Maandag
20-06-2022 10:20
Reacties: Meijendel: Kijfhoek en Bierlap en Libellenvallei
provincie Zuid-Holland  vertrekpunt eindpunt Wassenaar (De Kievit) - bushalte  afstand 17,5 - 19  aantal deelnemers op dit moment 4
 
Reactie dik v. (organisator / kaartlezer)  (23-06-2022)
Hier alvast een verslag van de wandeling van maandag 20 juni door de duinen van Kijfhoek en Bierlap en de Libellenvallei in Meijendel, de fotoos komen later.
Een mooie wandeling met een klein gezelschap door een paar mooie duingebieden van Meijendel. Uiteindelijk vertrokken met ons vieren van bushalte De Kieviet in Wassenaar (1 deelnemer had zich vergist wat de datum betreft en afgemeld). Iedereen was erin geslaagd om op tijd ter plekke te zijn, ondanks een verlate bus of trein waarvan eerder sprake was. Met ook maandag weer grotendeels warm en zonnig weer. Wel met wat wolkjes in de lucht die in de loop van de dag toenamen, tot het nog even helemaal bewolkt werd. Wat bij de heersende temperatuur niet erg was. En met een prettig verkoelend windje. De Kieviet is niet de spannendste plek om af te spreken voor een wandeling langs deze duingebieden, maar het is de enige met openbaar vervoer bereikbare plek vanwaar je de wandeling kunt maken. Dus een andere keuze is er niet dan een kilometer extra villawijk heen en terug door Wassenaar. Het was de tweede keer dat ik deze wandeling liep. Hoewel ik al zo n zeven jaren vanaf station den Haag Centraal door Meijendel wandel. Meijendel is onbetwistbaar het mooist in mei, wanneer de meidoorns bloeien. Het heet niet voor niets Meijendel, Meidoornvallei. Samen met meidoorn bloeien dan ook de lelietjesvandalen en de zuurbes (berberis) met kleine gele bloemen, met elkaar een bijzonder palet aan kleuren en geuren. De laatste jaren loop ik aan het eind ook een rondje door het bijzondere gebied Kijfhoek en Bierlap (waar ik door Dick Zeegers op attent gemaakt werd), niet vrij toegankelijk, je moet er apart een kaartje voor kopen (kaartjes online te koop op de site bij Dunea).
Kijfhoek en Bierlap waren twee oude negentiende eeuwse duinontginningen met boerderijen. De namen zeggen iets over hoe er naar de bewoners werd gekeken. Zoals op de meeste plaatsen kwam ook aan deze duinontginningen een eind, wellicht geholpen door de opkomst van de waterwinning, die hen verdrong en de duinen deed uitdrogen. Achter Kijfhoek en Bierlap ligt nog een derde stuk duin, de Meeuwenhoek waar tot in vorige eeuw een Meeuwenkolonie was gevestigd, tot de vos de meeuwen verjoeg. Kijfhoek en Bierlap bleken erg de moeite waard. Met natte stukken en een geweldig uitzicht bovenop het duin tussen de meidoorns. Maar het hele gebied met de Meeuwenhoek erbij is teveel om aan het eind van de wandeling vanaf Den Haag CS nog helemaal door te lopen. Dat bleef toch een beetje prikken. Daarom bedacht ik dat ik om eens een wandeling door heel Kijfhoek en Bierlap moest maken. Dan konden we daarna een bezoek brengen aan dat andere gebiedje, de Libellenvallei achter de zeereep, waar volgens de boswachters orchidee-en te zien waren in deze tijd en waar ik erg nieuwsgierig naar was. Dat bleek vorig jaar een erg mooie wandeling. Dus liepen we nu weer door De Kieviet richting duinen langs villaas, met enkele aardige hoge huizen uit de 20er- / 30er-jaren van vorige eeuw, een beetje Amsterdamse School Stijl, hoog op het Kievietsduin. Verder veel hoge heggen (coniferen) en stevige hekken. Langs parkeerplaats Kievietsduin en over een schelpenpad naar de ingang van Kijfhoek en Bierlap.
Bij de rotonde bij de parkeerplaats en langs het pad grote toortsen, waarschijnlijk stalkaarsen met hun wit viltige bladeren, die van de keizerskaars hebben een groener uitstraling en de koningskaars heeft een dikke onvertakte bloem-aar. Verder veel roosjes in verschillende tinten roze en wit. Roze egelantiers met kleine harde groene blaadjes, naar appeltjes geurend. Natuurlijk ook de gewonere hondsroos met hoekige bloemblaadjes, hoewel ik denk dat maandag de egelantier het won. Wegedoornbomen met groene besjes (veel in Meijendel) en heel veel wilde liguster, geurend. De ingang van Kijfhoek en Bierlap is van deze kant af niet te missen. Het is een bijzonder gebied waarvan je je kunt voorstellen dat men het bezoek er binnen de perken wil houden. Bestaand uit volstrekt verschillende onderdelen zoals natte dalen in het duinbos, randen van meertjes, hoge zanderige duinen met ver uitzicht, een begraasde vlakte met verspreid staande duinen en stuifduinen. Je moet er wel even de weg leren vinden. Je loopt hier over paden langs paaltjes met groene koppen waarvan een aantal - op splitsingen, maar niet op alle - genummerd zijn. De nummers kun je ook terugvinden op de kaart van Meijendel van Dunea. Ik heb er nog geen tweemaal dezelfde route gelopen. Ook nu weer was even iets te nonchalant en had ik kennelijk een verkeerde afslag genomen zodat ik op een andere plek kwam dan ik wilde. Een van de deelnemers had nog herinneringen aan het gebied van wandelen en dwalen met de kinderen zo n tien a vijftien jaar geeleden, inclusief verdwalen en vond het daarom extra mooi om hier weer te lopen.
Als je binnenkomt kom je in de Kijfhoek, met in het midden het wat vlakkere gebied van de oorspronkelijke nederzetting. Tot nu toe ben ik daar elke keer omheen gelopen. Hier lopen de meeste paden en raak je (daardoor) het snelst op het verkeerde pad. De nummers van de paaltjes lopen in de Kijfhoek van 1 tot 9. Daarachter ligt in een vlakke duinvallei Bierlap met een minder dicht padennet met paaltjes van 10 tot 19. In het verste stuk ben je in de Meeuwenhoek, met paaltjes van 20 tot 26. Over zanderige paadjes tussen duindoorn door aan de zuidwestkant van de Kijfhoek met geel biggekruid en citroengeel muizenoor en blauwe vleugeltjesbloemen die zich verstoppen tussen grassen. Op droge hellinkjes staat wat zeldzame paarsblauwe kleine steentijm. Hier en daar duinviooltjes in het zand. Langs de westkant is een nat gedeelte met natte dalletjes in het bos en poeltjes en de rand van infiltratieplassen waar we net niet komen. Veel populierenbos. Na wat slingeren komen wer langs paaltje 4 zoals ik wilde. Maar verderop bij paaltje 5 moet ik een verkeerde kant opgegaan zijn. Daardoor missen het hoge duin met uitzicht naar het noorden op Wassenaar en naar het zuiden op de Skyline van Den Haag; je kijkt er ver uit naar alle kanten zonder belemmering van bomen die in de weg staan. Naar het noorden ligt een duinvlakte met verspreid staande bomen in Bierlap. Onder de bomen kortgegraasd gras, wat een aparte sfeer geeft, steppeachtig. Plekken blauw van het slangekruid. Verder doorlopend door vlak duingebied wordt het duin wat gewoner. Bij de kruising met een klinkerweg komen we in de Meeuwenhoek. We pauzeren op een zanderige rand langs de klinkerweg op een plek bij hoge populieren die de wind registreren wanneer die aan komt waaien, langs komt en weer afneemt, als een ruisend muziekstuk.
Aan het eind een bocht door een mooi stukje bos met een eenzame beuk langs het pad. Dan zijn we op de terugweg door Kijfhoek en Bierlap. Door intrigerend halfopen bos, langs een dennebos. Onderweg valse salie met groene bloemtrossen, en nog niet open bloemen, grote ijle asperges met bloemetjes en bessen, geel duinkruiskruid, met zeebrarupsjes op half en helemaal opgegeten planten, lichtblauwe mannetjesereprijss en helderblauwe gewone, reigersbekjes, blauw glidkruid... Langs de binnenduinrand lopen we door grillig populierenbos met omgevallen bomen over het pad en over hoge duinen met echt bitterkruid en schermhavikskruid, echte soorten van de droge zandduinen en langs een hoog stuifduin aan de binnenduinrand terug in de richting van paaltje 2 bij de ingang die ook uitgang is. Kleine leeuwetand (met onvertakte steeltjes) in het zand, en roze kruipend stalkruid dat de hele wandeling door Kijfhoek en Bierlap wel was, veel met witte wolken bloeiend glad walstro en de eerste gele walstro en hier en daar kamperfoelie. En helemaal aan het eind een grote plek blauw glidkruid in het bos op een lage beschaduwde plek aan weerskanten van het pad. Vanuit Kijfhoek en Bierlap lopen we naar boerderij Meijendel om na 12 km even te pauzeren met een drankje en desgewenst een pannekoek. Fietspad en weg oversteken. Langs een helling met lelietjesvandalen vorig jaar met een kruisbessenboompje met echte bessen en langs een uitgestrekte weide. Na de pauze lopen we door naar de Libellenvallei in het duingebied langs de zeereep waar we hopen bloeiende orchidee-en te zien, we volgen al gauw een gele paaltjesroute, grotendeels langs het fietspad, maar wel op een breed ernaast liggend voetgangerspad. Toortsen, teunisbloemen, slangekruid en liguster zorgen voor kleur en geur. Een grote struik boerenjasmijn.
Bij een groene paaltjesroute slaan we rechtsaf een zanderig pad op slingerend door het hogere duin, ergens moeten we een afslag hebben we gemist. Want op een gegeven moment worden de paadjes wel erg smal en lopen we vast, met wat geluk staan we na een stukje doorlopend pad dan toch op het brede pad vanaf het strand aan de andere kant van het duin. Langs het pad richting strand komen we iets verderop weer bij het groene paaltjespad dat ons de eigenlijke libellenvallei inleidt met een met riet omzoomde waterplas In een laagte bij de waterplas zien we een eerste paarse orchidee. Waarschijnlijk een rietorchis. Dichterbij blijken er meer te staan, sommige met bruine ringen op het blad. Ook staan er lichter roze vleeskleurige orchissen, de gewone of de vleeskleurige duinorchis. Ook enkele kleine steenrode orchissen staan er, een ondersoort van de vleeskleurige orchis. Veel uitgebloeid (de vleesorchis bloeit dan ook vanaf eind mei), maar sommige nog mooi in bloei. Ook enkele En de eerste moeraswespeorchissen, nog laag op hun steel. Ook staan er verschillende hoge lichtroze orchissen, ik denk bosorchissen, soms in mooie groeipjes bij elkaar, net als donkerder roze rietorchissn. Tussen het riet ook nog witte waterpunge en moerasweegbree. Over een wagenspoor lopen we verder naar het brede fietspad langs de Libellenvallei. In een laagte bij een waterplas zien we een meer van dezelfde orchidee-en, met heel timide wat duizendguldenkruid, bijna niet meer dan roze puntjes en blauwe vleugeltjesbloem. Een mooi plekje. Aan de andere kant van het fietspad nemen we het groene paaltjespad dat in een bocht langs meer groene valleitjes en een sloot door het duin loopt.
We steken met het groene paaltjespad het fietspad nog eens over en lopen verder nog eens door de Libellenvallei, met meer orchidee-en naar het pad vanaf het strand langs de noordkant van de vallei. Het is een mooi gebiedje. Over het brede schelpenpad lopen we langs waterplassen en wat slingerend door bosjes en wat klimmend en dalend, min of meer in een rechte lijn, terug naar waar we vanmorgen begonnen, de een wat verder dan de ander. Langs nog een uitzichtpunt over duinmeertjes en over een vlonderbruggetje en langs de ingang van Kijfhoek en Bierlap. Ongeveer rond vijf uur terug bij De Kieviet. Het was een mooie kleurige duindag. Veel gezien, met enkele echte verrassingen. Een wandeling om zeker nog eens te doen, rond dezelfde tijd of iets vroeger, met bloeiende meidoorns. Ik vond het een prettige en ontspannen wandeling. Iedereen bedankt voor het meelopen en voor het gezelschap. Wellicht tot een volgende keer. (De fotoos komen nog.)
Een plattegrond met de nummerpaaltjes in Kijfhoek en Vierlap kun je vinden via: https://www.dunea.nl/duinen/duingebieden/meijendel/kijfhoek-en-bierlap

Carpoolen, voorpret of even laten weten wat je vond van de tocht?
Plaats een bericht (alleen voor deelnemers)


terug

deze pagina is zichtbaar voor alle bezoekers van de site www.dewandelsite.nl

  •  
  • LOPUS wandelvakanties
  • TT wandelreizen