Reacties en foto's

 • ZA 29/04
  Camino Brabant, Den Bosch-Nuland 1e etappe
  22 km
  VOL
  Noord-Brabant, Den Bosch  - Nuland
  10/10 deeln.
 • ZA 29/04
  Camino Brabant, Den Bosch-Nuland 1e etappe
  Noord-Brabant, Den Bosch  - Nuland
  22 km
  10/10 deeln.
  VOL
 •  

 • Theo T

  ( organisator / kaartlezer ) 30-04-2023

  JE MOET HET ZELF ERVAREN

  Vandaag was mijn tweede dag op de Camino Brabant. Vorige week was ik een beetje bezorgd door een reactie op de Facebookpagina van Camino Brabant van iemand die klaagde dat alles verhard was. Maar na twee dagen wandelen op deze prachtige route kan ik zeggen dat er genoeg onverharde paden zijn. Je kunt op het fietspad wandelen, maar ook op het naastgelegen wandelpad.

  De wandeling van vandaag had ik op De Wandelsite gezet en negen wandelaars verzamelden zich bij Bakkerij de Groot in 's Hertogenbosch, beroemd om zijn Bossche Bollen. We wandelden naar de Sint Janskerk waar we de eerste stempel in ons pelgrimspaspoort konden krijgen in de Mariakapel.

  Al snel bevonden we ons in het buitengebied en koos ik voor een onverhard pad en een roosterpad door een drassig gebied. Misschien was het niet de officiële route, maar het was zeker de moeite waard. Door mijn ervaringen met het wandelen op de Camino de Santiago heb ik geleerd dat er meer wegen zijn die naar Rome leiden.

  We vormden al snel kleine groepjes en liepen pratend samen op. Regelmatig wisselden we van groepje, dus ik denk dat iedereen wel even met iedereen op liep.
  Bij een Mariakapel moesten we een stempel krijgen, als we in de gids hadden gekeken, hadden we die natuurlijk direct gevonden. Maar nu was het even zoeken. Uiteindelijk zag ik een aparte paal met het embleem en een koker met daarin de stempel. Dus de tweede stempel was binnen.

  We wandelden langs ronde waterplassen die gevormd waren door vroegere dijkdoorbraken en 'Wielen' werden genoemd.
  De dijkjes lagen soms vreemd, maar ze waren vroeger geplaatst als verdedigingswerken tussen de Hertog van Brabant en de Hollandse Graafschappen en maakten ook deel uit van de Zuiderlijke Waterlinie uit 1629.

  Vroeger stroomde de Maas onder 's Hertogenbosch door als deze erg hoog was en passeerde daarbij zuidelijke plaatsen zoals Waalwijk, om later weer terug te keren naar zijn of haar stroomdal.

  Een leuke horecastop was de Theetuin op d’n Dijck. Mijn oog viel op Arretjescake, een heerlijkheid die mijn moeder vroeger altijd maakte.
  Ook de zelfgemaakte worstenbroodjes moesten worden geproefd en ze waren allebei erg goed.
  Het buitentoilet was een leuke verrassing. Het was van binnen schitterend en schoon.

  Maar daarna gingen we weer op pad op deze mooie wandeldag. Het zonnetje maakte het soms warm, maar het frisse windje liet je toch weer de jas aantrekken.
  De paden waren erg afwisselend, niet alleen door het bos, maar ook door weiland en langs beken. En bij de tweede kapel - een kleine Mariakapel bovenin een boom. Hier hebben we de derde stempel op de stempelkaart gekregen.

  Toen we Nuland bereikten (eigenlijk kwamen we zo vanuit het bos), zochten we even naar een terrasje om uit te rusten. Ik had trek in een milkshake, maar ik was bereid om een grote softijs per ongeluk in een milkshakebeker te nemen.

  Daarna bracht ik de deelnemers terug naar Rosmalen en 's-Hertogenbosch, zodat ze weer naar huis konden gaan. Het is belangrijk om te vermelden dat er in het weekend geen openbaar vervoer beschikbaar is in Nuland.

  Bedankt mede wandelaars voor jullie gezelligheid en hoop dat jullie ook genoten hebben.

  Leuk was een deelneemster ook te treffen, die in ruim twaalf jaar terug mee is geweest naar mijn wandelreis naar de Juliana wandel driedaagse in Tjechie in Vernerovice van Bert en Mien van Kampen.
  Deze driedaagse wandeltocht was in het Centraal Europees wandelgebied op de grens van Tsjechië en Polen in de driehoek Adrspach – Broumov – Sokolowsko
  https://www.tt-wandelreizen.nl/reni.../vessem-pelgrimspaden/

 • Marton d

  01-05-2023

  Complimenten Theo voor de uitstekend georganiseerde wandeling!

 • Marlou v

  30-04-2023

  Het was inderdaad een mooie en gezellige wandeling Theo. En luxe met het busje naar de trein gebracht te worden! Nogmaals dank.

  Ik vond het tempo: Behoorlijk doorlopen

 • Mathilde P

  29-04-2023

  Beste mensen, erg spontaan maar niet goed voorbereid betreft het ov...... voor naderhand.....had ik mij opgegeven. Heb mij afgemeld bij Theo, sorry, ik zal het eerst beter moeten voorbereiden.. Hoop jullie nog eens te zien; n mooie wandeling! met groet Mathilde uit Amersfoort