- en boswandeling verankerd in geschiedenis en legende. Weinig bloeiende bloemen in deze tijd van het jaar, wel wat vogels (vooral vinken, merels en roodbortjes), wel fotogenieke paddestoelen. Een prettige en ontspannen wandeling en een fijne (hoewel wat koude) wandeldag. Goed om buiten te zijn. Iedereen bedankt voor het meewandelen en voor het gezelschap. Tot een volgende wandeling. Fotoos komen later.
Foto's

Kijk hier voor de foto's van deze tocht.

 
Reacties deelnemers
Marita P. (13-12-2020)
Alle complimenten voor Dik met zijn kennis over alle soorten mossen, bomen en paddestoelen . Het was weer een super mooie wandeling . Bedankt wandelmaatjes ! 
liesbeth van G. (12-12-2020)
Vetrek van huis met regen. Maar in Putten droog maar fris. Een ontzettend aardige busschaufeur liet ons in de bus opwarmen. De wandeling was prachtig. Mooie paddestoelen en andere korsten en schimmels waren aanwezig. En het bleef maar droog. Uiteindelijk kwamen we weer aan. En ja hoor daar begon het. Maar wandeling was weer fantastisch. Bedankt. Gr. Liesbeth. 

Carpoolen, voorpret of even laten weten wat je vond van de tocht?
Plaats een bericht (alleen voor deelnemers)


terug

deze pagina is zichtbaar voor alle bezoekers van de site www.dewandelsite.nl

  •  
  • LOPUS wandelvakanties
  • TT wandelreizen