Reacties en foto's

  • WO 27/07
    Tussen Leersum en Amerongen - Cotlandenpad
    17 km
    VOL
    Utrecht, Leersum (rondwandeling)
    10/10 deeln.
  • WO 27/07
    Tussen Leersum en Amerongen - Cotlandenpad
    Utrecht, Leersum (rondwandeling)
    17 km
    10/10 deeln.
    VOL
  •  

  • dik v

    ( organisator / routebegeleiding ) 19-09-2022

    Hier zijn de fotoos van de wandeling van woensdag 27 juli van Leersum naar Amerongen.
    Je vindt een link naar de fotoos op:
    https://myalbum.com/album/7uHPCDdVuB29
    De fotoos zijn nu ook te vinden bij de reacties op de wandeling op de wandelsite. Groeten, Dik

    Klik hier voor de foto's van deze tocht

  • dik v

    ( organisator / routebegeleiding ) 05-09-2022

    Hier zijn nog de foto's bij de wandeling Rond Leersum en Amerongen op 27 juli.
    De foto'd staan nu ook bij de reacties op de wandelsite, als het goed is.

    Klik hier voor de foto's van deze tocht

  • dik v.

    ( organisator / routebegeleiding ) 29-07-2022

    Een verslag van de wandeling van woensdag rond Leersum en Amerongen, foto s komen later.

    Ik vind de wandeling rond Leersum en Amerongen langs de Amerongse Bovenpolder elke keer weer een bijzonder wandeling. Vooral het pad door de Bovenpolder met zijn uitzichten over het uitgestrekte grasland van de uiterwaarde, onvergelijkbaar; bovendien ook een zeer afwisselende wandeling met de lanen van landgoed Zuylenstein, de uitgestrekte Bovenpolder, kasteel Amerongen en als contrast met het lage polderland terug over de Amerongse Berg en langs de Leersumse Eng. Ik wist dat de beste tijd voor de wandeling tegen eind juli voorbij was, maar het landschap en de afwisseling ervan blijft altijd bijzonder. Zo laat als nu heb ik de wandeling nog niet eerder gelopen, vaak liep ik er met uitzicht over heen en weer bewegend hoog gras gekleurd met bloemen. Eind juni, begin juli is een van de mooiste momenten wanneer het grasland vol kleur is van allerlei bloemen. Maar ook in april - mei is het een mooie wandeling met bloeiende bosanemonen in het Collandse. Met zijn tienen vertrekken we iets na 10.40 van het Kerkplein in Leersum (twee afzeggingen om uiteenlopende redenen zoals werk). Vanaf bij pannekoekenhuis Jansen Pannekoekenhuis Jansen (voorheen Leersums Laarsje) aan de voet van de kerk, een zeer geschikte plek om s morgens af te spreken. Een van de weinige horecagelegenheden in Leersum (of enige) die rond deze tijd open is. Maar vandaag niet. Dus zonder een kopje thee of koffie op pad langs de zuidoostkant van Leersum, met een paar oude boerderijen met rieten daken en schaapskooien. Het belooft een mooie wandeldag te worden, met een temperatuur net iets boven de 20 graden, wat bewolking zo nu en dan en de temperatuur gematigd door een verkoelend windje.

    Langs de Achterweg aan de buitenkant van Leersum, met uitzicht over de weilanden en een graanveld in de richting van de Nederrijn, naar landgoed Zuylesteyn waar we de weg verruilen voor een laan onder hoge beuken. Op de hoek een mooie schaapsstal, ertegenover afgezette stukken waar gevlekte zwarte varkens snuffelen en mogen wroeten in het bos. In het begin volg je grotendeels het Cotlandenpad, een klompenpad door een coulissenlandschap rond kasteel Zuylenstein. Daarna loop je over dijkjes en weiland door de Amerongse Bovenpolder, wat mij betreft het mooiste deel van de wandeling.(Het heeft wel even gekost voor ik door had hoe het pad liep door de polder.) Het pad door de Bovenpolder is open vanaf april tot oktober. Ook april of mei is een mooie tijd om de wandeling te lopen als voorjaarswandeling met bosanemonen rond Zuylestein. Maar in juni en begin juli is de polder op zijn meest indrukwekkendst. Dan langs de achterkant van kasteel Amerongen naar het Berghuis aan de andere kant van Amerongen. Vandaaruit loop je over de Amerongse Berg vooral door bos terug naar Leersum. Het Berghuis blijkt nu echter helaas helemaal gesloten te zijn, dus moeten we in Amerongen een andere plek vinden voor een pauze. Het Berghuis in Amerongen waar al jaren gesteggel over was met het Utrechts Landschap wordt voor minimaal één jaar pop-up restaurant Mas Montagne.

    Bij Zuylestein waarschuwingsbordjes dat de eikeprocessierups er verblijft. Drie jaar geleden zaten de bomen langs de eikenlaan door het landgoed er inderdaad vol met zakken met rupsen, toen al meer onschadelijk gemaakt. Maar afgelopen jaren zag ik er aanzienlijk minder eikeprocessierupsen. En dit jaar zag ik helemaal niets. Rond verschillende beuken rond Zuylestein is gaasdoek gespannen rond de stam, waarschijnlijk om het schors van de beuk te beschermen tegen verdroging; het gaat niet zo goed met veel beuken in Nederlandse bossen. Vanaf de eikenlaan langs Zuylestein gaat een leuk stuk doorsteekpad door een houtwal met veel elzestobben en nu bloeiende lijsterbes naar de weg bij de Boerenbuurt. Het pad is mooi, maar de weg erna minder. Vandaag gaan we daarom niet rechtsom maar linksom verder naar een veldweg tussen Zuylestein en Cotland of Kolland. Langs de brede laan staan brede wespenorchissen, eerst zie ik uitgebloeide, maar dan staan er ook bloeiende, met groenige en bruinige kleuren, wel met mooie orchidee-enbloemetjes aan een lange stengel. Er blijken er heel wat te staan. Vlak voor de dijk gaat een smal nattig pad, waarschijnlijk van kwel vanaf de dijk (met veel brandnetels) langs de rand van het bos van Colland, met uitzicht over weiden. Naar de Kollandselaan, een mooie brede eikelaan, die ons naar de dijk brengt. Een stukje over de Lekdijk naar het begin van het pad door de Bovenpolder, in de uiterwaarden van de Nederrijn.

    Het pad door de Bovenpolder is een mooi bochtig pad deels over dijkjes en langs watertjes, deels door weilanden. Vorige keren door hoog gras, kniehoog, met een mooi paadje ertussendoor, met hier en daar geel streepzaad en een rand met gewone bereklauw, met paars knoopkruid en margrieten en gele ratelaars. Dat is op zijn mooist. Op het moment blijkt het gras langs het pad net te zijn gemaaid en moeten we doen met het uitzicht over het kortgeschoren grasland. Niet op zijn mooist, maar nog steed mooi genoeg. Wat wil je van een van de mooiste paden die je kent (buiten de duinen). De temperatuur is prettig. Met het windje erbij is het zelfs aangenaam. Het pad brengt ons naar een bruggetje over de Hank, een oude rivierarm met een haag van meidoorn en wilde rozen erlangs. Daarachter loopt het verder langs hagen en tussen weilanden een mooi waterplasje. Maar dat zit er vandaag niet in. Het bruggetje is afgesloten (dichtgespijkerd) en ernaast staat een groot hek uitnodigend open. Waarschijnlijk is het bruggetje te bouwvallig geworden. Erg jammer van de rest van het pad. Het uitzicht over de uiterwaardepolder blijft bijzonder indrukwekkend, verstillend en opwindend. Over nog een uitgestrekt stuk grasland lopen we naar het veer Eck en Wiel aan het eind van de Rijnsteeg bij Amerongen. Daar zit het ijzeren hek wel dicht, zodat we er overheen moeten klimmen. Bij het veer staan een picknicktafel en banken waar we een pauze houden voor de meegebrachte etenswaar. Het veer vaart over en weer. Boven ons hoofd zeilt in de lucht een ooievaar rondjes op de thermiek.

    Langs de Rijnsteeg lopen we naar de hoge dijk om kasteel Amerongen. Langs een boerderij met een bewoond ooievaarsnest. Onder de eiken door lopen we over de hoge dijk om het kasteel heen. Bij de ingang van het kasteel staan uitnodigende borden voor het terras van restaurant Bentinck in de oude stallen van het kasteel, waar we enigszins underdressed een plek vinden. Met erg lekkere gebakjes en uitzicht op de formele kasteeltuinen. Vanuit het kasteel lopen we terug naar de laan om het kasteel en gaan dan verder langs het paadje langs de grens van Amerongen en de polder met vanaf het paadje uitzicht op de kerk van Amerongen. Mooi paadje, mooi uitzicht. Iets verderop staan bankjes langs het pad met uitzicht op de polder, maar we hebben net al genoeg gezeten. Iets verderop klim je een heuvel op naar een oude galgeplaats. Eigenlijk nooit gebruikt. Daarna langs het informatiecentrum over de tabakscultuur die hier lange tijd belangrijk was, met twee overgebleven tabaksschuren. En dan het bos in naar het nu gesloten Berghuis (zo spoedig mogelijk weer open). Nog even kijken bij de demonstratiegrafheuvel achter het Berghuis. Daarna omhoog het bos in naar de Amerongse Berg: eerst door een bijzonder mooi smeltwaterdal zee geleidelijk omhoog naar de vreemde plek de manege, een sterrebos met een ronde open plek met radialen vanuit het midden, waar een grote eik met bankjes rondom schaduw geeft. Op de opengekapte stukken is vaak roze en wit vingerhoedskruid te zien. Nu staat langs het pad de eerste hei te bloeien.

    Daarna naar de 69 meter hoge Amerongse Berg, het hoogste punt van de provincie Utrecht. Een flinke hoogte als je bedenkt dat de Holterberg in Overijssel maar 60 meter hoog is en de Archemerberg bij Ommen 80 meter hoog. Omlaag en verder door het bos, rechtdoor over een smal paadje met links mooi gevarieerd bos. Met het pad naar rechts, een ruiterpad, hadden we beter even kunnen wachten, ietsje verder ligt een leuker pad. Over de Vlakke Berg, je merkt bijna niet dat je over een berg loopt. Aan de overkant van de Bergweg komen we uit aan de bovenkant van een omlaag lopend heideveld, uitkijkend over het open veld, met een bankje. Een prachtig en verrassend uitzicht waar we even tot een stop komen om even uit te kijken. Maar waar ik gehoopt had op meer bloeiende heide zijn grote stukken bruin en verdord, andere zelfs dood en grijs. Dat maakt het uitzicht minder. Hopelijk herstelt het gebied zich weer. Via paden door het bos lopen we naar het zuiden iets rechts aanhoudend, om bij een open graanakker aan de rand van Amerongen uit te komen. We komen net ten westen ervan uit. Maar een paadje naar rechts bracht ons door een stukje bos naar de nog grotere graanakker (rogge, met niet heel lange sprieten) aan de Leersumse Eng die doorloopt tot bij Leersum. Ook hier is een groot deel pas gemaaid. Maar verderop staat de rogge er nog met hier en daar nog wat kleur van enkele bloemen ertussen. Over het graanveld waait een windje.

    Langs de rand van de roggeakker en door Leersum komen we weer uit op het Kerkplein en bij Pannekoekenrestaurant Jansen waar we nog iets drinken als afsluiting van de wandeling. Met een pannekoek, ze hebben er ook kleine pannekoeken. Ondanks de tegenvallers van de pas gemaaide Bovenpolder, het afgesloten pad, het gesloten Berghuis en het verbruinde heideveld blijft het een bijzonder mooie en afwisselende wandeling, wat mij betreft. Ik vond het een erg prettige en ontspannen wandeling. Iedereen bedankt voor het meewandelen en voor de prettige wandeldag. Bedankt voor het gezelschap en de sfeer. En tot een volgende keer. (De fotoos komen nog.)

  • Nel van .

    29-07-2022

    Het was een hele mooie afwisselende wandeling. Lekker genoten van de hele dag met als slotakkoord de pannenkoeken. Dank je wel Dik. Hieronder een link naar de foto s hartelijke groet Nel van Wijngaarden

    Ik vond het tempo: Ontspannen tempo (tussen 4,5 en 5 km/pu)

    Klik hier voor de foto's van deze tocht

  • Gery V.

    29-07-2022

    Dik bedankt voor de prachtige wandeling. Groet, Gery

  • Johan K.

    27-07-2022

    Kijkend naar het voetbal languit op de bank, na eerst een dutje gedaan te hebben, nagenieten van deze heerlijke wandeldag. Tsjonge, wat wat het genieten eerst door de Bovenpolder, koffie met kasteelgebak en dan over de Amerongse Berg terug naar Leersum waar ons (voor een 6-tal) een heerlijke pannenkoek met een lekker wit biertje (of iets anders) stond te wachten. Suoer bedankt Dik voor deze zeer geslaagde dag en weer een mooie tocht op mijn lijstje erbij !!

    Ik vond het tempo: Ontspannen tempo (tussen 4,5 en 5 km/pu)