Reacties en foto's

 • ZA 27/08
  IJssel, Hattem, bos, heide en jeneverbessen
  18 km
  VOL
  Gelderland, NS Zwolle - NS Wezep
  9/9 deeln.
 • ZA 27/08
  IJssel, Hattem, bos, heide en jeneverbessen
  Gelderland, NS Zwolle - NS Wezep
  18 km
  9/9 deeln.
  VOL
 •  

 • dik v

  ( organisator / kaartlezer ) 11-09-2022

  Hier zijn de fotoos van de wandeling van zaterdag 27 augustus van Zwolle via Hattem naar Wezep over de IJssel.        
  Je vindt een link naar de fotoos op:                              
  https://myalbum.com/album/G7MHfg2JM8vB
  De fotoos zijn nu ook te vinden bij de reacties op de wandeling op de wandelsite. Groeten, Dik

  Klik hier voor de foto's van deze tocht

 • dik v

  ( organisator / kaartlezer ) 02-09-2022

  Een wandeling met wat verrassingen, onverwachte omstandigheden en ongemakken. Het grootste ongemak was denk ik dat het niet mogelijk was te communiceren via de wandelsite omdat omdat die nog niet volledig op orde was. Dat leverde voor sommigen wellicht de verrassing op dat Grand cafe Lubeck aan de zuidkant van station Zwolle, de afspreekplek, in het weekend niet open was. Iets waar ik volstrekt niet aan gedacht had. Kennelijk is Lubeck vooral afhankelijk van de kantoren aan de zuidzijde van station Zwolle en hun personeel. Daar was ik al iets tevoren van op de hoogte gesteld, maar alternatieven kon ik niet vinden. Erover berichten dus ook niet. Uiteindelijk was dat niet echt desastreus. Dat het etablissement gesloten was, merkte je als je ervoor stond. Iedereen zat netjes op een randje van een stuk groenvoorziening aan de zuidkant van het station. Een andere verrassing was dat je op het veerpontje over de IJssel alleen met pin kon betalen. Maar ook dat leverde niet echt problemen op.
  Wat serieuzer was dat het laarzenpad langs het Apeldoornskanaal afgesloten was. Met een hekwerk aan de overkant van een bruggetje. Het zag er wel naar uit dat het mogelijk was er langs te komen, over een betonnen randje van het bruggetje voor het hek langs. Toen bleek dat het verderop goed mogelijk was verder te lopen, was ook deze hindernis overwonnen. Wel moesten we over een zanderige weg in aanleg en nog om een hek heen aan het eind ervan bij de Hezenbergersluis. Tenslotte bleek er in Hattem die zaterdag een rommelmarkt gaande, 'Veel mensen', vertrouwde iemand me toe op de pont over de IJssel. Dat zou wel moeilijk zijn een plek te vinden op de Markt bij de grote kerk. Restaurant De Ridderhof bood uitkomst bij het binnenlopen van het Hanzestadje met een terras aan de achterkant uitkijkend op IJssel dat later bleek te horen bij een pand met historie aan de Achterstraat. Een prettige verrassing was dan weer dat het (weer) mogelijk bleek tussen de jeneverbessen door te lopen in het natuurgebiedje het Algemene Veen, waar ik dacht dat het pad was afgesloten.
  De wandeling van Zwolle naar Wezep is naar mijn gevoel een leuke erg afwisselende wandeling. Ik had de wandeling al een tijdje niet gelopen en vond tijd dat wel weer eens te doen. De wandeling is mooi in het voorjaar wanneer meidoorns en salomonszegels of lelietjesvandalen bloeien. Maar de Wezepsche heide met bloeiende heide was een goede reden om het op het moment te doen. Eerst Zwolle uit naar de IJssel over een steeds groener wordende Schellerbergweg, langs ooit een oude horeca en slijterij met een grote opslag aan de stadsrand en verderop uitzicht over weilanden, dan onderlangs de IJsseldijk, over met het veerpontje en voor Hattem langs, aan de overkant van het Apeldoornskanaal. Dat dus verderop afgesloten was. Mooi om het landgoedje De Hezenberg heen. De ijsvogeltjes die we hier eerder zagen lieten zich ook deze keer niet zien jammer genoeg. En dan het kanaal over bij de Hezenbergersluis met een picknicktafel om te pauzeren. Aan de andere kant terug richting Hattem langs het Algemene Veen, waar een bijzonder paadje doorheen loopt tussen de jeneverbessen door. (Wel de stekels even van me afplukken daarna.) Naar mooie stukjes heide aan de andere kant. Daarna over een dijkje met uitzicht op de Wiessenbergsche Kolk. Dan door het centrum van Hattem dat inderdaad vol stond met kraampjes van de rommelmarkt, tot ver buiten het centrum van het stadje. Wat een 'rommel' of spullen hebben we die we weer kwijt willen. Maar natuurlijk ook voor veel mensen een gezellig dagje uit. Hattem uit door een tuinderijgebiedje met mooie herehuizen uit begin vorige eeuw en over de Koeweg naar landgoed Molecaten. Met herberg aan een sprengbeek met watermolen, met nog een stroompje water, maar niet meer genoeg om een molen te laten draaien. Naar de spreng van de beek, waar kwelwater omhoog komt en waar de beek begint. Door bos over de Trijsselenberg. En aan de andere kant van de autoweg (met bruin verbrande heide erlangs) over de mooi bloeiende Wezepsche Heide, met een padje boven over de heide, uitziend om de heide op de hellingen en de paden eromheen. Afdalen naar station Wezep door het bos. En nog tijd voor een drankje voor we in de trein stappen. Uiteindelijk waren we met ons negenen, met acht deelnemers waarvan een op het laatste moment toegevoegd van de reservelijst. Een mooie en prettig ontspannen wandeling, ondanks de verrassingen. Met best goed wandelweer: niet te warm, wat wind en wolken op zijn tijd. Iedereen bedamkt voor het meewandelen. Wellicht tot een volgende keer.

 • Er zijn (nog) geen reacties / foto's van deelnemers.