Reacties en foto's

 • ZA 03/09
  De Maasduinen tussen Well en Wellerlooi
  19 km
  Limburg, Well, Bosbrasserie en bezoekerscentrum In de Sluis (rondwandeling)
  3/9 deeln.
 • ZA 03/09
  De Maasduinen tussen Well en Wellerlooi
  Limburg, Well, Bosbrasserie en bezoekerscentrum In de Sluis (rondwandeling)
  19 km
  3/9 deeln.
 •  

 • dik v

  ( organisator / kaartlezer ) 19-09-2022

  Hier zijn de fotoos van de wandeling van zaterdag 3 september door de Maasduinen van Well naar Wellerlooi.        
  Je vindt een link naar de fotoos op:                              
  https://myalbum.com/album/ssZBVXhfvFYM
  De fotoos zijn nu ook te vinden bij de reacties op de wandeling op de wandelsite. Groeten, Dik

  Klik hier voor de foto's van deze tocht

 • dik v

  ( organisator / kaartlezer ) 06-09-2022

  Een mooie en gemoedelijke wandeling door de Maasduinen op een niet te warme dag met zo nu en dan een windje. Waarbij we en passant de stand van zake in de geologie van het gebied en archeologie en nog wat zaken lieten rondkomen. In een wat bossige omgeving, oorspronkelijk vooral naaldbos, maar al met al vooral langs de randen en langs de paden met een stevige rand van loofbomen wat de schaduw en koelte van het bos ten goede kwam. Na een wandeling aan de noordkant van de Maasduinen van de Heijense Molen bij Heijen naar Well - een van de mooiste wandelingen die je in Nederland kunt maken, met het uitzicht vanaf de hoog gelegen duinen op de vennen en de heide van Quin en de Duivelskuil - en een door de zuidelijke Maasduinen van Arcen naar Wellerlooi door natuurgebied de Hamert met adembenemende uitzichten de derde wandeling door de Maasduinen.
  De wandeling door het middenstuk van de Maasduinen die we vandaag liepen is al een paar keer om verschillende redenen uitgesteld of geannuleerd, dus het werd tijd om hem nu eens te lopen. Nadat ik de wandeling op de wandelagenda had geplaatst heb ik, ook met het oog op de warmte van deze zomer, bedacht om hem toch nog aan te passen en wat in te korten. Zo werd het van een rondwandeling van 19 km een lijnwandeling van Well naar Wellerlooi van 16,6 km. Behalve dat ik de wandeling te lang vond, leek hij me ook niet spannend genoeg met al het bos tussen Well en Wellerlooi. Bij wandelingen door bos zoek ik altijd zoveel mogelijk de open plekken, bosranden en heideveldjes. Bospaden en boswegen moeten wel heel bijzonder zijn om een wandeling grotendeels door het bos op den duur spannend te houden. En er is veel bos tussen Well en Wellerlooi, helemaal heen en terug. Tenslotte had ik er een afsluitend stukje met uitzicht op het Heerenveen in de Hamert aan toegevoegd aan het eind, misschien wel het mooiste van de Hamert. Vlak voor je aankomt in Wellerlooi.
  De wandeling begint bij Bosbrasserie In de Sluis in Well, een km. van de bushalte aan de Rijksweg naar Venlo (inbegrepen in de lengte van de wandeling). Een mooie plek om de wandeling te beginnen met aan de ene kant een strak geometrisch uitzicht op de sluis en naar de andere kant op een groen stuk tussenkanaal naar het Reindersmeer. Twee van de drie deelnemers waren al aanwezig. Al wachtend dronken we een kopje koffie of thee. Vanaf de parkeerplaats lopen we naar de rand van het Reindersmeer. Mooi, met uitzicht over het meer langs berken o.a. over een rand van paarse nog bloeiende heide. Over een smal pad door een open bosstrook en een slingerpad lopen we naar de Bosscherheide gebiedje met nog wat open zand met gras en plukjes heide; 200 jaar geleden was het hele gebied van de Maasduinen zoals dit. Iets verderop buigen we af voor een paadje mooi boven de Molenbeek. De beek staat - zoals te verwachten - droog, maar is nog net wat groener en minder stoffig dan in het bos, aan de benedenkant zelfs nog een beetje vochtig, lijkt het. Ik denk een mooi pad voor normaler, natter tijden.
  Aan de andere kant van de beek in de richting van Knikkerdorp waar Bosbrasserie De Huiskamer is, al na 6 of 7 km., een beetje vlug al, maar het is de enige horeca onderweg. Langs akkerlandjes die een eind het bos in steken; deze keer langs de boskant, het doorsteekpad naar de andere kant kan ik niet vinden. Dus in een vrij ruime boog door het bos eromheen. Een volgende keer de andere kant proberen. De bospaddestoelensoep van paddestoelenbouillon smaakt goed, maar de bospaddestoelen zullen waarschijnlijk niet eerder zo dicht bij het bos zijn geweest dan op dit moment. Vanuit Knikkerdorp zigzaggen we naar de noordkant van het Bergensche Buurtbos waar we langs akkerland lopen dat 4 meter onder het niveau van de zandweg erlangs ligt, het ligt dan ook in wat ooit het Wellsche Meer is geweest. Als we doorlopen komen we op een bijzonder mooi stukje heideveld (in het begin deels boven ons hoofd gelegen om het spannender te maken), op hoge duinen gelegen met diep ingesneden dalen ertussen waar we op een rondlopend slingerpad omheen en naar boven lopen. Aan het eind van bovenaf uitkijkend op een ven of plas met waterlelies. Een erg mooi gebiedje en een mooie plek. Ook nog met bloeiende struikhei.
  Als we weer het bos in lopen komen we in een doolhof terecht, omdat ik - ook omdat er bomen zijn weggehaald rond het heideveld) te ver naar het zuiden loop. Ook Google.maps helpt er niet bij, het is niet duidelijk waar we precies zitten en de paden zijn niet herkenbaar. Bovendien is er een groot gebied op de grens van bos en akkerland waar je niet langs kunt. Met behulp van kaart en kompas en een beetje op de gok staan we na wat ronddraaien in het bos toch ineens weer op de route en herken ik de plek waar we zijn volgens google.maps op mijn kaart en in het landschap. Ik zie het de brede boslaan waar we door hadden moeten komen, met randen van heide. Het pad loopt door een hooggelegen heideveldje dat te hoog ligt om erover uit te kijken. Aan de andere kant lopen we langs een bosrand en door akkerland en nog een stukje bos naar de Venweg van Wellerlooi naar de Duitse grens. Aan de andere kant ervan lopen we door een stuk bos naar de Dikkenberg (26 m hoog) waar we uitzicht hebben op het Heerenveen in de Hamert. Met weinig water deze keer en zonder grote witte vogels die ons toen bezig hielden. Er staat een bankje waarvanaf je uit kunt kijken op het ven en de heide eromheen. Erg welkom voor ons allemaal, maar zeker voor degene die het het laatste stukje wat zwaar begon te worden.
  Vanaf de Dikkenberg lopen we omlaag door de heide, met uitzicht op een hoog 39 meter hoog paraboolduin er middenop, en door bos naar Wellerlooi. Omdat het na ons ronddolen in het bos tegen 5 uur loopt, heeft niemand nog behoefte aan een drankje als afsluiting bij café het Centrum tegenover de kerk in Wellerlooi. We halen precies de bus naar Venlo en Nijmegen. Ook de bus naar Nijmegen raakt door een omleiding van zijn gewone route waardoor ons nog eeb mooi uitzicht op de Maas wordt geboden waar we vlak langs rijden. Misschien niet de mooiste wandeling in de Maasduinen maar wat mij betreft mooi genoeg om de lange reis de moeite waard te maken. Met een paar erg mooie stukjes tussen al het bos tussen Well en Wellerlooi. Dan hopelijk in een wat minder stoffige tijd. Jammer dat alles op het moment zo verdroogd is. In totaal heb ik 3 of 4 bloeiende bloemsoorten gezien, waarvan 2 langs de weg naar de bus bij Wellerlooi. Iedereen bedankt voor het meelopen en wellicht tot een volgende keer.

 • Er zijn (nog) geen reacties / foto's van deelnemers.