Reacties en foto's

 • WO 26/04
  Voorjaarwandeling langs de Linge
  16 km
  Gelderland, NS Leerdam
  6/8 deeln.
 • WO 26/04
  Voorjaarwandeling langs de Linge
  Gelderland, NS Leerdam
  16 km
  6/8 deeln.
 •  

 • dik v

  ( organisator / kaartlezer ) 02-05-2023

  Het was een mooie dag met vrij goed weer, met veel zon over Linge, landschap en appel, pere- en kersebomen. Net niet warm genoeg om in Acquoy op het terras te zitten. maar warm genoegen om aan de overkant op weg naar Asperen langs de Linge te zitten op de Nieuwe Lingedijk en aan het eind van de wandeling op een terras op het zuiden tegen de oude stadsmuur van Leerdam langs de Linge. Met een aardige groep mensen en een ontspannen wandeling met alle tijd om te genieten van het toch weer verrassende landschap langs de Linge. Met zijn zevenen vertrokken we ongeveer op de afgesproken tijd van station Leerdam. Kennelijk niet de enige die op het idee gekomen waren van een wandeling langs de Linge vanuit Leerdam in het puntje van de Betuwe in de hoop op bloeiende boomgaarden. Al in Utrecht bij het busstation dachten we meerdere medewandelaars te treffen die in in Leerdam met anderen afgesproken bleken te hebben, terwijl we uitstappen tussen andere tweetallen en drietallen wandelaars. Op een na die zonder bericht afwezig was bleek iedereen aanwezig. Het is altijd een verrassing hoe een wandeling uitpakt die je je nog van langer geleden herinnert uitpakt, in dit geval van ergens in de negentiger jaren. Ik herinnerde me deze wandeling bij Leerdam langs de Linge als een tamelijk verrassende wandeling langs deze 'langste rivier van Nederland' dwars door het rivierengebied. Grotendeels langs de Linge met uitzicht op de rivier en voor een groot deel over onverharde dijken en weggetjes en anders verharde rustige weggetjes. Dat is een tamelijk grote bijzonderheid langs de Linge waar grote stukken (smalle) dijk langs de rivier te kampen hebben met veel drukte met fietsers en auto's en vaak ook in kolonnes rijdende motoren. Dus ik had de wandeling voormezelf aangemerkt als nog eens te lopen. En na een mooie wandeling rond landgoed Mariënwaerdt ongeveer een maand geleden vond ik dat het er maar voor moest komen in de bloesemtijd dit jaar. Met een beetje geluk leek 26 april me een goed moment om misschien nog net de kersebloesem te zien bloeien . Hoewel het moment van hun bloei altijd een hachelijke zaak is. Misschien dat we wat aan de late kant zouden zijn. Ter plekke pakte het wat anders uit. Het bleek eenmaal buiten Leerdam langs de Linge dat we aan de vroege kant waren zelfs voor bloeiende kerseboomgaarden. De boomgaard die wel stond te bloeien had zoveel zwart plastic rond de bloeiende bomen dat een mooi rustiek plaatje er niet in zat. De appelbomen begonnen zuinig te bloeien. Hoewel ik me ook afvroeg of de spichtige lage appelbomen ooit wel een echte vol bloeiende boomgaard zou opleveren. Maar ook zo boden ze toch nog een mooi gezicht zag ik terug op de foto's. Het mooist bloeiden uiteindelijk de pereboompjes op en langs de dijkjes met hun helder witte bloemen en zwarte helmknoppen in de bloemen.
  Viel de bloeiende bloesem tegen, het landschap hier langs de Linge verraste me. Over en onderlangs de Lingedijk met uitzicht over de bochtige rivier, met rietlanden en grienden. Met het uitzicht over de rivier op Asperen aan de overkant met een stenen kade langs de rivier. Met brede randen van geel bloeiend raapzaad met wit fluitekruid ertussen en stroken wit fluitekruid en hier en daar hoge zoete kersebomen. Langs fort Asperen en verderop na een rustig zandweggetje door het me ook deze keer verrassende Acquoy met het mooie dijkje met een beschermd stadsgezicht; en verderop de scheefstaande kerktoren en het rustieke Lingezicht langs de Lingedijk. En dat leverde een erg mooie wandeling op. Horeca tijdens de wandeling is er niet heel overvloedig. Vooraf was niet helemaal duidelijk of Gasterij Tapperij Lingezicht in Acquoy in een oude boerderij uit de 18e eeuw aan de Lingedijk met uitzicht op de Linge open zou zijn. Het is de enige horeca-plek onderweg, na ongeveer 7 km. wandelen van de 16, een beetje vroeg in de wandeling. Lastig op internet te vinden of het open is, hoewel het doorgaans wel open lijkt. (Het zou dinsdag t/m zondag vanaf 10 uur open zijn, maandag alleen bij goed weer.) Een mooie plek voor een pauze, vooral als je buiten kunt zitten aan de dijk met uitzicht op de rivier. Op pad vanaf station Leerdam kwamen we aan de voet van de grotendeels 15e-eeuwse Grote Kerk kwamen we bij Grandcafé M'n Moeder terecht waar ze nog al moeilijk deden bij het afrekenen. Iets verderop op een minstens zo mooie plek zitten aan de Zuidwal aan het water De Houtloods bij het Glasmuseum en Kiky aan de Linge waar we aan het eind van de wandeling terecht kwamen. Nu keken we van bovenop de Zuidwal aan de Lingedijk omlaag op het museum en de kade onderlangs de Zuidwal langs de Linge. Iets later liepen we op de verharde Lingedijk Leerdam uit, met een brede gele rand van raapzaad met fluitekruid ertussen. Naar de andere kant over een groene strook onder aan de dijk tussen bloeiende witte en roze japanse kersen door uitkijkend op de hoge watertoren van Leerdam. Over de Horndijk met wat verderop uitzicht over de Linge op Linge-uiterwaarden bij Asperen. En verderop in de bocht van de Horndijk een mooi landje met schapen en knotwilgen. Dan lopen we de nogal drukke Meerdijk naar Acquoy op met een mooie oude grote met riet gedekte boerderij binnendijks en iets verderop eigentijds gemaal De Nieuwe Horn. Met mooi uitzicht op Asperen over de Linge met een oude onttakelde molenromp. Bijna het wandelpad onderlangs de dijk aan de Lingekant gemist. Zonder de drukte bovenop de dijk, hoewel het uitzicht van bovenaf mooier is. Maar ook van onderaf heb je mooi uitzicht op Asperen aan de overkant met zijn hoge stenen wal langs de Lingeoever.
  We zijn terug op de dijk vlak voor de brug over de Linge naar Asperen. Met uitzicht over appelboomgaarden met spichtige lage appelbomen, net in bloei, wat wel sfeervol schemerig wit. We lopen bij een grote plas, misschien een oud wiel, de rustige Langendijk op, langs de Oosterlingesluis bij Fort Asperen en Fort Asperen zelf (vandaag niet open), onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie uit 1864. De Langendijk is een mooi rustig deels onverhard weggetje met een grasdijkje waar je over kunt lopen, tussen boomgaarden door, met bloeiende peredomen vlak langs het weggetje en op het dijkje. En grienden met laag afgesneden en geknotte wilgen en nog een wiel langs de Linge. Naar de Lingedijk in Acquoy (de naam zou afgeleid zijn van een oude eigennaam zoals Akko of Ekko), in een bocht van de Linge. met aan de ene kant uitzicht op de Linge met tuintjes aan de voet van de dijk en aan de andere kant statige dijkhuizen en oude dorpsboerderijen van de 18e eeuw tot begin vorige eeuw. Langs de gevels randen blauwe druifjes en gele helmbloem tussen de stenen. Met verderop de markante 15e eeuwse scheve kerktoren en iets verderop tapperij gasterij Lingezicht waar je buiten kunt zitten aan de dijk, als er plaats is. Verwacht geen ruim aanbod maar het is een mooie plek om te zitten, met genoeg ruimte binnen en buiten, met ook nog een terras buiten, en in ieder geval appeltaart. We zijn niet de enige die hier neerstrijken. Wat me er toe brengt om op te merken dat dit misschien wel de drukst bewandelde route is die ik de afgelopen tijd heb gelopen. We volgen de Lingedijk verder tot vlak voor de Rhenoyseweg waar we een pad op gaan vlak langs de Linge, onverhard om een oude scherpe bocht van de Linge heen onderlangs Acquoy. Langs en tussen oude grienden door met geknotte lage oude bemoste wilgen langs de rivier, erg indrukwekkend. Langs een half bloeiende appelboomgaard komen we uit vlak voor de brug over de Linge bij Rhenoy (de naam betekent wellicht land langs water, 'ooi' - denk aan bijvoorbeeld Ooijpolder, aan een waterloop 'rin'), naar ruim 1000 jaar oud Gellicum aan de overkant, van oorsprong een kasteeldorp (de naam komt waarschijnlijk ook van een eigennaam, woonplaats van de lieden van Gallo).
  We lopen over de weg, over de Lingedijk, langs Gellicum, met uitzicht op de rivier, het dorp uit, met hier en daar gele en witte randen met raapzaad en fluitekruid en uitzichten over de uiterwaarden en de rivier, met Acquoy met zijn scheve toren aan de overkant aan de ruime oude Lingebocht. Van Gellicum naar Acquoy wat langs de weg, ongeveer 2,5 km., vooral het laatste stuk naar Asperen een vrij drukke doorgaande verkeersweg, gelukkig mogen we de laatste km. en grasdijkje op langs de weg met uitzicht over het water. Vlak voor Asperen ligt links van de dijk het hoge Fort bij de Nieuwe Steeg tussen waterpartijen, met zeven bomvrije gebouwen en een houten artillerieloods, in 1878 aangelegd. Het fort diende als afsluiting en verdediging van de Linge en de Lingedijk. Vlak daarna zijn we in Asperen. We lopen langs de Linge over de hoge stenen Lingewal met uitzicht op de rivier. We lopen het vrij oude stadje in (met stadsrechten uit 1314), naar de gotische 15e-eeuwse Sint Catharinakerk, nu Hervormde Kerk, waar een pad begint langs het raadhuis over de Appeldijk en Oude Zuiderlingedijk langs het grote Galgenwiel terug naar Leerdam. Een prachtig laatste stukje Lingedijk om het stuk langs de weg goed te maken, wat het volop doet. Bovenlangs een laaggelegen nat bos met een wandelpad uitkomend en doorlopend door een stuk Linge-uiterwaarde. Tussen het raapzaad en fluitekruid boven op de dijk en langs grote geweldige hoge bloeiende perebomen met witte bloesem. Met in een bochtje een hoekje wit van de pinksterbloemen. In plaats van over de dijk zou je hier ook beneden het wandelpad kunnen volgen. Maar het was wel erg mooi van bovenop de dijk. Na het Galgenwiel komen we aan de kant van Asperen wel weer op de verharde weg, maar over een vrij rustige ventweg onderlangs de dijk. Naar de brug over de Linge. Met aan de overkant uitzicht op Molen ter Leede, een oude verplaatste poldermolen. Van de brug lopen we langs de Veerstoep naar de Zuidwal. Boven de Veerstoep ligt aan de Kerkstraat een markant groot carrévormig gebouw, het eind 18e eeuw gestichte Hofje van Mevrouw Van Aerden, op het eerste oog verwacht je eerder iets militairs. Aan de Zuidwal vinden we een mooi plekje met uitzicht op jachtjes op de Linge op het terras bij Kiky aan de Linge, in de zon. Een mooie afsluiting van de wandeling. Twee deelnemers zijn dan al doorgelopen naar het station. Wat mij betreft een mooie erg sfeervolle voorjaarswandeling langs de Linge, met niet heel indrukwekkend bloeiende bloesemgaarden maar wel met een verrassend mooi Lingelandschap in lentedos. Eigenlijk mooier dan ik me herinnerde. Iedereen erg bedankt voor de wandeling samen en voor de prettige sfeer. Wellicht tot een volgende keer. (Bijgaand een link naar een fotoverslag van de wandeling, nog zonder veel tekst, met een link naar de route van de wandeling.)

  Klik hier voor de foto's van deze tocht

 • Anne Marie v

  06-05-2023

  Ik wandelde de wandeling zo weer na aan de hand van dit prachtig geschreven verslag, dank je wel Dick!

  Ik vond het tempo: Ontspannen tempo

 • Ank v

  04-05-2023