Dinsdag
30-03-2021 10:25
Reacties: Landgoederen bij Overveen in de lente
provincie Noord-Holland  vertrekpunt eindpunt NS Overveen (rondwandeling)  afstand 16  aantal deelnemers op dit moment 3
 
Reactie dik v. (organisator / kaartlezer)  (02-04-2021)
Hier alvast een verslag van de wandeling van dinsdag langs landgoederen Koningshof en Elswout, de fotoos komen later.
Fijn om weer andere gezichten te zien tijdens het wandelen. Omdat buitensporten met vier personen weer mag, onder wat ingewikkelde voorwaarden. Vereenvoudigd tot 1,5 meter afstand houden en opsplitsen in groepjes was wel goed te doen. Stralend weer. De lucht egaal blauw zonder ook maar een spatje wit, misschien ook omdat hier geen vliegtuigen overvliegen. Tegen de 20 graden. Vooral Elswout is een van de mooiste landgoederen die we in ons land hebben, Koningshof verbergt langs zijn pad een groeiplek met peperboompjes die in deze tijd van het jaar konden bloeien. Binnen en buiten de landgoederen staat het vol stinzeflora. De wandeling was dit jaar wat later dan andere jaren, maar de bloemen waren ook later, dus het was de vraag wat er te zien zou zijn.
Na een blik op het gerenoveerde trapje van landgoedeigenaar Borski bij het station van Overveen - die er ook nog een eigen (ruime) wachtkamer bedong en geen verkoop van eten en drinken op het station als voorwaarden voor de bouw van het station, dat zou duren tot het begin van deze eeuw - liepen we langs het spoor naar de Zanderij in het Middenduin. Tegen het spoorwegtalud groeide volop blauwe scilla s en sneeuwroem en een enkele voorjaarshelmbloem. Langs het paadje bij de sporthallen zag het groen en wit van het gekke uitje armbloemig look, allium paradoxum. Hoge witte sleedoorn staat in de rij te blinken in de zon. Langs het kleine historisch interessante Joodse begraafplaatsje uit de patriottentijd.
Altijd weer een mooi gezicht, neerkijkend van bovenaf op dat groene veld in de diepte voor je. Langs de Zanderijvaart staat het groot hoefblad te bloeien - alleen vrouwelijke bloemen, met kleine witte bloemhoofdjes zo fijn als haartjes. Aan de Zanderijvaart staan bij het parkeerplaatsje vlak aan de Duinlustweg stenggelloze sleutelbloemen te bloeien met bleekgele bloemen, zich spiegelend in de vaart. Met enkele met helemaal helder witte bloemen. Om de wandeling wat in te korten en zo meer tijd over te houden voor de wandeling lopen we eerst naar Koningshof langs de duinlust weg met zicht op Elswout. Om later Elswout aan te doen. Tamelijk druk op het fietspad. Op de schuine rand ernaast witte plekken van de kleine bloemetjes van vroegeling. De sneeuwklokjes zijn nu wel vrijwel uitgebloeid.
Langs het historische en bijna legendarische Kraantje Lek (18e eeuw, maar Frans Hals kwam er al, hoe kan dat?) aan de voet van het zandduin De Blinkert, met de in brons gegoten holle boom ervoor. Nog te vroeg voor thee of koffie. Langs het fietspad geurige maartse viooltjes, maar je moet op je buik gaan liggen om ze te kunnen ruiken, of er een plukken, ongemakkelijk of een beetje zonde. Koningshof is een landgoed waar eerder een boerderij stond waar een meneer Koning woonde, met een groot 19e eeuws huis in Engelse stijl, dat meteen romantische gevoelens oproept en een verbaasde blik. Voor het huis is een park aangelegd met een groot open veld voor het huis, daarachter ligt het duinbos. In het duinbos is een van de weinige plekken in Nederland waar je peperboompjes (daphne mezereum)kunt zien staan. Hoewel niet wild, ze zijn geplant door een vorige eigenaar, die van peperboompjes hield.
En daar staan ze en bloeien, met roze bloempjes boven aan de takjes samen met de groene blaadjes, en een boompje met witte blaadjes, heel uitzonderlijk. Twee jaar geleden heb ik met een aanwijzing gevonden waar ze staan. (In 2019 bloeiden ze half maart nog niet, maar wel later op 28 maart.) Verderop langs het pad door het duinbos witte bloemetjes van vroegeling en kleine veldkers in het zand en nog een paar maartse viooltjes. We houden een pauze bovenop de Appelberg, waar om ons heen wat geel bloeiende mahonie staat. Dat en het houten hekwerkje van boomstammetjes verraad dat het duintopje in de 19e eeuw al is ingericht als wandeldoel om zich te laven aan het uitzicht. Langs het grote gazon voor het landhuis, met grote beuken erlangs en een hoekje met waarschijnlijk wilde narcissen en zomerklokjes waarvan de bloem lijkt opgepeuzeld, lopen we terug naar de uitgang.
Langs nog steeds de Duinlustweg staan een paar oude boerderijtjes vallend onder Elswout uit de 18e en 19e eeuw. Iets verderop vanaf de Zijweg kijk je langs een zichtlaan van het landhuis van Elswout uit op het merkwaardige buitenhuis, langs een brede zichtlaan met aan weerszijden gekandelaberde bomen, ik denk linden (veel werk denk). Wat een uitzicht. Aan het hek witte bloemen met zilveren randen (lijkt het) van knikkend vogelmelk (rond 1600 is de plant op de hortus botanicus in Leiden ingevoerd uit Turkije / Griekenland, van waaruit het zich verspreid heeft), hier rond Elswout is een van de plekken waar je het tegen kunt komen.
Voor de ingang van Elswout slaan we eerst rechtsaf op weg naar op weg naar Het wapen van Kennemerland, te weten De stinkende emmer, naar de emmers van de visvrouwen uit Zandvoort die hier in vroeger tijd na hun bezoek aan Haarlem iets kwamen innemen en hun visemmer buiten lieten staan. Dat is open om iets te drinken of eten af te halen. Langs het buiten Duinvliet waar de bosbodem bedekt is met blauwe anemoontjes en roze voorjaarshelmbloem. En over een mooi pad, het Ramplaanspad, tussen twee sloten door, met uitzicht op de Bavo-kerk in Haarlem, en met grote gele ogen bloeiend speenkruid langs de slootkant en padden erin die bezig waren met het produceren van grote wolken eitjes in het water. Omdat we niet echt behoefte hadden iets te drinken weer langs hetzelfde pad en de anemoontjes terug naar Elswout.
Het landgoed Elswout ligt statig met zijn gesnoeide bomen in het zonlicht. Het landhuis is een half onaf gebouw maar past mooi tussen de bomen aan weerskanten. In de bijzonder mooie oranjerie met blauwige koepeldak bleek ook drinken en eten af te halen, om mee te nemen. Drankjes en zelfgemaakte soep. Dat is nieuw zover ik weet. De hoeveelheid bloeiende stinzeplanten valt tegen. Sneeuwklokjes, winterakonieten en lenteklokjes zijn verdwenen. Wel een paar plukjes maarts viooltje en blauwe sneeuwroem en scilla s. Van de iets later bloeiende kievitsbloemen was ook nog nauwelijks iets te zien. Verderop stonden wilde narcissen en witte zomerklokjes met bloemen omhoog. Wariza besluit, omdat ze last krijgt met lopen, terug te lopen naar de uitgang, en later ook om zelf al door te lopen naar Overveen.
Weer verderop bloeiende stengelloze primula s, waarvan er hier op sommige plaatsen veel staan langs het water. Ze zouden hier oorspronkelijk wild kunnen zijn aan de binnenduinrand. Ook hele hellingen met roze voorjaarshelmbloem. Tussendoor staan overal huisjes in het aangelegde parkbos. De mosheuvels lagen glanzend als fluweel in het zonlicht. Mooier kan bijna niet. Als iemand nog mooiere weet hoor ik het graag. Om het landhuis heen en van de anderev kant af langs de twee koetshuizen aan de hoofdlaan van het buiten terug naar het Poorthuis. Over een paadje langs de Elswoutslaan met meer bloeiende sneeuwroem, voorjaarshelmbloem, knikkende vogelmelk, witte maartse viooltjes en bloeiende taxus lopen we terug. Langs het Brouwerskolkparkje (zo geheten omdat hier de Brouwersvaart begint in de Brouwerskolk, aangelegd om de brouwerijen in de stad van goed water te voorzien) terug naar station Overveen.
Via het Kopje van Overveen, boven in het parkje, met uitzicht op Haarlem op de Nieuwe Bavo kathedraal en nog net in een hoekje de Oude Bavo op de Markt. Goed mogelijk dat dit de plek is vanwaar Ruysdaal zijn befaamde Gezicht op Haarlem met bleekvelden schilderden. Er staan sleedoorns en krenteboompjes te bloeien. Het was een bijzonder mooie wandeldag. Nog steeds strak blauwe lucht. Prettig elkaar weer te zien. Iedereen bedankt voor het gezelschap. Hopelijk kunnen we elkaar voorlopig blijven zien. (Foto s komen later, je krijgt bericht.)
Foto's

Kijk hier voor de foto's van deze tocht.

 
Reacties deelnemers
Jessica K. (06-04-2021)
Het was een heerlijke zonnige wandeling. Wat een mooie omgeving en gezellige medewandelaars. Tot de volgende keer. 
Tom van den B. (30-03-2021)
Dat was dan weer een prachtige en relaxte wandeling Dik. Mooi weer en leuke bloemetjes, kortom een dag die zich niet gauw laat vergeten. Nogmaals bedankt en een ieder bedankt voor de gezelligheid.  

Carpoolen, voorpret of even laten weten wat je vond van de tocht?
Plaats een bericht (alleen voor deelnemers)


terug

deze pagina is zichtbaar voor alle bezoekers van de site www.dewandelsite.nl

  •  
  • LOPUS wandelvakanties
  • TT wandelreizen