Vrijdag
30-04-2021 10:35
Reacties: Van Goote Keeten naar Den Helder, de rand van het laagland
provincie Noord-Holland  vertrekpunt eindpunt Groote keeten - NS Den Helder   afstand 17,4  aantal deelnemers op dit moment 3
 
Reactie dik v. (organisator / kaartlezer)  (03-05-2021)
Hier alvast een verslag van de wandeling van vrijdag tussen Heiloo en Egmond, de fotoos komen later.
Het blijft prettig om weer andere gezichten te zien tijdens het wandelen. Omdat buitensporten met vier personen weer mag, onder wat ingewikkelde voorwaarden, vereenvoudigd tot 1,5 meter afstand houden en opsplitsen in groepjes, wat wel te doen is. Mooi op tijd was iedereen in het toeristisch hart van Groote Keeten bij de Princen Keet. Met z n drie-en met de bus uit Schagen. Ook een handige plek om de auto neer te zetten. Lezen van de informatie over een wandeling blijkt nog wel eens te wensen over te laten. Vandaag had 1 deelnemer over het hoofd gezien dat we niet meer terug zouden komen in Groote Keeten. Maar ook gelukkig had ook dit probleem een oplossing, terugwandelen langs het strand. Zo zijn problemen vaak op te lossen. Het weerbericht zag er niet slecht uit. In eerste instantie leek het erop dat we regenachtige dagen kregen maar uiteindelijk werd droog weer, met zelfs zon voorspeld. Maar fris. In de zon was het uiteindelijk wel lekker.
Ik had voor de wandeling twee opties, een korte (snelle) en een langere (wat kalmer aan), en dan niet voor 4 uur in Den Helder bij het station zijn, en voor de drie overige was dat geen punt dus kozen voor de iets langere en begonnen met een rondje door t Botgat, een atypisch stukje duin, een oude duinweide met een sloot erlangs. Hier is in de 1799 flink gevochten tegen de Engelse en Russische invasie gericht tegen de Bataafse Republiek. Aan het eind staat een uitzichttoren. Waar je uit kunt kijken over het achterland, met als extra kleurige bollenvelden. In de bus door de Zijpe hadden we daar ook al flink van kunnen genieten. Het liefst loop ik de wandeling, vooral in deze tijd van het jaar met de bloeiende bloembollen vanuit den Helder, van noord naar zuid. Maar met een bus die 1 keer per uur gaat vanuit Groote Keeten vind ik dat geen optie. Met kans op een uur op de bus wachten. Wat dan wel zou kunnen doorlopen naar Callantsoog over het voormalige eiland Oghe met mogelijk nog wat bollenvelden.
Het mooiste is t Botgat rondlopen en daarna over het strand richting Den Helder. Anders moet je een stuk verder over het fietspad op een rand langs de duinen (wel met uitzicht op bollenvelden). Mijn voorkeur is het strand. In t Botgat bloeide de kruipwilg, een soort of varieteit met bruinrode vrouwelijke bloempjes. Er lagen zowaar enkele verse bovisten of stuifzwammen, ik geloof ruitjesbovist, naast schaalvormige uitgedroogde gevuld met water. langs een weg het duin in bloeiden piepkleine lathyruswikke en ruw vergeetmenietje. Hier en daar stond een bosje narcissen. Tussen dee kruipwilg waren de blaadjes van wintergroen omhoog gekomen en in de sloot stonden twee bloeiende dotterbloemen. Dotter vanwege hun gele dooier-kleur. Een tapuit zit bijna lang genoeg stil om hem te fotograferen. De eerste keer dat ik echt een zie trouwens.
Van Groote Keeten naar Den Helder is niet wat je noemt de mooiste duinwandeling, maar hij is wel verrassend. Hij sluit aan op een reeks duinwandelingen langs de Noordzeekust, maar eigenlijk is het een echte duinwandeling, waar je de hele dag door het duin loopt. Dat heeft ermee te maken dat de duinen hier nog maar minimaal zijn. Lang geleden heette Groote Keeten Dubbelduin, twee rijen duin dus. En dat is nu niet veel anders. Rond het jaar 1000 was er hier een ongebroken kustlijn langs de Hollandse kust tot en met Texel. Maar in de 12e eeuw werden grote gaten in de kust geslagen, waarbij het eiland Ooghe ontstond waarop Callantsoog en Groote Keeten lagen. De eeuwen daarna hielden de dreigingen uit zee aan. Daarom werden er dijken aangelegd. In 1610 werd de Johan van Oldebarneveltsdijk aangelegd, die een verbinding maakte met Huisduinen en de basis was voor latere inpolderingen.
Aan de zeekant ontstonden weer (zeer smalle) nieuwe duinen. De wandeling van vandaag gaat over dit randje van het land. Bij Huisduinen gaan de duinen definitief over in een dijk, naar Den Helder. Gevolg is ook dat de wandeling een groter deel strand heeft dan mijn meeste duinwandelingen. Het alternatief is het fietspad. Langs het strand meeuwen en drieteenstrandlopers. Het strand brengt ons bij Strandslag Dorperweert bij Julianadorp. Zonder strandpaviljoen maar er loopt vanaf de strandslag een pad tussen de 2 duinenrijen door naar de volgende strandslag. Rechts de oude Zanddijk die ooit het land hier bij elkaar hield en een nieuw duin ervoor de kans gaf om aan te groeien. Door droge grasduinen. Langs het pad staan meteen al knalblauwe duinviooltjes, die we tegenkomen in verschillende tinten van blauw naar wit. En nog een blauw viooltje, hondsviooltje met puntige blaadjes. Met meer lathyruswikke, ruw vergeetmenietje en al even kleine veldsla. En spichtige duinpaardebloemen. En nog enkele tapuiten tusen het gras.
Allemaal meteen al aan het begin van het pad, en niet mooi gedoseerd erlangs. Strandslag Zandloper hierna brengt ons naar het strand waar behalve strandpaviljoen enkele honderden meters identieke metaalkleurige strandhuisjes op het strand staan. Hierna wordt het stiller op het strand dat we een flink stuk volgen (voorbij Julianadorp) met nauwelijks mensen, naar strandslag Falga. Daar steken we de uiterst smalle duinen door en kijken achter de duinen uit over een rood vlak tulpen. Wie is er bang van rood. Als een schilderij van Barnett Newman. Verderop in het land meer kleuren. We lopen naar een uitkijkpunt op een huisje waar we het nog wat meer uit de hoogte kunnen bekijken. Daarna lopen we het pad op dat boven het duin uitzicht geeft over het land met bollenvelden achter de duinen. De reden om deze wandeling in deze tijd van het jaar te lopen. Hier en daar ook met uitzicht op zee.
Vorig jaar zat er iets meer kleur in de velden. Maar toen lag dit tulpenveld aan de voet van het duin er niet. Onze wegen gaan uiteen. Gemma loopt terug naar Groote Keeten langs het strand. Wij zoeken een beschut plekje tegen de wat kille wind in het duin langs het pad met uitzicht op kleurige velden. Het pad gaat verder deels boven over het duin, deels door wat rommelige valleien die menselijke bedrijvigheid in het verleden verraden. Een vallei helemaal vol met pijlkruidkers die net begint kleur te krijgen en dan valleien en hellingen langs het pad met grote pollen narcissen, een beetje rommelig verspreid. Maar als ik een foto zie van narcissen in het wild in een gebergte ziet het er ongeveer net zo uit. De narcissen gedragen zich hier dus echt als narcissen. Topjes met blad krijgende duinroosjes.
Voor de Donkere Duinen met zwarte dennen gaat het pad omhoog, met nog een laatste uitzicht over het achterland. Als je van de andere kant komt heb je hier een mooi eerste uitzicht op het achterland. Hier ligt een hoek met veel korstmossen, de hellingen kleuren grijswit van het rendiermos. Bij de Donkere Duinen liggen enkele oude diepe droge waterleidingkanalen, een loopt merkwaardig genoeg boven over een duin dus zal wel iets anders zijn. Hier en daar met sleedoorn erlangs, vorig jaar in bloei. Daarna lopen we langs een breed fietspad langs de Grafelijkheidsduinen. Met uitzicht op duinmeertjes met meeuwen, ganzen, aalscholvers. Erlangs meer kruipwilgen en nog een rand pijlkruidkers en een droge duinhelling met laag gras. Voor ons Vuurtoren Lange Jaap voorbij Huisduinen. Daarvoor staat Fort Kijkduin waar de poort per ongeluk openstaat, zodat we even binnen kunnen kijken bij het napoleontische fort. Nu met zeeaquarium.
We staan hier aan het begin of eind - naar hoe je het bekijkt - van de grasdijk van hier naar Den Helder met hier een klifachtig stuk hoog grasduin, met een smal paadje. Tussen het gras blaadjes van niet bloeiend zeepostelein. Het ziltminnende Deens lepelblad bloeit wel. We vinden een plek om iets te drinken bij Nogal Wiedes op het terras aan de zeekant. Prettig dat sinds woensdag terrassen weer open zijn. Met kwarkgebak in een beker. Van Huisduinen gaat het verder over de dijk. Langs de knalrode gietijzeren vuurtoren Lange Jaap en voormalig Fort Erfprins (ook uit napoleontische tijd). Met op de dijk gele knolboterbloemen. En uitzicht op de zuidkant van Texel met het kerkje van Den Hoorn, jammer genoeg niet in het zonlicht. En dan kijken we van de dijk uit op Den Helder. Bij het 19e eeuwse Petrus en Pauluskerkje verlaten we de dijk en lopen Den Helder in, de niet erg koninklijke Koningsstraat in. Wat aardige begin twintigste eeuwse geveltjes maar wat een verwaarloosd stuk stad. Zigzaggend door straatjes naar het station aan de voet van de Watertoren.
Rond vijf uur zijn we bij station Den Helder. Ik zoek nog een plekje om iets te drinken en de trein van half zeven te halen, de anderen nemen nu de trein. Tien graden blijkt frisser dan ik had gedacht. En ik haal nog een lekkerbekje. de vis binnenin is wel lekker, maar ik vraag me af hoe men er op veel plaatsen telkens weer in slaag de arme kabeljauw van buiten zo te mishandelen. De wandeling is voor veel mensen miet direct naast de deur ook. Maar ik vind het toch de moeite waard om hier zo nu en dan over het randje van het land te lopen. Zeker met bloeiende bollenvelden. (Het geeft ook een beetje een indruk van hoe kwetsbaar het land / ons land is.) Iedereen bedankt voor het meewandelen en voor de prettige sfeer onderweg en tot ziens. (Fotoos komen nog.)
 
Reacties deelnemers
Gemma H. (03-05-2021)
Ook ik kijk terug op een mooie tocht,dank je wel Dik . Jammer dat ik halverwege af moest haken, dat gaat me niet nog een keer gebeuren, groetjes, Gemma 
Tom S. (03-05-2021)
Hoi Dik, bedankt voor de, zoals altijd :), uitgebreid rapport. Heel veel interesante dingen gezien en geleerd over natuur en de geschiedenis van dit stuk duin/Nederland. Ik vond het een verassend mooie wandeling, en veel boven mijn verwachtingen, ook gezellig met ons vier . Ik ben ook bijna geinspireerd om een meer over planten te leren :).....maar ik heb mijn vogelgids nog niet gekeken dus dat moet even wachten. Grt en tot de volgende keer, Tom  

Carpoolen, voorpret of even laten weten wat je vond van de tocht?
Plaats een bericht (alleen voor deelnemers)


terug

deze pagina is zichtbaar voor alle bezoekers van de site www.dewandelsite.nl

  •  
  • LOPUS wandelvakanties
  • TT wandelreizen