• Omschrijving

    We starten om 10:30 uur bij het Muiderpoort station, lopen via het Watergraafsmeer, Amsterdam Oost, naar het Linnaeushof een woon- kerk- kloostercomplex (gebouwd begin 20-ste eeuw), naar het park Frankendael ertegenover, waar je de enige overgebleven 16e eeuwse Buitenplaats van de Grachten-rijken kan zien. We lopen langs de volledig gerenoveerde wijk Jeruzalem met wit (!) gekalkte muren naar de Nieuwe- Oosterbegraafplaats met direct bij de ingang Museum Tot Zover, hierna wandelen we naar Betondorp. Op de hoek van dit dorp en de Middenweg, Watergraafsmeer, is een leuk eetcafe De Avonden waar we, voor de liefhebbers, de wandeling kunnen afsluiten met een drankje.

    De Nieuwe-Oosterbegraafplaats heeft een oppervlakte van ca 33 hectare, ontworpen door architect Leonard Anthony en is geopend 1 mei 1894. In 2003 is het een Rijksmonument geworden en in 2005 tot Arboretum of bomentuin uitgeroepen. Het Nederlands Uitvaartmuseum Tot Zover, met museumkaart gratis anders kost de toegang 11 euro, bevindt zich hier, direct rechtsaf bij de ingang. Het voormalig directeurswoning is verbouwd tot dit museum.

    We verlaten, lopend langs de volgende graven in ca tien minuten naar Betondorp:
    Burgemeester Eberhard van der Laan: Wees Lief voor de Stad, Burgemeester van Amsterdam, overleden 5-10-2017;

    E.J. Potgieter: Oorspronkelijkheid maakt Onsterfelijk! 1808 - 1875, schrijver en dichter die in 1837 het progressief-liberale weekblad De Gids oprichtte en dat nog steeds wordt uitgegeven;

    J.W. Pieneman: schilder 4-11-1779 - 8-4-1853, van het grootste kunstwerk; in het Rijksmuseum Amsterdam te zien, De Slag Bij Waterloo, 6 bij 8 meter. Hij wordt beschouwd als de grondlegger van de 19e-eeuwse schilderkunst. Hij brak met de gewoonte 17e-eeuwse schilders te kopieren;

    Jos Brink: tv- presentator, overleden 17-8-2007

    Thérese Schwartze: 1851-1918, veelgevraagde portretschilderes. Heeft leden van de Oranje familie en de notabelen van haar 19e eeuwse tijd geschilderd.

    Museum Tot Zover is het enige Nederlandse museum dat gevestigd is op een begraafplaats. De voormalige directeurswoning van De Nieuwe-Ooster is verbouwd tot een moderne tentoonstellingsruimte met museumcafé. Hier is alleen pinnen mogelijk! Geen contant geld mogelijk. Dit fascinerende museum haalt alles uit de kast om de dood bespreekbaar te maken.
    Zo is er tot 26-01-2025 de tentoonstelling Doodleuk te zien, van striptekenaar Peter de Wit, bekend van de cynische dokter Sigmund uit de Volkskrant. Google naar totzover.nl de strippen zijn zeer de moeite waard, reden waarom ik weer een tocht ernaartoe wil organiseren…

    Betondorp, een wooncomplex van ca 900 woningen gebouwd rond een Brink in 1923-1925 waar we o.a. langs het geboortehuis van Johan Cruijf kunnen lopen. Als het aan mij ligt maken we van elk schoolplein een Schoolplein 14, en een door de bewoners onderhouden Zuiveltuin.

    Ca 15:30 uur: We nemen, misschien, een borrel op de hoek Betondorp bij de Avonden, of stappen op de tram 19 of wandelen naar het Muiderpoortstation.

  • VERTREKTIJD

    10:30 uur

  • Afspreekpunt

    Alleen beschikbaar als je ingelogd bent, Aanmelden is gratis

  • Nadere info over afspreekpunt

    Alleen beschikbaar als je ingelogd bent, Aanmelden is gratis

  • Horeca

    Bij het begin van de wandeling:

    Onbekend


    Tijdens de wandeling:

    Ja


    Aan het eind van de wandeling:

    Ja

  • Hoe kom ik er?

    Met de trein, OV 👠

  • Tempo

    Lekker rondkijken (lager dan 4 km/u)

  • Bijzonderheden

    Alleen beschikbaar als je ingelogd bent.

  • Bron

    eigen brein

  • Organisatie

    Alleen beschikbaar als je ingelogd bent.

  • Hond(en)

    Er kunnen geen honden mee.

  • Deelnemers (maximaal 6)

    Alleen beschikbaar als je ingelogd bent.

  • Reserve deelnemers

    Alleen beschikbaar als je ingelogd bent.

  • De inschrijving voor deelname aan deze wandeltocht is gesloten.

    Reacties:

    Alleen beschikbaar als je ingelogd bent.