Reacties en foto's

  • WO 11/01
    Winterwandeling rond vesting Naarden en over Gooise heiden
    17 km
    VOL
    Noord-Holland, NS Naarden-Bussum - NS Bussum Zuid
    8/8 deeln.
  • WO 11/01
    Winterwandeling rond vesting Naarden en over Gooise heiden
    Noord-Holland, NS Naarden-Bussum - NS Bussum Zuid
    17 km
    8/8 deeln.
    VOL
  •  

  • dik v

    ( organisator / routebegeleiding ) 16-01-2023

    Het was weer een droge en deels zelfs zonnige dag in een regenachtige week, de woensdag dat we van Naarden-Bussum langs Naarden Vesting en Gooise heiden naar Bussum Zuid liepen. Ik heb dat nogal vaak, zo vaak dat ik soms denk dat het een duivels geluk is waar ik nog eens voor moet afrekenen. (Waarschijnlijker is dat er geen duivels aan te pas komen en is het gewoon geluk, dat vaak nogal wispelturig is. De duivels zeggen waarschijnlijk meer over mijn imborst.) Helemaal voorjaarsachtig was het niet want er stond vooral op de heide een niet zo behaaglijke wind en wolken en zon wisselden elkaar aardig af. Niet ecjht weer om op een terras te zitten. Met, niet heel gewoon, een volle groep, waardoor we met zijn negenen waren. Met elkaar een prettige groep mensen voor een ontspannen wandeling. Dat bleek al aan het begin toen we nog door Naarden liepen op weg op weg naar het historische vestingstadje en ik niet de enige was die het de moeite waard vond om rond te kijken naar wat in dit stuk van Naarden was gebouwd: grote woningen uit begin van vorige eeuw, in overgangsstijl met veel siermetselwerk, al meteen tegenover het station, in chaletstijl, invloeden van Amsterdamse School, en een een stuk of wat witgepleisterde Villa's een straat verder. Meer in de richting van de vesting komen daar grotere en kleinere van hout gebouwde woningen en villa's bij, gebouwd volgens de vestingwet die het verbood meer permanente stenen woningen te bouwen. En nog een heel aparte woning in de Amsterdamse Schoolstijl met heel kenmerkend muren grotendeels van dakpannen. (In de 30-er jaren goedkoper dan bakstenen, maar ook iets typerends voor het materiaalgebruik van de Amsterdamse School.) Wat ik wil zeggen dat ik vaak meemaak dat 'men' al pratend niet veel aandacht heeft voor zulke zaken. Ook in een aanlooproute is nog wel wat te zien. Dat tekende een beetje de deelnemers van vandaag, een mooie basis voor een prettige en ontspannend wandeldag. We vertrokken vanwege wat oponthoud met de trein iets later dan gepland van station Naarden-Bussum een mooi fors gebouw beïnvloed door de bouwstijl van Frank Lloyd Wringt.
    Over een ophaalbrug en dan over de vestingwallen langs de buitenkant rond Vesting Naarden, zon (en wolken) over het water, de toren van de Grote Kerk oprijzend boven de vestingwerken en daken van de huizen. Er is nauwelijks een plek waar je de hoge kerk en kerktoren niet hoog boven de vesting ziet uitsteken. Rond de vestingwerken met nu hoge eiken (die er in de tijd van de vesting niet gestaan zullen hebben). Bij het Arsenaal (bekend van Jan de Bouvrie) loopt een pad de binnenste omwalling op dat we al stijgend en dalend volgen langs oude vestingbouwwerken. Dan lopen we langs het grachtje van de Oude Haven het stadje in naar de Grote of Sint VitusKerk in het hartje van de vesting, gebouwd in 1380 (dus niet in 1580 zoals ik hoorde tijdens de wandeling). Van de buitenkant vooral groot, hoewel wel met enkele mooie raampartijen. Te bezichtigen op open monumentendag, erg de moeite waard. We houden een beetje vroege koffie en thee-pauze bij Vestinghotel Naarden met een gezellig restaurant met soep en bijzonder smakelijke gebak tegenover de kerk. Dan lopen we door een oude vestingpoort en over de buitenwal aan de oostkant weer de vesting uit. Over een mooi Oostdijkje met nog steeds uitzicht op de kerktoren in de richting van het bossige Oud Valkenveen en villabuurt Drafna. Dat het veel geregend heeft is te merken op het oude tramdijkje waar het flink glibberen is op de modderige klei. Rond een groot open groen gat met brede sloten, overgebleven van zand- en grindafgravingen komen we op de Valkeveenselaan, onder hoge beuken. Iets later lopen we aan de overkant van de Naarderstraat over de eerste van de heidegebieden van vandaag, de Nieuw Bussumerheide met veel brem. We houden een pauze op een bultje met een bankje in de wind, misschien hadden we beter nog iets door kunnen lopen. Ook met een wirwar van wat desoriënterde paden waardoor we aan een kant uitkomen die ik niet meer herken, maar met een blik op topo-gps lopen we al gauw weer in de goede richting. Ook nog even stil gestaan bij wat hele kleine paddestoeltjes in het mos. Van de Nieuw Bussumerheide komen we op de Vliegheide, langs de rand grote villa's met deels rieten daken en dan komen we bij Bikbergen, nog een randje heide, dennenbos en bij een akkerlandje langs de rand van beukenbos een glooiende beukenlaan in misschien een oud smeltwaterdal, een ijstijdoverblijfsel. Aan de overkant van de Crailoseweg vanuit Huizen ligt de Tafelbergheide.
    Voor een deelnemer is het hier genoeg, er is in ieder geval een busstation bij Ziekenhuis Tergooi in Crailo, naar de andere kant kom je in Huizen. We lopen de bijzonder mooi glooiende Tafelbergheide op met middenover een hoge heuvelrug met uitzicht over de heide vanaf de nu winderige hoogte. Altijd de moeite waard om, ook of zelfs in de winter, nog even te kijken naar korstmossen waarvan ik in de gauwigheid toch nog enkele soorten zie, maar minder dan een jaar of wat terug, en kleine paddestoeltjes zoals mosklokjes. Aan de andere kant ligt de 36 meter hoge Tafelberg aan de rand van de heide in de bosrand, een door mensenhand opgeworpen dus niet natuurlijke heuvel, waarvan er hier een stuk of 7 liggen verspreid over heide en bos. Uit een tijd dat het Gooi een boomloze vlakte was. In een document van rond 1000 is voor het eerst sprake van zo'n Tafelberg. Ze hebben ongetwijfeld gefungeerd als baken voor de scheepen op de Zuiderzee en wellicht als militaire versterking of uitkijkpost, sommigen kennen er rituele functies aan toe, mooi voor de verhalen. Langs een paar leemkuilen - het leem werd gebruikt voor o.a. de bouw van huizen - komen we aan de voet van de Tafelberg. Daar ligt ook restaurant de Eendracht, voorheen de Tafelberg, maar we laten het liggen en lopen met oversteken van de Oude Naarderweg onder een brede bomenstrook door naar de Blaricummerheide waar de Schaapskooi staat voor de op de heides grazende schapen. Naar restaurant Heidezicht aan de rand van de Bussumerheide waar we nog een pauze houden met nog 2 km. lopen naar station Bussum Zuid. Het pad loopt door een grote zand- en grindafgraving in een bos en daarna over de heide naar de zuidkant ervan. Daar lopen we over de Prinses Julianalaan met hoge beuken en eiken naar de Natuurbrug Laren over de A1. Langs de voormalige Legerplaats en AZC Crailo naar het bos aan de rand van de Bussumerheide. Ook nu weer lukt het me niet om helemaal precies de geplande route te lopen. Misschien ben ik er niet precies genoeg voor, maar ik denk dat het hier ook lastig is zonder gps precies te lopen zoals je gepland hebt. Daardoor wordt de route ietsje langer maar ook wel mooier, minder door het dennenbos en meer over de heide met meer uitzicht met bijzonder mooi strijklicht over de uitgestrekte heide. Het pad loopt uitkijkend naar het zuiden over de uitgestrekte heide met een zandrug uit de ijstijd, de Lange Heul, midden over volgens verhalen gecreëerd door zand morsende reuzen, naar Heidezicht. Een geschikte plek voor een drankje voor het einde van de wandeling met nog een kleine 2 km naar het station.
    Vanuit Heidezicht lopen we langs de rand van de heide richting het station, nu met wat minder tegenlicht met wat beter zicht op de glooiende Lange Heul midden over de heide. Vanaf de heide gaat het langs zestiger-jaren flats en wat laagbouw naar het station, met aan het eind nog een pad door een plantsoentje langs een grote vijver aan het eind. Het eind van een mooie, prettige en ontspannen wandeldag. Iedereen bedankt voor het meewandelen en voor de prettige en ontspannen sfeer samen. (Ik voeg een fotoverslag toe van een vorige wandeling met meer informatie en indrukken van de wandeling, hoewel in een andere tijd van het jaar toch overeenkomedn met die van woensdag, denk ik.)

    Klik hier voor de foto's van deze tocht

  • dik v

    ( organisator / routebegeleiding ) 16-01-2023

  • Rosa O

    11-01-2023

    Heerlijk gewandeld, gezellig en wat een lekker weertje👍